Sesongslutt! Opptil 50% på en mengde vintervarer! Kjøp her

Hodelyktguide - Finn hodelykten som passer til ditt bruk

hodelykt_truger

TRUGETUR: Dra på eventyr i skogen med hodelykt og truger. Garantert en tur du sent vil glemme!

I en jungel av hodelykter er det ikke lett å vite hvilken som passer til deg. Her får du tips til å finne den rette hodelykta for ulike aktiviteter, samt hvilke som passer til barn.  

Enten du liker å sykle, gå på langrenn, tur eller løpe, er det praktisk med en god hodelykt når mørket kommer. Det gjør også at turen kan vare litt lenger, selv om det blir mørkt. 


VIKTIGE BEGREPER

Før man velger hodelykt bør du kjenne til noen begreper. Da forstår man enklere hva slags type hodelykt det er og hvorfor den passer nettopp til ditt bruk.


KASTELENGDE

Dette er rekkevidden og hvor langt lykta lyser. Måles som regel i meter.


LUMEN – LYSSTYRKE

Lumen en måleenhet som sier noe om den totale mengden lysenergi som blir generert av en lykt eller bærbar lysenhet med nye/fulladede batterier. Dette blir målt etter at lykten har vært tent i 30-120 sekunder. Dette måles alt ifra 150 til 2000, og hvor mye lumen lykta har står som regel på pakka. 


INTENSITET (CANDELA)

Dette er strålens maksimale intensitet på en meters avstand. Dette blir målt midt i lyskjeglen og vil gi et godt bilde av hvor sterkt lyset er og hvor mye lys som blir sendt fremover. Jo større intensitet jo lenger rekkevidde har lykta

BRENNTID

Dette er tiden det tar for lysstyrken å synke til 10% av styrken lykten hadde ved tenning med nye/fulle batterier.


STØTMOTSTAND

Støtmotstanden sier noe om hvor høyt lykta kan falle mot et fast underlag, for eksempel betong, uten bruksmessige ødeleggelsen som gjør at den ikke fungerer som den skal, eller at lyset er blitt vesentlig dårligere.

En hodelykt skal tåle fall fra flere vinkler og opptil 6 ganger uten å miste deler eller batterier.


VANNMOTSTAND

Hvor mye vann hodelykta tåler blir definert via IP-målesystem, som benytter seg av tre nivåer:

IPX4: Vannmotstandig, tåler vannsprut fra alle vinkler

IPX7: Vanntett, tåler nedsenking til -1 meter i opptil 30 minutter 

IPX8: Vanntrykktett, tåler nedsenking til en gitt dybde i opptil 4 timer


FESTEMULIGHETER

Hvis man skal bruke hodelykta si når man sykler, kan det også være fint hvis den har et feste som gjør at du kan feste den til styret eller hjelmen. Derfor er det greit å finne ut om hodelykta har dette eller ikke. Noen lykter har også festemuligheter til hjelm, caps og GoPro. 

OPPLADBART vs BATTERI 

Noen hodelykter har oppladbart batteri, mens andre har ikke. Hvis du skal bruke hodelykten ofte er det derfor bra å ha en oppladbar hodelykt. 

Hvis hodelykten ikke har oppladbart batteri må du huske å ha med deg batterier på tur hvis du skal bruke den over lang tid.


HVA SLAGS TYPE HODELYKT SKAL JEG VELGE? 

Noen hodelykter passer bedre til visse aktiviteter enn andre. 

TIL BARN

Barn elsker å leke ute, og i mørket med hodelykt blir det ekstra spennende! Med hodelykt kan de leke og utforske nye steder selv om det blir mørkt. Det er viktig å tenke på at lykta ikke er for tung, lyser bra og er enkel å bruke. Det kan også bli en del bevegelse og lek, derfor må den ha en god passform slik at den sitter godt på hodet. 

Les også: https://www.xxl.no/tips/friluftsliv/vinterleker 


Hodelykt til barn

H05Kid fra Olight er en hodelykt som er utviklet spesielt for barn, med frostet glass. Det vil si at barnet ikke blir blendet hvis det kikker rett inn i lyset. Hodelykta passer til tur og daglige aktiviteter. Lysstyrken er på 30 lumen. 

