Alt du må vite før din første telttur

Første telttur 1

Planlegger du din første natt utendørs i telt? Her har vi samlet gode tips før du legger i vei!

Når bør du dra på telttur?
Ikke ta deg vann over hodet hvis du er fersk i «gamet». Start med korte turer i en varm årstid. Dette vil skape gode erfaringer med teltlivet, som også vil øke motivasjonen for mer krevende turer senere!

Vær og temperatur

Første telttur 2

BEHAGELIG: Varme temperaturer gir gratis komfort som tørrere underlag og frodigere omgivelser. Perfekt tidspunkt for telttur! FOTO: Helsport

Legg gjerne dine aller første teltturer til en årstid hvor det er varmegrader hele døgnet. Dette er gratis komfort som du garantert vil sette pris på. Det er likevel ingenting i veien med å planlegge en telttur i litt kaldere omgivelser også! Alt over 5-10 varmegrader som laveste temperatur er behagelig, men du kan også ta med klær og sovepose som dekker varmebehovet i kaldere årstider.

Når sola steker på sommeren er det fantastisk å være på tur! Da kan det også bli varmt inne i teltet, så her bør man tenke solskjerming. Varmen er som regel en god venn å ha med på tur! Tenk heller på hva døgnets kaldeste temperatur vil være.

Er det meldt veldig mye regn, så vent med teltturen til det er spådd oppholdsvær. En og annen regnbyge underveis er derimot ikke noe problem! Har det regnet kraftig den siste tiden, så kan bakken kan være mer fuktig med tanke på valg av riktig leirplass.

Vind
Vinden er alltid viktig å tenke på før en telttur. Kraftig vind kan gjøre det utfordrende å slå opp teltet, og vinden kommer også til å teste hvor godt teltet er slått opp. Vind kan også gjøre at lave temperaturer oppleves enda kaldere.

- Vi anbefaler at man alltid tar seg tid til å plugge og bardunere teltet godt, selv om det er vindstille. Da er man godt forberedt hvis det plutselig skulle blåse opp, sier Nora.

I lavlandet og i skogen er du mindre utsatt for vind, mens kysten er mer vindfull. En liten bris er ikke noe problem! At det beveger seg litt i teltet når man skal legge seg til å sove, er bare spennende.

Hvis det begynner å regne
Selv om du fulgte værmeldingen aldri så nøye, så kan du ha uflaks og oppleve en regnskur i løpet av turen. Forsøk da å få sekk, klær og annet utstyr som ikke bør bli vått inn under teltduken – helst i forteltet.

- Det viktigste er å velge utstyr tilpasset det været og temperaturområdet man skal ferdes i, og ikke minst være oppmerksom på at været i den norske fjellheimen kan skifte svært fort. Vi anbefaler at man alltid er på den sikre siden når det gjelder valg av utstyr, oppsummerer Nora.

Legg din først telttur til et sted du er kjent

Første telttur 3

I NÆRHETEN: Det kan være lurt å legge sine første teltturer til et sted man allerede er kjent. For eksempel ved en strand i nærområdet. FOTO: Helsport

I lavlandet er været lettere å forutse. På fjellet er man mer utsatt for vær og vind. Man kan selvsagt legge sine første teltturer til fjells også, så lenge man forbereder seg godt! Ta gjerne den første turen i fjellheimen sammen med noen som har erfaring.

Enten i skog og mark i nærheten, eller langs kysten ved strender, er eksempler på fine plasser å prøve seg for å få erfaring. Husk allemannsretten som tillater deg å ferdes og slå opp teltet så å si overalt!

- Velg gjerne et sted du er litt kjent. Det kan være et område du har gått tur tidligere, hvor du nå kan forsøke å overnatte. Det behøver ikke ta timevis å komme seg dit, skyter Nora inn.

Man kan fint ta første natten i telt i sin egen hage for å føle seg frem! Dette kan også være et gunstig sted å begynne dersom man har små barn som synes skogen kan bli litt skummel.

Nærliggende turområder, som finnes ved de fleste byer og tettsteder, er sjeldent mange kilometer unna der folk bor og ferdes. Da har du kort vei til nærmeste nabo dersom noe mot formodning skulle skje.

