Akkurat nå: Mengder av vintervarer opptil 50%!  Kjøp her

Velg riktige fjellsko og tursko

velg_riktige_tursko_1

Gode fjellsko og tursko hever turopplevelsen. Her får du gode råd og anbefalinger til hva du bør tenke på ved kjøp av nye tur- eller fjellsko.

Skikkelig fottøy er kanskje det viktigste å tenke på før du skal på tur.

Gode tursko og fjellsko kan være med på å forebygge blant annet gnagsår, overtråkk, kulde,-fukt- og belastningsskader - som raskt kan utvikle seg til smertefulle opplevelser.

Er du ordentlig skodd, kan du heller bruke energien på å nyte tiden ute i naturen.

Type terreng, temperatur, vær og bærevekt er viktige faktorer når du skal velge fjell- eller tursko.

Er det noen forskjell på hiking- og tursko? Nei, tursko er blitt et begrep som også går under betegnelsen hikingsko.

Lave og lette tursko til bruk i tørre og varme omgivelser

På kortere turer langs gode, brede stier eller skogsveier, så er lave tursko et godt valg - særlig hvis det er tørt og fint. Er det ekstra varmt i været, så er de lave skoene både lettere og mer luftige sammenlignet med høye fjellstøvler. Da blir du ikke like klam og varm på føttene underveis.

Lave fjellsko, eller såkalte hikingsko, passer også godt til enkle dagsturer på fjellet, dersom det er gode stier hele veien opp og ellers tørt i terrenget.

Velger du en tursko med vanntett membran (for eksempel Gore-Tex), så har du fottøy som også takler både morgendugg og småfuktige underlag.

Lave fjellsko passer best til turer med tydelige stier, dagsturer og til turgåere som ikke trenger så mye støtte på ankelen for stabilitet. De er lette og fleksible, kommer i flere forskjellige typer materiale og er samtidig pustene og vanntette. Lave tursko er også mer slitesterke enn terreng-løpesko.

Merk! Hvis du trenger en del støtte rundt ankelen, vil vi heller anbefale en høyere tursko.

Se hele utvalget av tursko her

velg_riktige_tursko_8

Halvhøye tursko

Mellom lav og høy tursko, finner man halvhøye modeller. Denne modellen passer best på turer med lett sekk, og kan gjerne brukes på litt lengre dagsturer med gode stier.

Forskjellen mellom lav og halvhøy tursko er at den halvhøye går over anklene dine og støtter føttene og anklene dine i litt tøffere terreng. De lave turskoene gir ikke like god støtte på anklene på de litt tøffere turene. Likevel, de lave turskoene er ofte produsert i mer pustende materiale enn de halvhøye og høye modellene.

Se hele utvalget av tursko til dame her

Se hele utvalget av tursko til herre her


Høyere tursko til skogsturer i varierende terreng

På lengre turer i skog og mark, hvor stiene blir smalere og du kanskje må bevege deg friere i terrenget, så er det sko med høyere skaft som anbefales. Å kjenne lyng og kratt skrape borti ankelområdet for hvert tråkk, kan fort bli et irritasjonsmoment. Med høyere skaft unngår du dette. Da slipper du også å få barnåler, småkvist og annet ubehagelig småtteri oppi skoene.

I skogen kan det ta lang tid før det blir tørt, mens om morgenen og kvelden blir det ofte rått. Velger du en høy sko med vanntett membran, kan du subbe borti omgivelsene uten å bekymre deg for å bli våt på beina. Det samme gjelder hvis du må tråkke i mindre vannpytter, en fuktig myr eller krysse en liten bekk. Et slikt par håndterer også en god del regn.

Underlaget i skogen er også mykere enn på fjellet. Skoene og yttersålens krav til å håndtere ytre påkjenninger trenger derfor ikke være like høye sammenlignet med ordentlige fjellstøvler. Dette gjør at du kan velge tursko som er lettere og mer bevegelige enn fjellsko. Disse er normalt også billigere enn ordentlige fjellstøvler.

Høyt skaft gjør det lettere å unngå overtråkk, hvis du for eksempel sklir på en rot eller utfordrer anklene opp og ned skrenter.

Se alle fjellstøvler her

velg_riktige_tursko_5

På langtur i fjellet er det fjellstøvler som gjelder

Skikkelige fjellstøvler er som regel laget av et kraftigere materiale enn de lave, lette turskoene. Fjellskoene bør være høye og stabile i skaftet, noe som gir god støtte i ulendt terreng. Har du i tillegg en tung sekk, så er et høyt og stivt skaft nærmest et must for å unngå skader. Det samme gjelder hvis du skal ferdes i områder med steinur.

Underlaget på fjellet er hardt, og ofte beveger du deg på stier med innslag av større og mindre steiner, mange med skarpe kanter. En tykk og solid såle tåler tøffe påkjenninger som dette. Velg gjerne fjellstøvler med forsterkninger i skotupp og hæl. Overdelen bør selvfølgelig også være slitesterk.