Led Headlamp fra Phoxx har et komfortabelt hodebånd og mulighet for rødt lys. Lysstyrken er på 60 lumen og kastelengden er opptil 35 meter. Veier kun 55 gram. 


LØPING

hodelykt_4

STILØPING: Se hvor du løper med en god kastelengde og bredt synsfelt

Ønsker du å finne en god hodelykt til løping? Da er det noen ting som er lurt å tenke over. Skal du løpe mye i skogen, i byen eller på landevei?

Hvis du liker å løpe i byen er det ikke nødvendig med lykt med den lengste kastelengden. I by er det som regel en del lys fra før. Hodelykta hjelper også på synligheten for bilister, syklende og andre som løper. Noen lykter har også blinkende lys som gjør det enda mer synlig. 

Liker du å løpe mye i skogen og på sti er det greit med en lykt som har lang brenntid og litt lengre kastelengde.

Når man løper er man i konstant bevegelse, og da er det viktig at hodelykta har god passform. Mange hodelykter har en del kabler som henger og slenger, og dette kan være forstyrrende. Pannebåndet bør også sitte også ha god passform.

Det er også en fordel at den er enkel å bruke mens den sitter på hodet.

Les også: https://www.xxl.no/tips/trening/vinterloping 


Hodelykt til løping 

Trail Runner Free fra Silva er en lett hodelykt som passer til løping. Den har rødt sikkerhetslys som gjør deg synlig bakfra, og fri for kabler som kan forstyrre under løpingen. Hodelykta har Silva Intelligent Light-teknologi som gir en lysstråle som blir lite påvirket av hodebevegelser. Kastelengden er på 20-80 meter og lumen er 400. I tillegg tåler den kraftig regn.

H7.2 fra Ledlenserhar dimmebelysning samt flere lysfunksjoner for bedre tilpasning. Lykta er lett og praktisk og har en ergonomisk passform. Med kastelengde på hele 160 meter passer den til løping både på vei og i skogen. Lumen er 250 meter. 

Ninox 3 Xfra Silva er en vanntett hodelykt med lang batterilevetid. Den har både hvitt, oransje og rødt lys. Enkel å bruke selv om du har på deg hansker, da den har en stor av/på-knapp. ALPINT OG LANGRENN

hodelykt_alpin

PUDDERSNØ: Sus nedover puddersnøen med en hodelykt som sitter fast i hjelmen

Mange elsker å kjøre ned fjellsiden på alpint eller ta seg en tur i langrennssporet.

Til alpint eller snowboard er det en fordel at lykta har hjelmfeste. Da kan du feste denne på hjelmen og den vil lyse opp godt i bakken. Flere hodelykter kommer med hjelm-brakett slik at den er enkel å feste.

Enten du skal bruke den til langrenn eller alpint er det bra hvis lykta har lang kastelengde. Da ser man langt og bredt fremover. Lykta bør også tåle vann og fukt siden den kan bli våt av snø. 


Hodelykt til alpint og langrenn 

Silva Trail Speed 4XThar 1200 lumen, ergonomisk passform og justerbart lys. Lykta leveres med sykkel- og hjelmfeste så den har et stort bruksområde. Med en kombinasjon av Silvas Flow Light® og Intelligent Light® sørger for et optimalt lysbilde til alle aktiviteter. Når den begynner å gå tom for strøm, går den automatisk i reservemodus. Kan også brukes til sykling. Brenntid er på 5 timer ved +20 grader og 2 timer ved -5 grader. 

Cross Trail 6Xfra Silva er en allsidig hodelykt med lang brukstid og hele 600 lumen. Det følger også med en multifester slik at den kan festes flere steder som for eksempel hjelm, sykkelstyre eller hodet. Hodelykta har også Silva Flow Light som lar deg tilpasse lysmengden slik at lykten registrerer vinkelen på lyset. Kastelengden er opptil 140 meter og den tåler kraftig regn. Lykta er også enkel å bruke med hansker på kaldere dager. Brenntid er mellom 2,5 – 10 timer. 

