XXL logo
Logg inn

Siste sjanse! Opptil 50% på en mengde produkter! Gjør et kupp

Slik velger du riktig tredemølle

Slik velger du riktig tredemølle

En tredemølle er en stor investering, og et apparat som tar mye plass i hjemmet. Skal du få maksimalt igjen for investeringen, og tiden du legger i trening, er det viktig at du velger den tredemøllen som passer deg best. Her er noen viktige punkter å tenke gjennom når du vurderer hvilken tredemølle som er riktig for deg.

Løpebåndet

Når du løper på en tredemølle, løper du på et bånd som beveger seg i motsatt retning i samme hastighet som deg, slik at kroppen din står stille mens du løper.

Løpebåndet kan du justere opp og ned for å simulere motbakke. De fleste tredemøller har mulighet til 10% stigning eller mer. En motbakke med 10% stigning er en bratt motbakke, men trener du spesifikt mot motbakkeløp kan du ha behov for å trene i enda brattere motbakke. Husk også at løping i motbakke er vesentlig mer skånsomt for leddene enn løping på flatt underlag.

Stigningen på løpebåndet justeres i nivåer. På gode tredemøller tilsvarer ett nivå mindre enn én prosent stigning, slik at du har mange nivåer å velge mellom.

Belastning
Løping er generelt en stor belastning for leddene dine, og særlig knærne. Derfor er det viktig at løpebåndet har god demping for å ta imot støtet hver gang du setter ned foten. Det er stor variasjon i hvor mye tredemøllene er dempet. Dette er vanskelig å vise med konkrete tall, og alle har sine individuelle preferanser.

Størrelsen på løpebåndet er også viktig. Skal du gå eller jogge rolig, kan et lite løpebånd være å foretrekke fordi tredemøllen da ikke tar så stor plass i hjemmet. Men skal du løpe raskt, og gjerne intervaller, er det viktig at du føler deg trygg på at du har nok plass på løpebåndet for at du skal kunne yte maksimalt.

For denne følelsen er særlig bredden på løpebåndet viktig. Har du lange ben, eller trener raske økter hvor du virkelig langer ut, må du også vurdere hvor langt løpebånd du trenger slik at du ikke blir usikker under løpingen.

Toppfart
De fleste av våre tredemøller har topphastighet på 16 km/t eller raskere. Hvis du ikke vet hvor fort du pleier å løpe utendørs, tenk selv hvor lang tid du pleier å bruke på en 5 km runde. Om du vanligvis bruker en halvtime på 5 km, holder du en gjennomsnittshastighet på 10 km/t. Om du løper samme runde i 16 km/t, bruker du drøyt 18 minutter og er en meget godt trent løper. De færreste har med andre ord behov for topphastighet over 16 km/t til ordinær løping. Men trener du aktivt mot f.eks. et løp, har du gjerne intervaller med høy hastighet over kort tid i treningsprogrammet ditt, og da kan hastigheter opp mot 20 km/t være nyttig.

Et mye anbefalt spurtintervallprogram er f.eks. 45 sekunder på tredemøllen, og 15 sekunder hvile, gjentatt 15-20 ganger. Mange klarer å holde høyere hastighet enn 16 km/t når det bare er snakk om 45 sekunder.

Motorkraft
Motoren driver løpebåndet rundt, og det er viktig at den er kraftig nok til at du får en god løpsopplevelse. Hver gang du setter foten ned bremser du båndet, og motoren må ha kraft til å drive båndet jevnt videre.

Motorens kraft måles i hestekrefter, og om du skal bevege deg raskere enn gangfart, anbefaler vi minst 1,5 hestekrefter for å sikre et jevnt driv i båndet. Skal du trene veldig lange økter (mer enn én time) eller ha tøffe spurtintervaller i høy hastighet bør du ha en enda kraftigere motor, gjerne 2,5 hestekrefter eller mer.

De fleste tredemøller har det som kalles en DC-motor. Men legg merke til at enkelte av de dyreste tredemøllene har en annen motortype, kalt AC-motor. Denne har en annen konstruksjon som gjør at den ikke trenger så mange hestekrefter for å drive båndet raskt og jevnt. En AC-motor har også lavere slitasjegrad enn DC-motoren, og er derfor godt egnet til tredemøller som brukes av mange, for eksempel i trimrommet i bedriften, på et hotell, til idrettslag eller lignende.

Slik velger du riktig tredemølle 2

Kontrollenhet
Foran deg når du løper har du tredemøllens kontrollenhet. Her stiller du hastighet, stigning og eventuelle programmer. På skjermen leser du av data som puls, avstand og innstillinger mens du løper.

For en god løpsopplevelse er det viktig at kontrollenheten har store, tydelige knapper, slik at du enkelt kan justere innstillingene mens du løper. Mange tredemøller har også knapper på håndtakene ved siden av deg. Disse kan være enklere å komme til mens du løper. Flere modeller har også hurtigtaster som justerer hastighet og stigning til ferdig innstilte nivåer direkte, så du slipper å trykke deg fram til ønsket nivå. Dette kan være særlig nyttig under intervalltrening, så du slipper å trykke mange ganger frem og tilbake for hvert intervalldrag.

Det er også viktig at skjermen er tydelig og lesevennlig, slik at du får med deg alle data mens svetten renner ned fra pannen.

Programmer
De fleste tredemøller har ferdige treningsprogrammer i kontrollenheten. Dette kan være intervallprogrammer, motbakkeprogrammer, vektreduksjonsprogrammer og så videre.

Et godt utvalg av slike programmer er med på å gi deg god variasjon i treningen. Dyrere modeller kan også ha internettbaserte funksjoner, som iFit Live, hvor du kan programmere løyper i Google Maps, og så vil tredemøllen justere stigning etter terrenget der du løper mens du ser bilder av der du løper på gatenivå i Google Streetview om du har en Ipad eller lignende foran deg mens du løper.

IFit Live har også muligheten til å kommunisere og løpe «sammen med» andre som også har en tredemølle med iFit Live, samt et rikt utvalg av treningsprogrammer som du kan bruke for å nå dine mål, for eksempel å trene deg opp til maraton, halvmaraton, vektreduksjon eller lignende.

Et stort utvalg av treningsprogrammer og funksjonalitet som iFit Live kan være viktig for å holde treningsmotivasjonen oppe over tid og skape variasjon og progresjon i treningen.

22 okt 2019

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!