Gode grep i yttersålen gir god kontroll på fjellet, noe som også er en fordel dersom du skal krysse bekker hvor steinene i vannet kan være svært glatte. Nettopp derfor bør fjellstøvlene også være vanntette. I fjellet skifter været raskt, og da bør fottøyet tåle både vandring i regn og på gjennomvått underlag.

Fjellstøvlene skal holde deg god og varm på føttene, så velg tykkelse i stoffet ut i fra årstid og hvor lang turen skal være.

Siden fjellstøvler har så godt støtte på ankelen, passer de godt til lengre turer med tung sekk.

Tips: Legg en såle i fjellstøvlene når det er kaldt. Sammen med ullsokker og litt plass til å bevege tærne, holder du deg lettere varm.


Se alle Alfa fjellsko

Se alle Crispi fjellsko


Høye jaktstøvler for ekstra fuktig og ulendt terreng

I ulendt terreng, med en tung pakning på ryggen under jakta, gir høye jaktstøvler deg ekstra støtte og stabilitet. Du får også ekstra klaring når du går i bløtmyra og skal krysse bekker og elver.

Ulempen med jaktstøvler er at de kan være litt tyngre å gå med over mange dager. Til gjengjeld får du kraftig fottøy som tåler påkjenninger og støt nærmest helt opp til knærne.

Jaktstøvler bør gås inn, slik at føtter og muskulatur får venne seg til påkjenningen. Nyere jaktstøvler er likevel blitt lettere og bedre på foten i takt med utviklingen på vanlige fjellstøvler. Jaktstøvler får du både i syntet og i lær, og med og uten vanntett membran.

Se hele utvalget av jaktstøvler her

Se utvalget av tursko fra La Sportiva her

velg_riktige_tursko_3

Hvor store bør fjellskoene være?

Det er ikke alltid lett å vite hvilken størrelse man bør kjøpe i fjellsko, men vi skal hjelpe deg!

Passformen på skoen er viktig, og denne kan påvirkes av flere elementer som materiale, innersåle, snøring osv. Det viktigste du må kjenne etter når du prøver skoen, er at den skal sitte godt på. Vi anbefaler at du prøver skoen med den sokken du tenker å bruke på tur. Husk også at føttene kan hovne og svelle opp i løpet av dagen, og går du lengre etapper vil du kjenne at foten hovner opp.

Sko av lær vil forme seg etter foten, men på grunn av læret vil denne skoen være litt tyngre enn andre fjellsko. Sko av syntetisk materiale har den fordelen med at de er raskere å «gå inn» samtidig som de har bedre pusteegenskaper enn lær.

Det er viktig at skoen ikke er for liten, men heller ikke for stor. Hvis du mistenker at skoen er for liten når du prøver den, er den mest sannsynlig det. Litt luft inne i skoen er bra, både for isolering og slik at du kan bevege tærne.

Oppsummert så bør du velge en sko som ikke er for bred eller smal, sitter komfortabelt på foten og foten din holdes godt på plass i skoen. En tommelfingerregel kan være at du skal ha plass til en finger bak hælen når foten er plassert helt foran i skoen. Husk! Gå inn skoene noen ganger før du legger ut på langtur.

Se utvalget av fjellsko fra Salomon her

Fjellsko til barn

Det finnes også tursko og fjellsko til barn. Dette er slitesterke, gode sko som er som regel vanntette med Gore-Tex. Turglede i tidlig alder er med på å sette gode vaner for resten av livet, enten det er en kort søndagstur eller en liten tur ut etter hyttefrokosten.

Det viktigste å tenke på når man skal kjøpe sko til barn er at skoen har god støtte, gode såler, forsterkninger, enkle lukkemekanismer og et spennende utseende.

Kjøper man en høy tursko gir det bedre støtte på ankelen til barnet når det er ute på tur. Hvis man ikke skal gå på så lange og utfordrende turer, går det fint å gå for en lavere modell.

Gode tursko til barn – se utvalget her

Les mer om hva du bør tenke på når du skal kjøpe barnesko her

Tenk på bærevekt når du velger sko

Ta alltid hensyn til hvor tungt du skal bære når du velger sko. Lave tursko gir mindre ankelstabilitet og egner seg best når du bærer lett.

En tung oppakning krever stødige og mer stabile sko, med høyere og stivere skaft. Da får du god støtte til ankelleddet som igjen kan forebygge skader som for eksempel overtråkk.

Se utvalget av innleggssåler her

Impregnering av sko

Godt vedlikehold av fjell- og tursko gir dem lengre levetid.

Du bør alltid impregnere skoene før du bruker dem første gang. Deretter bør de impregneres jevnlig. Både på nett og i XXLs varehus tilbyr vi nå IMBOX miljøvennlig maskinimpregnering av sko.

Les mer om IMBOX her


Les også

Fem smarte måter å bruke en tarp på

Slik velger du riktig ryggsekk
close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!