Tømmesalget fortsetter med RÅ tilbud! Sjekk tilbudene

Hvordan velge riktig ryggsekk?

velge_ryggsekk_1

En god tursekk skal sitte godt på ryggen og ha plass til alt du skal ha med deg på turen. Skal du ut på tur, er det en del utstyr som må med – telt, sovepose, kokeutstyr, mat og klær. Så hva er den beste måten å pakke på, for å få plass til alt, og for at du bærer på en måte som ikke belaster ryggen for mye? Her får du tips og anbefalinger til hvordan du velger riktig ryggsekk, og hvordan du pakker den.

Hvilken type ryggsekk trenger jeg?

Du finner alt fra små dagstursekker på 20-40 liter, til store tursekker med eller uten ramme, og med pakkvolum helt opp til godt over 100 liter.

Dagstursekk
Dagstursekken er av de minste sekkene og som navnet tilsier, er den først og fremst ment for dagsturer. Disse sekkene kommer i størrelser fra ca. 20 liter og opp til ca. 45 liter. I en dagstursekk på 20-35 liter, får du med det mest nødvendige til en dag ute i naturen. Velger du en sekk på 45 liter vil den kunne være stor nok til en helgetur, avhengig av hvor mye du ønsker å ha med på turen.

Hytte-til-hytte- sekk
Dette er ryggsekker på 45 liter og opp til 65 liter. Her får du plass til det utstyret du måtte trenge på en ukestur med overnatting innendørs. Når du kommer opp i denne størrelsen skilles det mellom dame- og herresekker. Her er det viktig å velge riktig.

Tursekk/ fjellsekk
Dette større ryggsekker som er beregnet på turer over flere dager, med overnatting ute. Sekkene kommer i mange størrelser og varierer fra 60 liter og opp til 130 liter. Disse kommer også inndelt i dame- og herresekker.

Pakkrammesekk
Dette er vanligvis de største sekkene som er beregnet for å bære tungt. Pakkrammesekkene er utstyrt med en meis/ aluminiumsramme som takler tunge bører og er ofte kjøpt av jegere som skal bære mye med seg inn på fjellet. Man har også mulighet til å fjerne sekkeposen, slik at du kan bære utstyr og slakt rett på meisen/ rammen.

Velg rett størrelse
Å velge riktig størrelse kan være vanskelig. Du må prøve å beregne volumet på det du skal ha med for så å velge en sekk som er litt større enn det du hadde tenkt. Se for deg at det du skal ha med på tur også skal få plass i sekken. Det er for eksempel lite gunstig å feste en sovepose på utsiden av sekken. En mindre sekk med soveposen på utsiden blir dessuten like stor som en sekk med 20 liter større plass.

Anatomisk ryggsekker
Anatomiske ryggsekker er de vanligste tursekkene. På disse modellene har de fjernet rammen/meisen og du bærer selve sekkeposen rett på ryggen. Dette sørger for god kontakt med sekken og innholdet, og gir deg god kontroll. Da blir det mer komfortabelt å bevege seg med sekk på ryggen, spesielt når du går på ski eller du er i ulendt terreng.

Forskjell på dame- og herresekker
Ryggsekkene er delt inn i dame- og herresekker. Det som hovedsakelig skiller disse modellene fra hverandre, er at damesekken har en kortere rygg enn herresekken. Damesekken er også utstyrt med smalere skulderstropper og et noe mindre hoftbelte. Disse modellene har også kortere rygglende som gjør sekken mindre og gir lavere volum.

Justering av ryggsekken
De anatomiske ryggsekkene er utstyrt med kraftige og gode bæreseler, samt et godt polstret hoftebelte. Dette beltet er konstruert slik at det kan bære 60 – 70 % av vekten i sekken. Det hjelper til med balansen, det avlaster skuldrene og gir stabilitet. Bæreselene du skal ha over skuldrene er festet i sekkens øvre del og er justerbare. De er med på å bestemme høyden på sekken og sørger for at hver sekk kan tilpasses alle rygglengder. Det er veldig viktig at dette gjøres riktig. Stiller du høyden feil, får du hele vektbelastningen på skuldrene istedenfor å avlaste 60 – 70 % på hoftebeltet.

Slik juster du ryggsekken

Juster rygglengden

De fleste sekker har justerbar rygglengde. Dette gjør at du kan justere ryggen opp eller ned for best mulig passform. Løsne borrelåsen bak skulderstroppene og skyv platen opp eller ned for å justere lengden. Etter du har gjort dette så bør det ikke være noe «luft» mellom ryggen og sekken. Hvis det er det, bør du forsøke å justere lengden litt mer.

juster_rygglengde_ryggsekk

Stram hoftebeltet

Når sekken sitter godt og komfortabelt på ryggen, er det på tide å feste og stramme hoftebeltet. Senter på hoftebeltet skal plasseres på toppen av hoftekammen, slik at det sitter behagelig selv om det er stramt. Hoftebeltet må justeres før skulderstroppene, ettersom det fordeler vekten jevnt mellom bein og nedre korsrygg.

stram_hoftefelte_ryggsekk

Stram skulderstroppene

Stram skulderstroppene slik at de sitter jevnt, tett og komfortabelt rundt skuldrene. De skal ikke sitte for stramt rundt kragebeinet, og ikke så stramt at hoftebeltet løftes opp fra hoftene.

stram_skulderstropper_ryggsekk

Fest brystremmen

Brystremmen skal sikre at sekken sitter tett inn til kroppen. Du kan bestemme selv hvor mye du vil stramme den, men den kan være et godt hjelpemiddel for å variere belastningen på ryggen når du er på lengre turer.

stram_brystrem_ryggsekk

Stram balansestroppene

På toppen av skulderstroppene finner du balansestropper. Pass på å ikke stram disse for hardt og at de strammes likt. Disse stroppene vil stabilisere sekken din og gi deg god balanse selv om du har tung sekk.

stram_balansestropper_ryggsekk

Pakking av sekk

De anatomiske ryggsekkene er ikke fullt så stive som pakkrammesekkene og er dermed litt ømfintlige for feilpakking. Når du pakker en anatomisk sekk, så er det veldig viktig at det utstyret som veier mye kommer så nær ryggen som mulig og helst midt i sekken. Da slipper du den baktunge følelsen. Skal du gå på ski så er det annerledes, da skal alt det tunge plasseres så langt ned i sekken som mulig.

Selve sekkeposen er ofte utstyrt med innfelte sidelommer. Det er en fordel å kunne pakke dem flate når de ikke brukes. Da er de ikke i veien når man f.eks. går på ski. Sekken er også delt innvendig i to, slik at du får skilt av et øvre og et nedre rom i sekken. Det nedre rommet har også en egen åpning. Det gjør det lettere å pakke og du får skilt av utstyr du ikke vil ha sammen. Eks. mat og brensel.

Velg riktig ryggsekk 6

God tur!

Velg riktige fjell- og tursko

Gode råd om valg av telt

Velg riktig sovepose

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!