Akkurat nå: Mengder av vintervarer opptil 50%!  Kjøp her

På tur med hengekøye? Her er det du trenger å vite

Outdoor hammock forest

Å dra på tur og overnatte i hengekøye kan være en flott opplevelse. Les våre tips til valg av hengekøye og hva slags utstyr du må ha med på hengekøyetur.

Å overnatte ute er en fin opplevelse for både store og små. Å sove i hengekøye gir en ekstra nærhet til naturen, og er et fint alternativ til å sove i telt. Velger du å kjøpe en hengekøye med tarp eller tak, er du også sikret mot vær og vind, akkurat som i et telt.

HVILKEN HENGEKØYE BØR JEG VELGE?

Det finnes et bredt utvalg av hengekøyer til tur på markedet, fra enklere varianter til ekspedisjonshengekøyer.

Blant de mest populære hengekøyene er de klassiske hengekøyene fra Ticket To The Moon, Sea to Summit og Hawaii Hammock. Disse finnes både i enkeltstørrelse, beregnet for én person, og som dobbelhengekøyer og i større varianter, beregnet for flere personer.

For ekstra god liggekomfort kan det være lurt å velge en dobbelhengekøye selv om du skal sove alene i den.

Therm-a-Rest Slacker Hammock er et annet fint alternativ.

Flying Tent

Hvis du vil få opplevelsen av å sove i hengekøye, men med litt mer beskyttelse og komfort, bør du sjekke ut Flying Tent.

Hengekøye? Telt? Poncho? Flying Tent er litt av alt, og perfekt å ha med på tur.

Hengekøyeteltet kommer med myggnetting og tarp, som enkelt kan fjernes om du ønsker å ligge under åpen himmel en stjerneklar natt. Foretrekker du å sove på bakken? Flying Tent kan enkelt settes opp på bakken og fungere som et telt for én. På tur i dårlig vær? Bruk teltbunnen som poncho.

Flying Tent veier noe mer enn en enkel standardhengekøye, men du får også mer komfort og integrerte løsninger med på kjøpet. Hengekøyeteltet er ideelt for deg som vil ha funksjonelt og smart turutstyr til overnatting på tur.

Merk at for noen hengekøyer følger det ikke med opphengstau. Dette må da kjøpes i tillegg.

Outdoor hammock friends

GOD STEMNING: Hva med å dra på hengekøyetur med venner? Det er en perfekt måte å dele fine naturopplevelser på.

HVORDAN HENGER JEG OPP HENGEKØYEN?

Å henge opp en hengekøye er enkelt. Det første du må gjøre er å finne to trær med passe avstand fra hverandre i området du ønsker å overnatte.

Tips: Når du velger hvor du skal henge opp hengekøya di, er det lurt å tenke på vind- og værforhold. Blåser det mye og er kaldt, kan det være greit å henge køya på et lunt sted, slik at du lettere holder varmen.

Ulike hengekøyer kan ha litt ulike opphengssystemer. Sett deg inn i hva slags system hengekøyen din har før du skal ut på din første overnatting, så slipper du å streve med opphenget når du skal ut på tur.

For mange av hengekøyene vi fører hos XXL, brukes et system med opphengstau og karabinkroker.

Når du har funnet trærne du vil feste hengekøya til, fester du opphengstauene rundt trærne, og fester deretter hengekøyen ved hjelp av karabinkrokene. Pass på at du strekker hengekøya nok ut, så du ikke ender opp med å ligge i bananform.

Outdoor hammock dog

EN HUND ETTER HENGEKØYER: Ta med hunden din på på tur med hengekøye.

HVA SLAGS LIGGEUNDERLAG BØR JEG VELGE TIL HENGEKØYEN?

Uansett temperatur er det viktig å isolere bunnen av hengekøyen. Hvis ikke vil du fort bli kald, selv om du ligger inne i en varm sovepose.

Som liggeunderlag til hengekøye er det derfor lurt å velge et som isolerer godt. Et enkelt, klassisk skumunderlag, som Strandco Sleeping Mat eller Phoxx Sleeping Mat er rimelige, men gode alternativer. For kaldere netter kan det være greit med et underlag som er fylt med syntetfyll eller dun. Se alltid på R-verdien ved valg av liggeunderlag. Skal du sove ute om vinteren bør underlaget ha en r-verdi på minst 5.

Therm-a-Rest har et eget liggeunderlag, som passer perfekt i Slacker-hengekøyen. Fordelen med å bruke et liggeunderlag tilpasset hengekøye, er at det ligger perfekt i hengekøya, slik at du får god liggekomfort.

Andre alternativer er reinskinn eller saueskinn. Dette er litt tyngre å bære med seg, men fungerer veldig godt for å isolere hengekøyen.

Det er også mulig å kjøpe til en underquilt, som festes på undersiden av hengekøyen.

VARM NOK SOVEPOSE TIL HENGEKØYE

En god og varm nok sovepose gjør det bedre og mer komfortabelt å sove i hengekøya. Det kan være lurt å velge en sovepose som er litt varmere enn temperaturen som er meldt. Husk at selv om sommeren kan nettene bli svale eller kjølige.

Her kan du lese mer om hvordan velge riktig sovepose.

OVERNATTE I HENGEKØYE NÅR DET REGNER

Å sove i hengekøye når det regner kan fort bli en våt affære. Det løser du lett ved å bruke en tarp. Da får du hengekøye med tak, og holder deg tørr natten gjennom.

Pass på at du setter tursekk og utstyr tørt under tarpen også.

MYGGNETT TIL HENGEKØYE

Sommeren er perfekt for hengekøyeturer. Uheldigvis trives også myggen og andre insekter godt på denne årstiden. Myggnett er derfor kjekt å ha. Velg et myggnett fra samme merke som hengekøyen for å være helt sikker på at den passer til hengekøyen din.

HA MED BARN PÅ HENGEKØYETUR

Hengekøyetur er en super opplevelse for både store og små. De fleste barn trives som plommen i egget på hengekøyetur. La gjerne barna ligge i egen hengekøye, hvis de selv vil. Det blir mer komfortabelt for både barna og deg.

Men sørg for at du har plass til barnet i din hengekøye, ved å ha en dobbelhengekøye. Det kan være kjekt om barnet blir kaldt eller syns det er skummelt å sove alene.

Ha med godt lesestoff og en hodelykt, og gjerne også en lanterne. Det gir skikkelig fin kveldskos i køya.

KORTREIST HENGEKØYETUR ER EN GOD START

Første gang du skal sove i hengekøye – spesielt om du skal på tur med barn - kan det være greit å legge turen relativt nære hjem eller transportmuligheter. Da har du en enkel retrettmulighet dersom du skulle bli kald eller ukomfortabel.

God tur!

Les også:

Fem smarte måter å bruke en tarp på

På tur med barn

Alt du må vite før din første telttur

'

'

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!