Tømmesalget fortsetter med nye RÅ tilbud! Sjekk tilbudene

Velg riktig kikkertsikte

Kikkertsikte 1

I tillegg til rifla er kikkertsiktet det viktigste hjelpemiddelet for en storviltjeger. Faktisk legger mange jegere mer penger i kikkertsiktet enn i rifla.

Det kjennes godt å ha et kikkertsikte som du vet presterer under alle forhold. Det gir økt treffsikkerhet rett og slett. Hva skal du legge vekt på når du skal kjøpe kikkertsikte? Selvsagt kommer det an på hva du jakter på til vanlig og hva du kan komme til å jakte på i framtida.

Enkelt sagt får du et bedre kikkertsikte jo mer penger du er villig til å legge i det, men budsjettet kan bli drøyt hvis du går etter toppmodeller. Et godt utgangspunkt er å lete etter kikkert som er god nok til ditt bruk. Hos XXL finner du kikkertsikter fra noen hundrelapper til nærmere 30.000 kroner. Se utvalget HER!

Kikkertsikte 2

Forstørring
I raske skuddsituasjoner er korrekt forstørring svært viktig. De aller fleste velger kikkertsikte med justerbar zoom f.eks 3 til 9 ganger forstørrelse. Det gir mulighet for skudd på korte (50 m) og mellomlange (150 m) hold. Mange liker å ha høy forstørring, og kanskje spesielt på skytebanen. Husk at med høy forstørring, vil målet «sprette» mer i bildet enn ved lav. Normalt regnes en forstørring på mellom 5x og 9x velegnet i de fleste jaktsituasjoner. Hvilken forstørrelse du bør ha, er avhengig av hva og hvordan du skal jakte.

Deretter velger du diameter på objektivet (frontlinsen). Jo større objektiv desto mer lysinnslipp i kikkerten, og du får en bedre kikkert under dårlige lysforhold som daggry og skumring. Vanlige objektivdiametere er 40 mm, 42 mm, 50 mm, 56 mm og 70 mm.

Med dette utgangspunktet forstår du betegnelser som 2,5-10×50 som ofte angis på kikkertsikter. Dette vil ha forstørrelse fra 2,5 til 10 ganger og en objektivdiameter på 50 mm.

Coating
Alle moderne kikkertsikter er vanntette og alle tomrom er fylt med nitrogengass for å hindre kondens på innsiden. Velger du et sikte over kr 3000,- vil alle glassoverflater være behandlet med ulike belegg som beskytter og hjelper til med å lede lyset godt inn i kikkerten.

Øker du budsjettet, kan du få belegg på linsene som gjør kikkerten helt problemfri i all slags vær. På dyrere Zeiss-kikkerter heter dette belegget Lotu-Tec. Det er utrolig å se hvordan vanndråper preller av fra glasset, og du har perfekt bilde selv i øsende regnvær. Uten slike linsebelegg er det lurt å bruke linsedeksler, gjerne med flip-open funksjon.

Retikkel
Retikkelet (trådkorset) leveres i ulike former samt med og uten lysende prikk i sentrum. Her er noen av de vanligste retiklene:

Kikkertsikte 3
Kikkertsikte 4

Velger du å investere i retikkel med lys, får du en åpenbar fordel når det er litt mørkt. Et sort trådkors som føres sakte over et bogblad før skudd, forsvinner fra bildet ditt. Det blir sort mot sort. Da kan du lydløst og som regel trinnløst, skru på en lysende rød prikk midt i trådkorset, og du har full kontroll.

I de senere årene er det kommet kikkertsikter som har trådkorset i bakre linse eller andre bildeplan. Dette gir et trådkors som ikke er medforstørrende når du zoomer inn mot målet. Trådkorset forblir i opprinnelig størrelse og dekker mindre av målet. En stor fordel ved skudd på lengre hold.

