Velg riktig liggeunderlag – sov godt i telt og hengekøye

Liggeunderlaget er en ofte undervurdert, men likevel avgjørende del av utstyret. Uansett om du planlegger å sove i hengekøye eller i telt. Her er våre tips til en behagelig natt.

Liggeunderlag bild 1

Det viktigste er å ha det komfortabelt på tur, det øker sannsynligheten for at du gjør det igjen.

Et godt liggeunderlag gir ikke bare komfort og støtte for å sove godt, men fungerer også som en isolasjon mot fuktighet fra bakken. Valg av riktig liggeunderlag kan utgjøre forskjellen mellom en god natts søvn og en ubehagelig opplevelse ute i naturen.

Les også: Slik lager du enkel og god turmat på stormkjøkken

Hvordan velge riktig liggeunderlag?

Det første man må tenke på når man skal kjøpe nytt liggeunderlag, er hvor man skal sove. Under åpen himmel, innendørs, i telt eller hengekøye? Skal man ligge på ujevnt underlag eller is og snø?

– Så må man selvfølgelig tenke på sesongen og hvor kaldt det er ute, forteller XXLs ekspert og kategorisjef Morten.

Det krever mer av deg dersom du skal sove ute på vinterstid, da må du både opp i kvalitet og i pris.

Liggeunderlag bild 2

Du kan også benytte en pumpe for å blåse opp underlaget.

Oppblåsbart eller skumliggeunderlag

De fleste oppblåsbare liggeunderlag gir god polstring og støtte, noe som gjør dem komfortable å ligge på, spesielt på ujevnt terreng.

– Også kan du vanligvis justere fastheten på et oppblåsbart liggeunderlag ved å tilpasse mengden luft som pumpes inn, slik at det passer til dine preferanser og komfortnivå, forteller Morten.

Med oppblåsbare underlag er det alltid en risiko for punktering, spesielt på skarpe overflater eller i ujevnt terreng. Det er derfor viktig å kunne lappe underlaget dersom uhell er ute.

– Det aller beste er å ha et skumunderlag underst, det gir en god isolerende effekt. Et skumunderlag er fint til bruk rundt bål, da det ikke er så farlig hvis det kommer glo fra bålet. Jeg har alltid med et sånt underlag hvis jeg skal sove utendørs, sier Morten.

Liggeunderlag bild 3

Man bør ha et liggeunderlag som dekker hele kroppslengden.

Les også: Velg riktig telt

Liggeunderlag på vinteren

Når du er ute om vinteren og skal sove i telt, er det viktig å ha et liggeunderlag som isolerer godt fra bakken og holder deg god og varm gjennom natten. Liggeunderlaget spiller en avgjørende rolle for å opprettholde kroppstemperaturen, spesielt når det blir minusgrader, forteller Morten.

Reinskinn er også populære valg for liggeunderlag, da de både isolerer godt og gir ekstra komfort. Dobbelt liggeunderlag kan være et godt alternativ for par eller familier som ønsker å dele varmen.men.

– Personlig sverger jeg til reinskinn til kortere turer, det tar litt plass og er litt tyngre, men det er verdt det. Det fins lite som er bedre, forteller Morten. Det holder deg varm hele natten.

Hva betyr R-verdi på et liggeunderlag?

En viktig faktor å vurdere, er R-verdien på underlaget, som angir hvor godt det isolerer mot kulde fra bakken. Blant de mest populære alternativene for vinterbruk er skumunderlag og oppblåsbare liggeunderlag med høy R-verdi. Disse underlagene kommer i ulik tykkelse og vekt for å passe til ulike typer turer og overnattinger.

Les også: Velg riktig sovepose

– Det er forskjellige nivåer på isolasjon, der det billigste alternativet ofte bare er luft. Generelt vil jeg si at en verdi på 3–4 er bra for alt bortsett fra når det er vinter, dette dekker hovedbehovet, sier Morten.

– På vinteren bør du gå etter et liggeunderlag med 5–6 i R-verdi, mener XXLs ekspert.

Uansett om du går fotturer, er på camping eller bare tar deg en skogstur, bør du velge det beste liggeunderlaget for dine behov og forholdene du vil møte.

Liggeunderlag bild 4

Et godt underlag er en del av godt turutstyr.

Liggeunderlag til hengekøye

Når man skal overnatte i hengekøye, er det viktig å huske på at man er mer utsatt for værforhold. Selv om det er kjempevarmt på dagen, blir det fort kaldt når kvelden kommer.

– Når du ligger i sovepose i hengekøye, så klemmer man sammen materialene, og det blir dermed kaldere enn man tror, sier Morten.

Det viktigste er å få skjerme seg mot vinden, og et underlag hjelper veldig mye. Det kan også være lurt med tarp.

Et godt liggeunderlag henger litt sammen med en god sovepose. Hvis man har et dårlig liggeunderlag og en god sovepose, så hjelper ikke det så mye mot kulden som kommer opp fra bakken, forteller Morten.

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!