Fokuser på livet i teltleiren

Første telttur 4

FANTASTIKSE OMGIVELSER: På telttur kan du selv velge hva slags utsikt du vil våkne opp til. Et telt med myggnetting holder også insektene unna soverommet ditt. FOTO: Bergans

Er du litt mer erfaren, så er det bare å sette kursen lenger vekk. Ha likevel i bakhodet at det burde ta forholdsvis kort tid å komme seg tilbake til bilen eller hjem, dersom leiren plutselig må brytes. Tenk at det er selve teltingen og leirlivet som er formålet i begynnelsen. Langturene kommer du til å ville bryne deg på senere.

- Prioriter komfort og kos, gjør det hyggelig å være i teltet og unn deg litt ekstra god mat. Spesielt hvis man har med seg barn er dette ting som gjør at det ofte blir et ”ja” neste gang man foreslår telttur, sier Nora.

Velg riktig telt for ditt behov
Du finner alt fra superenkle festivaltelt til skikkelige telt som er ment for ekstreme forhold og krevende ekspedisjoner. Under har vi satt opp noen viktige punkter før du velger ditt telt.

Se teltutvalget vårt her!

Romslighet
Spør deg selv, skal du kun telte alene i årene som kommer eller kommer familiemedlemmer og bekjente til å bli med på turene?

Skal flere personer sove komfortabelt, så er det viktig at teltet ikke blir for lite. Et tremanns-telt har plass til tre voksne mennesker i liggende stilling tett inntil hverandre, og det er stort sett alt. Er mann tre personer, så er det ikke rom for mye kroppsbevegelse, og heller ikke så mye bagasje hvis ikke teltet også har et fortelt.
Antall innganger på teltet varierer også. I mange sammenhenger er det praktisk med flere innganger, mens andre ganger er det unødvendig.

Skal du hovedsakelig på turer med andre, og gruppen skal oppholde seg i teltet over flere netter, så anbefaler vi å velge et telt for én person ekstra. For hyppige gruppeturer, så kan et telt med flere innganger anbefales så man slipper å krabbe over hverandre og vente i «kø» for å gå inn og ut.

Størrelse
For én person holder det som regel med et enmanns- eller tomannstelt. Men én person kan fint bruke et telt som er ment til både tre eller flere. Da må man imidlertid regne med tyngre bærevekt.

Takhøyde vil man også sette pris på i mange sammenhenger. Alt blir enklere i et telt som er høyere under taket. Det er også en kjærkommen komfort på turer der man oppholder seg mye inne i teltet, enten fordi man vil det selv – eller fordi man blir værfast. Desto høyre takhøyde du velger, desto lettere er det for vinden å ta tak i teltet.

Hos XXL hjelper vi deg med å velge riktig telt til ditt formål! I våre varehus har vi også enkelte modeller slått opp og utstilt, slik at du kan ta en nærmere titt i full størrelse.

Første telttur 5

DET HERLIGE LEIRLIVET: I et romslig telt med god takhøyde får man en optimal teltopplevelse sammen med andre. FOTO: Niklas Welzel

Vekt
Det finnes alt fra små telt som kun veier en drøy kilo, til store romslige gruppetelt og lavvoer på mellom 5-10+ kg. For å avgjøre hvor mye det er fornuftig å bære med seg, så burde man tenke på hva normaldistansen vil ligge på for dine turer.

Spør deg selv, vil det på sikt bli flest lange turer med hyppige leirbytter, eller blir det stort sett kortere turer med én leirplass?

Skal man bo i telt i én leir, spesielt over flere dager, så vil man sette pris på god plass og takhøyde. Det er absolutt verdt å bære litt ekstra vekt for denne komforten dersom avstanden du skal gå til fots ikke er altfor lang. Det er nettopp turer som dette som de fleste begynner med, har tid til og som er mest vanlig å kombinere med familieliv.

Planlegger du langtur med mange dagsetapper til fots over flere mil, så vil man ha et så lett telt som mulig i pakningen. Da må man nok ofre litt plass inne i teltet. Husk at én kilometer i bratt motbakke kan fort bli vel så slitsomt som tre-fire kilometer i flatt terreng.

Test teltet hjemme
Husk å slå opp teltet hjemme eller på en uteplass i nærheten før du drar ut på tur. Da får du dobbeltsjekket at alle delene faktisk følger med, og du rekker å øve litt på hvordan teltet skal slås opp og strammes til.


Les også:
Gode råd ved kjøp av telt
Hvordan velge riktig ryggsekk?
Velg rett sovepose

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Motta gode tilbud og utvidede garantier.