Treningsklær som er perfekt for løping

– Du kan faktisk løpe ute uansett hvilke forhold som venter deg utenfor døren, forteller kategorisjef for løping i XXL, Frederic Mignotte.

Enkel og billig trening

Løping er den enkleste og billigste treningsformen, og det er faktisk bare å sette i gang. Man skal ikke bruke for mye tid på utstyr, men det er noen plagg som er viktige å ha. Med riktig treningstøy får du en bedre opplevelse, og vi lover at du fort kan bli hekta på løping!

På utkikk etter nye løpesko? Les våre beste tips her.

NOR24 W11 Artikkel treningsklær til løping 1

Det er viktig å kle seg i tøy som transporterer svette og fukt.

3-lagsmetoden

Det finnes et enormt utvalg av treningstøy som er tilpasset ulike former for trening. Dersom du løper ute i naturen, er det noen plagg som er verdt å investere i. Om du trenger shorts eller løpebukse, kommer selvsagt an på sesongen – er det vinter, sommer, vår eller høst? I tillegg må man ta hensyn til forholdene og personlige preferanser, om man fort blir kald eller varm.

– Dersom du skal løpe når det er kaldt eller vått ute, anbefaler jeg 3-lagsmetoden, forteller XXLs løpeekspert. Denne metoden holder deg varm og transporterer fukt. Reguler temperaturen ved å ta av og på lag underveis, forklarer eksperten.

1. Første lag: Fukttransporterende ull- eller superundertøy

Når du er i aktivitet over en lengre periode, slik som når du er på tur, vil du produsere svette og fukt. Det som er viktig da, er at du har et innerste lag som transporterer bort fukten, slik at du unngår å bli kald. Vi anbefaler derfor at du benytter enten super- eller ullundertøy som sitter tett inntil kroppen.

2. Mellomlag: Ull eller fleece

Som lag nummer to anbefaler eksperten fleece eller ull Dette laget skal bistå i å transportere fukt, men det skal først og fremst være et isolerende mellomlag som skaper luft mellom første og siste lag med klær. Velg tykkelse ut fra temperatur og hvilket aktivitetsnivå du skal ha.

3. Ytterste lag: Skalljakke mot vær og vind

Det ytterste laget skal beskytte mot naturens elementer som regn, vind og snø. En skalljakke med vindtett, vanntett og pustende membran er derfor høyst anbefalt. Det finnes teknologier på markedet, for eksempel GoreTex®, Dermizax® eller HellyTech®. Husk også at du skal kunne ha to lag under jakken, så gå for en passform som føles behagelig å bevege seg i.

Se vårt utvalg av turklær her

Det er også viktig å ha klær som sitter godt på kroppen og ikke flagrer når du løper. Hold deg unna bomull. Bomull suger svette til seg, og da blir du også kald. Syntetiske stoffer eller ull som absorberer og transporterer fuktigheten, er alltid best.

Les også: Hva er en vannsøyle

NOR24 W11 Artikkel treningsklær til løping 2

Hos XXL får du en rekke ulike løpetights i lette materialer som puster godt, til både dame og herre.

Ikke kle deg for varmt

Det er ofte sånn at man er redd for å kle seg for tynt, så man tar på seg litt for mange lag av klær før man skal ut og løpe.

– Da blir du altfor varm, sier Mignotte.

Mignotte forteller at en grei huskeregel er å begynne løpeturen litt kald, så blir temperaturen god når du har kommet i gang med løpingen.

Ullundertøy eller superundertøy? Les våre tips her

NOR24 W11 Artikkel treningsklær til løping 3

Shorts, tights, jakke eller vest? En vanntett løpejakke? Eller vannavstøtende? Det er lite man ikke finner, tenk på hva som er best for deg og ditt behov.

Ulikt design for herre og dame

Treningstøy for herre og dame er forskjellige, dette fordi kroppene våre er forskjellige og har behov for ulik passform med tanke på bevegelsesfrihet og funksjon på klærne. For kvinner er en god sports-bh i ull perfekt for kalde dager. De gir god støtte, og i tillegg transporterer de svette og fukt.

Usikker på hva du skal velge? Vi er helt sikre på at vårt store utvalg treffer dine ønsker. Ta turen til XXL, vi hjelper deg med å finne det beste og det som gir deg mest for pengene.

Se hele utvalget av treningsklær her

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!