Kikkertmontasje
Når du kjøper kikkertsikte, må du også kjøpe en montasje som fester kikkertsiktet til rifla du har. Først må du vite diameter på kikkertens mellomrør. Det vanlige er 30 mm og 1 tomme (25,4 mm). Da kjøper du ringer som tilsvarer diameteren på din kikkert.

I tillegg til ringene må du ha baser som skrus fast på rifla og som ringene festes i. Dessverre er det ingen standard på kikkertmontasjer i våpenbransjen, og det kan være vanskelig å finne det du skal ha. Hos XXL leverer vi mest montasjer fra Warne, og på deres nettsider finner du en Scope-finder som er til stor hjelp. Se utvalget av kikkertmontasje HER.

Kikkertsikte 5

Quick-release systemet gjør det raskt og enkelt å bytte kikkertsikte på våpenet, uten problemer med treffpunktet! For deg som har flere rifler og ett kostbart kikkertsikte, er hurtigmontasje (også betegnet som quick-release og QR) løsningen. Da kan du raskt løsne kikkerten og sette den direkte på neste rifle uten tap av treffpunkt.

Blaser og Zeiss har utviklet skinnemontasje hvor du unngår ringene. Da kjøper du kikkertsikte for skinnemontasje og skinnen.

Kulebanekompensator
Det er et faktum at kulebanen er synkende og at du må holde over ved lange avstander. Hvor mye skal du holde over? Et spørsmål som det er godt å ha svar på når reinsdyret står på 170 meters hold. Zeiss ASV+ kulebanekompensator løser dette for deg.
Zeiss ASV+ gir nøyaktig overhold på alle distanser. Med denne kan du holde siktet midt på målet på 100 m, 200 m, 300 m og 400 m, og selvsagt på alle avstander mellom disse. Bare ved å vri på kompensatoren, kan du fortsatt sikte midt på målet, uansett avstand.

Kikkertsikte 6

Ved å vri på kompensatoren stiller du raskt og enkelt inn for avstanden, og kan sikte rett på målet!
Dette er gull verdt for jegere og langholdsskyttere. Endelig kan vi være sikre på kulefallet på f.eks. 300 meter, og slippe å gjette på hvor mye en skal holde over. Det er en stor fordel å kombinere bruk av kulebanekompensator med en avstandsmåler.

Hemmeligheten med ASV+, er at etter nøyaktig innskyting på 100 meter, finner du riktig ring (skala) for ditt våpen, din ammunisjon og din valgte kulevekt. Glimrende der avstandene kan bli lange, f.eks. på hjort- og reinsdyrjakt. Opplysninger om valg av korrekt ring, finnes på Zeiss sine nettsider. YouTube har flere nyttige filmsnutter om bruk og innstilling av ASV+.

Avstandsmåler
Bruk av avstandsmåler i kombinasjon med ASV+ er en stor fordel. Du kan også løse dette med overhold ved å bruke mer avanserte avstandsmålere som Leica Rangemaster. Med kjent kulevekt får du informasjon om overholdet på den målte avstanden.

Kikkertsikte 7

Leica Rangemaster 1600-B

Den integrerte, meget nøyaktige ballistiske prosessoren i avstandsmåleren kan velge mange lagrede data, analysere den ballistiske informasjonen innen brøkdelen av et sekund og vise et nøyaktig treffpunkt for jegeren. Det betyr at ikke bare avstanden, men også kulebanen, vinkelen til målet, temperaturen og lufttrykket tas med i beregningen. Leica Rangemaster er praktisk orientert og viser raskt den nødvendige informasjonen jegeren trenger for et godt skudd, spesielt på lange hold. Se våre avstandsmålere HER

Vedlikehold
Litt vedlikehold er viktig. Sørg for å ha helt rene linser. Det er altfor vanlig å se dyre kikkertsikter hvor dette ikke er i orden. Kjøp noen våtservietter for optikk eller linserensesett.

Kikkertsikte 8

Zeiss Linserensesett

Et linserensesett er en rimelig investering for å vedlikeholde kikkertsiktet ditt.

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!