Slik unngår du gnagsår i nye sko

For å unngå gnagsår når du har kjøpt nye fjellsko, anbefaler vi å gå dem inn på korte turer først. Start med å bruke skoene på korte turer i nabolaget eller på små stier. Dette vil gradvis tilpasse både skoene og føttene dine til lengre turer, og er med på å sikre en mer komfortabel turopplevelse.

NOR24 W22 Gnagsår artikkel

Her er våre tips for å forebygge gnagsår og blemmer:

 1. Gå inn skoene
  Ikke vær en av mange som dropper dette. Bruk skoene i forkant av turen, og øk gjerne bruken gradvis. Ha dem på deg på handletur, eller bare en kort tur i nabolaget. Det viktigste er bruk dem før du skal på langtur.
 2. Bruk riktige sokker som gir god polstring og reduserer friksjon.
  Gode sokker er viktig. Det er viktig at sokkene transporterer bort fuktighet godt, og at passform og tykkelse på sokkene er riktig. På denne måten kan du hindre gnagsår på hæler, tær og under føttene.
 3. Gnagsårplaster
  Gnagsårplaster kan legges på før turen. Legg plasteret der du vanligvis får gnagsår.
 4. Bruk to par sokker
  Bruk to tynne sokker i stedet for en tykk, for å unngå gnissing mot huden. Doble sokker gjør at sokkene glir mot hverandre, i stedet for mot foten. En tynn liner sokk som transporterer svetten til sokken utenfor, kan fungere godt for å forhindre gnagsår.
 5. Hold føttene tørre for å unngå friksjon
  Sørg for at føttene dine er tørre under turen. Dette kan gjøres ved å bytte sokker ofte. Rene føtter forebygger også. Vask gjerne føttene i en elv eller fjellbekk i løpet av turen. Men husk å tørke føttene godt! Se vårt utvalg av turhåndklær her.

Slik behandler du gnagsår

Dersom uhellet først er ute, og du får gnagsår på tur, så er det lurt å stoppe med det samme og ta av skoen.

 • Dersom du har fått blemme, så bør du helst ikke stikke hull på den. Det beste er å la blemmen sprekke av seg selv. Blemmen beskytter såret, og reduserer faren for infeksjon.
 • Dersom blemmen likevel må fjernes, så stikk hull med en steril nål (kan varmes på lighter). Stikk små hull i ytterkant av blemmen, og la vesken komme ut, men behold den overliggende huden for å beskytte såret mot infeksjon.
 • Klem ut vesken så godt det lar seg gjøre, og rengjør såret med spritservietter.
 • og legg deretter gnagsårplaster på såret. For å feste gnagsårplasteret ekstra godt, kan det være lurt å legge sportstape over for å forhindre at plasteret forskyver seg.
 • Avlast såret mest mulig, og hold området rent og tørt.

Gnagsår kan være smertefullt og ubehagelig, og forebygging er derfor det beste man kan gjøre for å skape en mest mulig komfortabel turopplevelse.

God tur!

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!