Slik forbereder du deg til jakt

Er du førstegangsjeger, og gleder du deg til å komme deg ut i naturen? Da er du ikke alene. Følg våre tips, og gå jaktsesongen i møte godt rustet.

Uansett om du jakter storvilt eller småvilt, er følelsen før jaktstart noe de fleste jegere kan kjenne seg igjen i: den sitrende spenningen og lengselen etter å komme seg ut. For jakt er mer enn å felle selve byttet. Jakt er felleskap, mosjon, naturopplevelser og spenning – alt i én og samme aktivitet.

Mange begynner forberedelsene i god tid før jaktstart. XXLs kategorisjef for jakt, Joakim Stensen, er selv ivrig jeger. Han anbefaler å dobbeltsjekke at du har alt klart før startskuddet går.

– Med god planlegging slipper du overraskelser. Og kanskje gjør forberedelsene at du treffer blink allerede første dag. Det minsker i hvert fall ikke sjansen.

Jegerens sjekkliste – dette bør du gjøre

Sjekk lisenser, jaktkort, utstyr og jaktklær

Det finnes mange typer jakt, og det finnes ulike regler for jakt på storvilt og småvilt. Det aller første du bør sørge for, er selvsagt at du har alle kurs, lisenser og våpentillatelser som er nødvendig. Deretter kan du begynne å tenke på våpen, klær og utstyr.

— Tar du på deg feil klær, kan det ødelegge hele opplevelsen. Et godt tips til jakt er trelagsprinsippet. Da kan du kle av og på deg etter behov. Husk å kle deg ekstra godt hvis du skal sitte på post. Det blir fort kaldt når du ikke er i bevegelse. Planlegg for allslags vær og sørg for at du har god impregnering på alle ytterklær, sier Stensen.

Les mer om hvordan du kler deg til jakt her.

NOR24 W17 Forbered deg til jakt artikkel 1

Ikke la dårlige klær ødelegge jaktopplevelsen. Foto: Norrøna

Tren mye på skytebanen

Det viktigste av alt er å tilbringe så mye tid som mulig på skytebanen. For å utøve storviltjakt kreves det som et minimum at du har dokumentert 30 treningsskudd, før du så får skyte opp til storviltprøven. Dette gjelder hvert år. På småviltjakt er det ikke samme krav til dokumentert trening, og hvor mange timer du legger ned på skytebanen er opp til deg selv.

Jaktsjefens anbefaling er uansett at du skyter mest mulig før du starter jakten. Skyt inn våpenet og føl deg trygg.

– Da er det viktig at du bruker det siktemiddelet du har tenkt å bruke på jakt. Dette er for at du skal få en så realistisk trening som mulig. Hvis du skal sitte på post, bør du også øve fra en avstand som tilsvarer posten. Du bør vite nøyaktig hvor kula treffer på dyret når du trykker på avtrekkeren, forklarer han.

Stensen understreker at dersom du skal skyte på dyr i bevegelse, bør du også trene på dette i forkant.

Bli kjent med jaktterrenget

Det vil alltid være en fordel at du er kjent i området du jakter i. Det kan derfor være lurt å oppsøke området på forhånd. Da kan du også se etter tegn som kan gi en indikasjon på hvor dyrene oppholder seg. Se etter merker på trær, ekskrementer og opptråkkede stier.

– Noen jegere reiser langt for å jakte, mens andre er jegere i nærområdet hjemme. Det er ikke alltid du har mulighet til å tilbringe tid i terrenget før jakt, men det kan lønne seg hvis du går deg en tur på forhånd, sier Stensen.

NOR24 W17 Forbered deg til jakt artikkel 2

Å utforske jaktterrenget bidrar ikke bare til en tryggere jakt, men også god fysisk trening før jaktstart. Foto: Norrøna

Jaktutstyr - de fem viktigste tingene til jaktsekken

Som førstegangsjeger kan det være vanskelig å pakke jaktsekken for første gang. Her er ekspertens tips til utstyr du bør ha med deg:

1. Pusseutstyr

Jakter du over flere dager, er det lurt å ta med pussesaker. Da kan du dra igjennom løpet hver dag.

2. Jaktradio

Med radio får du god trygghet og kommunikasjon med jaktlaget. Vit hvordan radioen fungerer, og gjør deg kjent med den før du legger ut i naturen.

3. Kikkert og hodelykt

Planlegg for å se like godt på kort og lang avstand – og i lys og mørke. Gå for en termisk kikkert, det gir deg muligheten til å se dyr både i lys og mørke.

4. Førstehjelpssett

På jakt kan du trenge mer enn et plaster. Velg derfor førstehjelpssett som er egnet for jeger og hund. Et vanlig sett for førstehjelp vil ikke være nok hvis uhellet virkelig er ute.

5. GPS

Vil du føle deg ekstra trygg – kjøp en en GPS med SOS-funksjon. Den gir nøyaktig kartreferanse og kommunikasjonsmulighet med hvis en ulykke skjer, eller hvis du mot formodning skulle gå deg vill.

NOR24 W17 Forbered deg til jakt artikkel 3

Det er lurt å pakke kikkert i jaktsekken! Foto: Norrøna

Uansett hva du skal jakte på, og hvor erfaren jeger du er, har XXLs ekspert ett tips som kan avgjøre utfallet på jaktsesongen:

— Bruk ekspertisen! Snakk med de rundt deg, både erfarne jegere, grunneier og andre fagpersoner – eller stikk innom XXL for en hyggelig jaktprat, smiler kategorisjefen.

Og husk, trygg oppbevaring av våpen i godkjent våpenskap.

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!