Akkurat nå: Mengder av vintervarer opptil 50%!  Kjøp her

Velg riktig skalljakke

Velg riktig skalljakke

Skalljakken er blant de mest allsidige og anvendelige plaggene som finnes. På fjelltur, i skog og mark, til hverdags eller fritid – med en god skalljakke er du rustet for de fleste forhold. Her får du tips til hva du bør tenke på ved valg av skalljakke.

Det finnes mange ulike skalljakker å velge mellom. Noen har smalere passform, noen videre. Noen har kortere lengde, noen har forlenget ryggparti. Noen har lav vekt, og noen er tyngre. Variasjonene er mange.

Hva skal du bruke skalljakken til?

Først og fremst bør du tenke over hva du skal bruke skalljakken til. Om du primært skal bruke jakken til hverdags og lettere turer, trenger du ikke en like teknisk avansert jakke som når du skal på tøffe fjellturer.

Ønsker du en skalljakke som kan brukes til hverdags, og som ikke kommer til å bli satt på de store prøvene, kan du godt velge en enklere modell, med noe færre tekniske detaljer. Skal du ut på krevende fjellturer, er det nettopp de detaljene som teller.

Vi har satt sammen en liten guide til skalljakker, slik at det blir litt enklere for deg å vite hva du skal se etter.

Hva gjør en skalljakke vann- og vindtett?


Skalljakker har en membran som gjør dem vind-, vanntette og ventilerende.

Enkelt sagt er en membran vanligvis et materiale/stoff som man laminerer sammen med andre materialer. Membranen er en tynn film med mikroporer, som er store nok til å slippe gjennom fukt (vanndamp) fra innsiden, men for små til å slippe gjennom vanndråper.

Fordi temperaturen på innsiden av jakken normalt vil være høyere, vil svette og fukt fra kroppen fordampe, og dermed slippe ut av jakken. Regn består derimot av vanndråper, og vil ikke klare å trenge inn gjennom membranen.

På den måten gjør membranen skalljakken vanntett, samtidig som den puster godt.

For at vann ikke skal trenge gjennom sømmer, teipes disse, for å gi vanntetthet også her.

Membranen gjør også jakken vindtett.

Les mer om vannsøyle og hva som gjør at plagget holder deg tørr på regnfulle dager

Velg riktig skalljakke 2

Bør jeg velge en skalljakke i 2- eller 3-lagskvalitet?


Jakker med 3-lags kvalitet, vil ha en membran som er laminert på innsiden av ytterstoffet. Innerst mot kroppen vil du ha et lag av mesh, som også er laminert til de to andre lagene, og som beskytter membranen og gir ekstra slitestyrke.

I en jakke med 2,5-lags kvalitet er meshfôret erstattet med en overflatebehandling av membranens innside. Det gir noe mindre slitestyrke, men en jakke med lav vekt og lavt pakkvolum.

I en jakke med 2-lagskvalitet er ytterstoffet og membranen laminert sammen. På innsiden vil det være et løst meshfôr. Det løse fôret transporterer fukt vekk fra kroppen, beskytter membranen og bygger opp en luftlomme som sørger for at jakken oppleves lunere enn en jakke med 3-lags kvalitet.

Skalljakker er i tillegg impregnert med et vannavvisende materiale, en såkalt Durable Water Repellent (DWR).

Denne impregneringen har ingenting med vanntettheten i seg selv å gjøre, men sørger for at vanndråper preller av ytterstoffet. Impregneringen vil slites etter en stund. Du vil holde deg like tørr, men vannet vil ikke prelle av, og jakken vil derfor oppleves som tyngre og våtere på yttersiden. Man vil også oppleve at jakken får dårligere pusteegenskaper.

Vask og reimpregner jakken etter behov, eller en gang i halvåret, for å vedlikeholde skalljakkens kvaliteter. Pass på å bruke impregnering som egner seg for jakken din.

Membran
Den mest kjente membranen er Gore-Tex, som brukes i flere av de merkene vi fører, blant annet Haglôfs og Salomon. Helly Hansen har sin egen Helly Tech-membran.

Bergans bruker Dermizax, som skiller seg noe fra andre membraner, ved at membranen ikke består av mikroporer, men derimot et ”hydrofilt” materiale, som fungerer ved hjelp av bevegelige molekyler.

Ulike navn til tross, alle membranene sørger for tilsvarende kvaliteter i skalljakke, gjennom vanntettheten, vindtettheten og gode pusteegenskaper.

Hetten
Det er viktig at hetten gir god beskyttelse mot vind og regn, og skal kunne dekke hake og kinn, men uten å hemme sikten. Det betyr at hetten skal følge med når du vrir hodet. Noen jakker har hetter som er designet for å brukes med hjelm under.

En god, teknisk hette kan justeres på tre steder:
- I halsen - regulerer størrelsen på åpningen rundt hodet
- I nakken - regulerer lengden på hetten
- På toppen - regulerer formen på bremmen/rundt pannen

Albuer og ermer
Albuer med bevegelsessnitt (formsydde albuer) gir bedre bevegelsesfrihet. Ermene bør være noe lange, og ha plass til votter eller hansker under. I tillegg må de kunne justeres, både av hensyn til ventilasjon og å holde regn ute.

Ventilasjon
Membranen i jakken er designet for å puste og slippe ut fukt. Likevel er det gunstig å ha ekstra ventilasjon. En god skalljakke har som regel lange ventilasjonsglidelåser under ermene, slik at du kan slippe ut overskuddsvarme.

Glidelås
En jakke med toveis glidelås gjør det lettere å lufte ut overskuddsvarme, men glidelåsen vil ofte være noe mindre slitesterk enn en vanlig glidelås.

En del jakker har en stormklaff, som dekker glidelåsen, og som lukkes med enten knapper eller borrelås. Denne sørger for at vind og vann ikke trenger gjennom glidelåsen, og er i tillegg svært praktisk å ha hvis glidelåsen skulle gå i stykker. Da vil en stormklaff være den eneste måten å få lukket jakken på.

Lengde og snitt
En kortere jakke vil gi best bevegelsesfrihet og er særlig egnet til høyere aktivitet. Den vil heller ikke komme i konflikt med et hoftebelte på en ryggsekk eller en klatresele. En lengre jakke vil gi noe mindre bevegelsesfrihet, men en forlenget rygg vil samtidig gi bedre beskyttelse for nedre del av ryggen og rumpa.

En jakke med et smalere, mer ettersittende snitt, vil oppleves lettere og mer smidig enn en jakke med romsligere snitt, men vær obs på at du må ha plass til varme og isolerende plagg under jakken.

Forsterkninger på steder som er utsatt for mye slitasje vil gi jakken lengre levetid.

Lommer
Det er gunstig med få store lommer, enn mange små. Alle lommer bør være strategisk plasserte, slik at tilgang ikke forhindres av skulderreimer og hoftebelte hvis du bærer sekk.

Snøskjørt
Noen skalljakker kommer med snøskjørt, som gjerne er avtakbart. Snøskjørtet holder jakken bedre på plass, og hindrer samtidig snø i å komme inn under jakken under aktivitet.

En skalljakke med snøskjørt er et godt valg når du skal stå på ski.

Velg riktig skalljakke 3
close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!