Silva Explore 4rc er en kraftig og vanntett hodelykt med lang brukstid. Passer perfekt til utendørsaktiviteter som langrenn og alpint. Den har oppladbart batteri og leveres med hjelm-, caps-, og clips-feste. Hvitt, rødt og oransje lys. Den har brenntid på opptil 100 timer og er helt vanntett for deg som liker å være ute i snøen.

SYKLING

hodelykt_sykling

FJELLSYKLING: Kjenn adrenalinet nedover fjellsiden på sykkel

Med en god lykt kan du utvide sykkelsesongen med flere måneder! Noe som er lurt å tenke på er at lykta kan festes enten til hjelmen din eller styre. Lykta gjør at du ser terrenget foran deg i god fart, samtidig som det øker synligheten for andre trafikanter.

Før du velger lykt er det greit å tenke over hvor du skal sykle mest. Er det i byen eller i skogen? I byen er det ofte lys fra før, så da trenger du ikke en så kraftig lykt. Skal du derimot sykle mye i skogen og på sti, er det en fordel med en lykt som har god kastelengde, bredt synsfelt og lang batteritid.

Les også: https://www.xxl.no/tips/sykkel/kort-om-landeveissykkel 


Hodelykt til sykling

Olight H67 er en veldig kraftig LED-hodelykt med 6 dioder og TIR-linse. Den har i tillegg innebygget bevegelsessensor og kjølevifte. Veldig bredt synsfelt og 12.000 lumen. Lykta er også kompatibel med Gopro®-, hjelm- og sykkel-braketter.

Med den innebygde bevegelsessensoren som gjenkjenner bevegelsesmønsteret under bruk vil lykta gi optimal lysstyrke under aktiviteter med høy fart, og redusere under statisk bruk for å spare strøm. Brukstiden er 4 timer.


TUR, JAKT OG FISKE

hodelykt_3

SKOGSTUR: Skogstur med hodelykt i mørket er gøy for både store og små

Skal man på tur i skogen, enten jakt, fiske eller tur, er det fint å ha med en hodelykt. Har man hodelykt så kan man bevege seg vekk fra stien, utforske nye steder, lys i teltet eller tråkke opp teltplassen med lys i mørket.

Når man går på tur er ikke tempoet alltid like høyt. Derfor så trenger man kanskje ikke en hodelykt av det aller kraftigste slaget. Likevel bør den ha en grei kastelengde så man ser fremover i terrenget.

Noen bruker også flere timer på tur, derfor må den ha god batteritid. Det er lurest med en lykt som går på batteri hvis det ikke er lademuligheter tilgjengelig.

Skal man på tur hele året er det også en fordel om lykta tåler vann og fukt.

Les også: https://www.xxl.no/tips/friluftsliv/hengekoye-tur 


Hodelykt til tur, jakt og fiske

Olight H17r har tre ulike lysstyrker og justerbar lysvinkel. Denne hodelykten kan brukes manuelt eller med håndbevegelser som registreres av den infrarøde sensoren på lampehodet. Refleksdetaljer på hodebåndet for synlighet. 

Olight H37 Wavehar lysstyrke på 2500 lumen og TIR-linse. Den kan også betjenes manuelt eller via sensor på lampehodet. Den gir god lysspredning som gir bredt synsfelt, selv på lengre avstander. 

Tactikka + RGB fra Petzl er en hodelykt med 350 lumen med mulighet for rødt, blått og grønt lys for å ivareta nattsynet, og for ikke å være like synlig. Derfor er denne perfekt å bruke til fiske og jakt. Enkel å betjene med en stor knapp på lampehuset. 

Petzl Bindi er en utrolig lett hodelykt som kun veier 35 gram. Den er behagelig å ha på hodet, og har full styrke på 200 lumen i 2 timer. Kan brukes til både løping, skogsturer og andre utendørs aktiviteter. 

Olight H05 er en kompakt hodelykt med TIR-linse som gir svært høy lysoverføring. Passer fint til tur- og leirbruk, hverdags og løping. 130 lumen på maks og kastelengde på 53 meter. Har både rødt og hvitt lys. 

Se alle hodelykter her

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!