Slik kler du deg riktig til jakt

Å finne riktig jaktbekledning er avgjørende for en vellykket og komfortabel opplevelse ute i naturen. Vi gir deg de beste tipsene når du skal kjøpe jaktklær.

Fra skogkledde åser til snødekte fjelltopper - ulike jaktmiljøer krever tilpassede klær for å beskytte mot vær og terreng. Valg av jaktbekledning er en viktig avgjørelse for enhver jeger, fra tekniske lag som regnbeskyttelse og isolasjon, til riktig valg av kamuflasje.

Joakim, kategorisjef for jakt i XXL, vet alt om hva du må huske på når du skal gå til innkjøp av nye jaktklær.

NOR24 W17 Jaktartikkel 1

Bestått jegerprøve og vil prøve deg på jakt? XXL har bekledningen du trenger. Foto: Norrøna

Småviltjakt – gå over lengre avstander

Dersom du skal jakte småvilt og skal gå mye, enten med eller uten jakthund, er det lurt å ha lette klær som gjør det enkelt å bevege seg. Membranplagg med gode luftemuligheter er viktig.

– Gode membranplagg har to store fordeler. Plagget er vanntett, samt at det hjelper fuktighet fra kroppen å komme ut. Personlig foretrekker jeg tøy med høy vannsøyle, slik at man er tørr og varm selv når det er sprutregn, forteller Joakim.

Når man velger tøy med høy vannsøyle, er det viktig å ha godt med ventilasjon. Med høy vannsøyle puster nemlig ikke klærne like godt.

– Det bør være god lufting både under armene og i buksebeina, slik at man kan jobbe luften ut når man går, og raskt lukke for beskyttelse for vær og vind, forteller Joakim.

På de fine dagene er det helt greit å ha membranfritt tøy, men enhver jeger bør ha det i skapet.

NOR24 W17 Jaktartikkel 2

XXL har en rekke jakttøy fra blant annet Norrøna. Foto: Norrøna

Posteringsjakt – jakt på storvilt

Er du på posteringsjakt, må du være forberedt på allslags vær. En posteringsdress holder deg god og varm, også når det blir vått. En polstret jaktjakke er også et godt valg når du skal sitte lenge på post, samt en jaktbukse som er funksjonell og har god ventilasjon.

En fjellduk er også veldig praktisk å ha med på jakt, den kan også brukes på fottur i fjellet. Fjellduken holder deg varm og tørr i tøffe værforhold, og du kan også bruke den som en poncho, forteller Joachim.

Når du skal sitte lenge på post, enten du er på hjortejakt eller venter på elgen, er det viktig å tenke på komfort. Det gjør hele jaktopplevelsen bedre om du ikke fryser. Varmevest, varmehansker og varmeputer er også godt å ha.

Klær – 3-lagsprinsippet

3-lagsprinsippet gjelder også for jakttur. Uansett hvor lang tur du skal på, er riktig bekledning essensielt for å unngå å bli kald og våt.

3-lagsprinsippet er en bra måte å unngå kulde og fukt, slik at du nyter turen du er på. Reguler temperatur ved å ta av og på lag underveis. Ull som første lag, deretter et mellomlag som isolerer – og til slutt et tredje og siste lag som beskytter mot vær og vind.

Les mer om 3-lagsprinsippet her.

NOR24 W17 Jaktartikkel 3

Plagg med membranmateriale er ypperlig for jakt. Det er også lurt å ha med eller ha på seg ull. Foto: Norrøna

Derfor skal du bruke signalfarge under jakten

Av sikkerhetsmessige grunner, bør du alltid ha på deg en signalfarge som er lett å se. Det kan faktisk redde liv – både ditt eget og andres, spesielt når du jakter sammen med andre.

Hjortevilt har fantastisk nattsyn, men veldig begrenset fargesyn. Det samme gjelder villsvin. Disse viltartene vil ikke bli skremt av signalfarger. Det er annerledes med fugler. De ser farger tydelig, så det må man tenke på ved valg av klær, for eksempel når man skal jakte på due og gås.

– Jegere har tradisjonelt kledd seg i grønne kamuflasjeklær, som er utviklet for å gi lav synlighet for andre mennesker. Alle typer hjortevilt er nesten å betrakte som fargeblinde, så disse dyrene vil faktisk ikke bli skremt av oransje signalfarger på jegeren.

Riktige sko eller støvler til jakt

Riktig skotøy på jakt er viktig. Først og fremst må du tenke på hvilken jaktform du skal bedrive.

Det er stor forskjell på å gå i småkupert terreng med en lett sekk og hagle, kontra å bære et tungt slakt i ulendt terreng, forteller Joakim.

Tradisjonelt sett er jaktstøvler kraftige og høye, men det er ikke alltid å anbefale til småviltjegeren.

– Det å kunne rulle litt på foten når du kanskje skal gå i fem-seks timer, er helt uvurderlig, forteller Joakim, som har jaktet i mange år. På den annen side – dersom du skal bære tungt, er det fint med god ankelstøtte og stivhet i sålen. Velg fottøy ut fra terrenget du skal jakte i, og hva du regner med å bære av vekt,

Går du mye i myr og vått terreng, er høyskaftede sko førstevalget. Ideelt sett er det fint å ha to par – et høyskaftet par med stiv såle, og et par som har en mykere såle.

Utstyr du alltid bør ha med på jakten

Jeg har alltid med en jaktsekk med litt ekstra klær, forteller Joakim.

– En ullgenser har jeg alltid med – den holder på varmen også når den er våt. Et ekstra sett undertøy, enten syntetisk eller ull, er også en god investering å legge i sekken på lengre turer, sier Joakim. Husk at syntetiske materialer vil lukte svette raskt, i motsetning til ull, som ikke gir grobunn for bakterier. Et ekstra par ullsokker er også lurt å bære med seg i sekken.

– En vanlig feil mange jegere gjør, er at man glemmer å ta i bruk luftemulighetene på plaggene, forteller Joakim.

Kategorisjefen tipser også om at det er smart å ha en fjellduk på lur i tilfelle uværet overrasker deg.

Det er ikke bare antall ganger man får noe i kikkertsiktet som gjør en jaktopplevelse vellykket. Om du ikke kler deg riktig i henhold til vær, vind og omgivelser, vil du fort få en dårlig opplevelse.

Les også: Slik forbereder du deg til jakt

Kom innom oss så finner vi riktig bekledning til deg!

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!