Utstyret som er perfekt til trail running

Ønsker du en løpeform som trener nesten hele kroppen, og som er enkelt å komme i gang med? Terrengløp er skånsom og morsom trening som passer for de fleste.

Terrengløping, eller trail running, er kanskje den mest uoppdagede og enkle treningsformen som er riktig for folk flest. Løping i terreng gir deg et skånsomt og variert underlag. Du trener kjernemuskulatur og balanse, og du får trent både rumpe, legger og lår på å løpe i bakker. I tillegg får du et eventyr og en mental pause fra hverdagens støy, forteller kategorisjef for løping i XXL, Frederic Mignotte.

– Du trener virkelig hele kroppen, og det gjør valget av treningsform enkelt for meg, legger han til.

En av de beste måtene å løpe på

Treningsformen er enkel og kan lett tilpasses forhold som er riktige for deg, enten du ønsker en kort eller lang tur, og du kan trene både alene og sammen med andre. Når du løper i terreng, er underlaget skånsomt og mykt. Ikke ett steg blir likt det andre, det gjør at det er lettere å unngå skade og høy belastning.

Mignotte selv mener dette er verdens beste trening.

– Jeg elsker spesielt å løpe i skogen på kvelden når det er mørkt. Det er som en safari i skogen da. Jeg har sett både tiur og gaupe på løpetur om kvelden. Helt magisk, forteller eksperten.

Trenger du hjelp til å velge en pulsklokke? Se vår guide her.

NOR24 W11 Artikkel utstyr til trailrunning 1

Det finnes en rekke produkter å velge mellom, det gjelder å finne det som er riktig for ditt bruk.

Sko som er laget for terreng

For å optimalisere både trening og opplevelse er det nødvendig å ha noe treningsutstyr på plass. Både for sikkerhet og for å gjøre treningsøkten lettere for deg.

Å løpe på sti krever i utgangspunktet ikke veldig mye, men skal du prioritere én ting, er det gode løpesko. Løpesko til asfalt er beregnet for jevne og harde underlag, mens terrengløpesko er designet for å gi deg best mulig grep og stabilitet i ulendt terreng.

Mignotte forteller at det viktigste er å ha terrengsko med et godt grep.

– Hvis du har sko med pigger, blir et vanskelig terreng dekket av is plutselig til en morsom lekegrind.

Les også: Pigging av sko

NOR24 W11 Artikkel utstyr til trailrunning 2

Lange løpeturer krever lite planlegging. Men basisting, som en komfortabel shorts og lette og passende løpesko, bør du ha i skapet.

Riktig utstyr for ditt bruk

Det er mange valg man kan ta når det kommer til bekledning. Det er viktig å tenke på både komfort og hva som er praktisk for deg, alt handler om hvilke behov du faktisk har.

– Jeg anbefaler alltid et løpebelte, drikkevest eller en sekk som sitter bra. Det er ikke sikkert du må ha en sekk som rommer flere liter, men det er alltid greit med litt ekstra rom til mat, kart, en genser eller det du måtte trenge.

Gamasjer er et fint hjelpemiddel både på vinteren og på sommeren. De er vanntette og beskytter mot lett regn, snø og gjørme, så vel som greiner og kvister på sommeren. Sportsbriller er også fint å ha for å skåne øynene og hjelper deg med å lese skygger og tolke konturer.

Staver og hodelykt – gode hjelpemidler på tur

Staver kan være en god form for støtte i ujevnt terreng, og avlaster knær og ankler. I tillegg bruker man overkroppen og aktiverer dermed en rekke muskler.

– Det går fint å trene når det er mørkt ute, om du har hodelykt. I tillegg anbefaler jeg alltid å bruke refleks. Det gjør løpeturen litt mer trygg, sier Mignotte.

NOR24 W11 Artikkel utstyr til trailrunning 3

Viktig å velge klær som sitter godt

Det er viktig å ha treningstøy som puster godt, er isolerende og som er vanntett og vindtett.

Trenger du tips til hvordan du skal kle deg på løpeturen og hva du bør velge? Les mer her.

En vest med lommer til oppbevaring er det letteste på løpeturer der du ikke trenger en hel sekk, men har behov for å ha med deg nok drikke, nøkler, lommebok eller annet.

Les også: god løpeteknikk med disse tipsene

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!