Bursdagsfest! Vi feirer 23 år med RÅ priser! Kjøp nå

Tarp, myggnett og tau – velg riktig hengekøye

Her er våre tips til valg av hengekøye og hva slags utstyr du må ha med for en behagelig overnatting. Uansett om du er amatør under åpen himmel eller ekspert på å sove ute i naturen.

NOR24 W23 Hengekøye Artikkel 1

Det å sove i hengekøye gir en ekstra nærhet til naturen. Dette er et fint alternativ til telt, spesielt hvis du ønsker en enkel og fleksibel tur. Velger du en hengekøye med tarp eller tak, er du også godt beskyttet mot vær og vind.

Hvilken hengekøye bør du kjøpe?

Vi i XXL har et bredt utvalg av hengekøyer for turbruk, enten du skal på dagstur eller om du skal sove ute flere netter. Det er fem ting det er lurt å tenke på først:

1. Bruksområdet ditt

Skal du på tur i skogen eller i fjellet, velg en liten hengekøye som er enkel å pakke og lett å bære med på tur. For en hengekøye til bruk i hagen eller på terrassen, kan du prioritere komfort og størrelse foran vekt.

2. Enkel eller dobbel hengekøye?

En enkelthengekøye passer for én person, likevel kan en dobbel hengekøye gi høyere komfort selv for en person, spesielt med tanke på bruk av liggeunderlag. Doble hengekøyer er også praktiske hvis du vil ha muligheten til å sove to personer sammen.

3. Materiale og kvalitet

Nylon er et praktisk mareriale for turhengekøyer grunnet dens gode holdbarhet og lette vekt. Det er også lurt å vurdere lengden på opphengstauene da avstand mellom trær kan variere, spesielt hvis du skal litt opp i fjellet. Sjekk gjerne om hengekøya har forsterkede sømmer, stropper og solide opphengssystemer for å tåle belastningen over tid.

NOR24 W23 Hengekøye Artikkel 2

4. Opphengssystem

Det finnes ulike opphengssytem med ulike egenskaper. Flate tau eller reimer gjør blant annet mindre skade på trær, mens runde tau ofte har en veldig enkel fremgangsmåte. Flere av variantene du finner hos XXL har medfølgende tau og kroker, men det selges også separat hvis man ønsker ekstra.

5. Hengekøye med myggnetting

Om sommeren er myggnett viktig for å holde insekter borte. Vi har både gode pakketilbud, hvor du får hengekøye, tarp, opphengstau og myggnett i ett, samt myggnett som selges separat og som passer de aller fleste varianter og merker.

Hvordan henge opp hengekøye?

Å henge opp en hengekøye er enkelt. Finn to trær med passe avstand i området du vil overnatte. Tenk på vind- og værforhold når du skal velge sted; et lunt område kan hjelpe deg å holde varmen.

Forskjellige hengekøyer har ulike opphengssystemer, så sett deg inn i systemet for din hengekøye før turen. Mange bruker et system med opphengstau og karabinkroker. Fest opphengstauene rundt trærne og bruk karabinkrokene til å feste hengekøya. Pass på å strekke stoffet nok ut for å unngå å ligge i bananform.

NOR24 W23 Hengekøye Artikkel 3

Riktig liggeunderlag til hengekøye

Det er viktig å isolere under seg i hengekøya , selv om temperaturen er høy. Et klassisk skumunderlag er et rimelig og godt alternativ. For kaldere netter kan et liggeunderlag med syntetfyll eller dun være bedre. R-verdien angir hvor godt liggeunderlaget isolerer; om vinteren bør den være minst 5 når du velger underlag. Spør gjerne oss i XXL om råd, vi har testet det meste og vet hvordan du du får det best mulig i naturen.

Et godt tips er å ikke blåse liggeunderlaget helt opp, men la det være halvfullt. Da blir hengekøya stabil og komfortabel. Med et bredt liggeunderlag blir det også lettere å bevege seg eller snu på seg når man sover.

Reinskinn eller saueskinn fungerer også for isolasjon og som underlag, men kan være tyngre å bære enn et klassisk liggeunderlag.

Husk også at en god og varm nok sovepose er viktig for en komfortabel natt i hengekøyen. Velg en sovepose som er varmere enn forventet temperatur, da nettene kan bli kjølige selv på sommeren.

Sjekk værmeldingen og vurder om du skal ta med deg tarp. En tarp er en vanntett presenning som brukes til å beskytte mot regn, vind og sol når man sover ute. Tarp til hengekøyer beskytter også utstyret ditt.

Les også saken: Velg riktig liggeunderlag

Hengekøyer for barn

Hengekøyeturer kan være fantastiske for både store og små. Barn elsker å ligge i hengekøyer, og det kan være lurt å ha en dobbel hengekøye for å gjøre det mer behagelig, også i tilfelle barnet blir kaldt eller syns det er skummelt å sove alene. Ta med lesestoff og hodelykt, så får dere en koselig kveld ute i køya.

For den første hengekøyeturen, spesielt med barn, kan det være lurt å velge et sted nær hjemmet eller å ha transportmuligheter. Da har du en enkel retrettmulighet hvis dere trenger å ta turen hjem igjen.

NOR24 W23 Hengekøye Artikkel 4

Sov godt i hengekøya, og god tur!

Se alle hengekøyer her

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!