Tømmesalget fortsetter med RÅ tilbud! Sjekk tilbudene

Velg riktig kikkert

Hunting outdoor binoculars

En god kikkert er uunnværlig for jegere, eller hvis du har fugletitting som hobby, og kikkerten er også fin å ha med på turer i marka og på fjellet. Her har du noen tips til hvordan du kan få helt nye inntrykk av naturen ved å kjøpe en god og anvendelig kikkert.

Hva betyr tallene til en kikkert?

Du har sannsynligvis lagt merke til at det oppgis en del tall når du har sett på kikkerter.

Et typisk eksempel på tall som sier noe om kikkerten er 8x42. Dette betyr at kikkerten forstørrer åtte ganger og at linseåpningen foran har en diameter på 42 mm.

Åtte ganger forstørrelse vil si at det objektet du ser gjennom kikkerten, framstår åtte ganger større. Ser du et rådyr på 200 meters avstand, vil det med denne kikkerten fortone seg som om det sto 25 meter unna (200 delt på 8). Velger du en kikkert med 10 ganger forstørrelse, vil du se det som på 20 meters avstand.

Større diameter på frontlinsen, gir bedre innslipp av lys og dermed en bedre kikkert under dårligere lysforhold. Har du en kikkert med stor linsediameter, kan du se bedre før soloppgang og etter solnedgang.

Hvor stor forstørrelse på kikkerten bør jeg velge?

Jo større forstørrelse du velger, desto nærmere vil objektet synes. Utfordringen med stor forstørrelse er at kikkerten da blir mer følsom for bevegelser og uro fra hendene dine. Det kan vanskeliggjøre kikkingen fordi motivet vil ”sprette” hit og dit. Med 8 gangers forstørrelse er du trygg. Med 15 ganger forstørrelse, trenger du stativ.

Har du stødig underlag eller stativ, kan du velge opp mot 30 ganger forstørrelse. Dette er avhengig av hva slags bruk du er ute etter. Prøv å tenke gjennom om du vil ha god tid til å rigge opp underlag eller stativ eller om du hurtig trenger å få fram kikkerten.

Bør jeg velge kompaktkikkert eller full størrelse?

Hvis du vil bruke kikkert på lengre turer er kompaktkikkerten et godt valg. Den er lett i vekt, kan bæres rundt halsen eller i belteveske. Typiske modeller er 8x25 eller 10x25. Som du nå vet er 25 millimeter frontlinse ikke spesielt lyssterkt. Derfor er kompaktkikkerten ikke så velegnet når mørket faller på.

Full størrelse gir vanligvis stødigere kikking og et større synsfelt, men vekten er høyere. Vi anbefaler å bære kikkerten i reim rundt halsen med linsebeskyttere på. Kort reim for å unngå unødvendig sleng.

Hvordan stiller jeg inn kikkerten for å få riktig fokus?

Slik gjør du: De fleste kikkerter har sentrert ledd for innstilling av bredden mellom øynene. Vri kikkerten til du ser rett igjennom begge rørene. Juster deretter med fokuskontrollen (stort hjul midt på kikkerten) til objektet er i fokus. Deretter lukker du venstre øye og finjusterer med øye innstillingen (en ring rundt den høyre linsen). Deretter bruker du bare fokuskontrollen på midten.

Noen tips til innstilling av kikkert

- I tillegg til vanlig avstandskikking – prøv å kikke på insekter og sommerfugler på et par meters avstand. Det er fantastisk spennende. For ikke å snakke om fugler virksomhet med reir og unger om våren.
- For bedre ro i kikkingen er det lurt å legge kikkerten an på noe stødig. Bruk en passe høy kjepp som anlegg eller hold kikkerten inntil et tre.
- Du kan også spandere på deg en sammenleggbar skytestokk. Det er også en super «kikkertstokk».
- Hvis du kan sette deg ned, får du stødigere kikking ved å plassere albuene på knærne.

Hvor mye koster en god kikkert?

En kikkert kan koste alt fra noen få hundrelapper og opp til flere titalls tusen.

Prisen reflekterer som regel kvaliteten på optikken. Materialkvaliteten er bedre i dyrere kikkerter enn i billige. Så enkelt er det. Det merker man på kontrast og fargeavvik og at det ikke er fargeavvik i ytterkantene

Kvalitetslinser med god overflatebehandling er vanskelig og tidkrevende å framstille. En slik behandling hindrer at lys reflekteres, men i stedet lar alt lys strømme gjennom så uhindret som mulig. Det resulterer i bedre lysfølsomhet i kikkerten og du kan se detaljer i skumringen som du ellers ikke ville se.

Noen linsebehandlinger gjør overflaten helt vannavvisende. Zeiss LotuTec-behandling av linsene, gir deg en problemfri kikkert selv i kraftig regnvær. Vannet forsvinner fra glassoverflaten!

Sjekk også at alle hulrom i kikkerten er fylt med nitrogengass. Det er et kvalitetstegn som gjør kikkerten mindre følsom mot temperatursvingninger og fuktighet som følge av kondens.

Du finner alle våre kikkerter her! 

Vedlikehold av kikkerten

Unngå berøring av linseoverflatene. I praktisk bruk er det ikke lett å unngå at rusk og rask og fingeravtrykk setter seg på linsene. Tørk dette forsiktig av med linseduk og spesiell linserengjøringsvæske. Gjør aldri rent linsene dine med husholdningspapir og bruk ikke noen form for kjøkkensåpe. Vi anbefaler å kjøpe et linserensesett for enkelt vedlikehold av din kikkert. 

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!