Bursdagsfest! Vi feirer 23 år med RÅ priser! Kjøp nå

Alt du må vite før din første telttur

Telting 2022-8

Planlegger du din første natt utendørs i telt? Her har vi samlet gode tips før du legger i vei!

Legg terskelen litt lavt – det viktigste er å skape du gode assosiasjoner til teltlivet fra starten av. Et godt tips er å dra på korte turer i nærområdet om våren, sommeren eller høsten, så ikke været blir en for stor utfordring, og motivasjonen for å dra på mer krevende turer etter hvert øker.

Legg første tur til et sted du er kjent

Velg gjerne et sted du er litt kjent. Det kan være et område du har gått tur tidligere, hvor du nå kan forsøke å overnatte. Det behøver ikke ta timevis å komme seg dit. Man kan fint også ta første natten i sin egen hage for å føle seg frem – spesielt hvis du har små barn.

Allemannsretten tillater deg å ferdes og slå opp teltet så å si overalt. Skog og mark eller langs kysten ved strender, er derfor fine plasser å prøve seg for å få erfaring. Været er lettere å forutse i lavlandet enn på fjellet, men så lenge du forbereder deg godt, kan du selvsagt legge dine første teltturer til fjells også. Et tips er å dra sammen med noen noen som er fjellvant på første tur.

Telting 2022-2

Vær og temperatur

Vinden er alltid viktig å tenke på før en telttur. Kraftig vind kan gjøre det utfordrende å slå opp teltet, og kommer også til å teste hvor godt det er slått opp. I tilleg gjør vinden at lave temperaturer oppleves enda kaldere. Lavlandet og skogen er mindre utsatt for vind, enn kysten og fjellet. En liten bris er ikke noe problem, men vi anbefaler å alltid ta deg tid til å plugge og bardunere teltet godt, selv om det er vindstille. Da er du godt forberedt hvis det plutselig skulle blåse opp.

Telting 2022-7

I tilfelle regn
Selv om du sjekker værmeldingen før du drar, bør du tenke på at været i Norge kan skifte svært fort. Har du uflaks og opplever en regnskur i løpet av turen, bør du forsøke å få sekk, klær og annet utstyr som ikke bør bli vått, fort under teltduken – helst i forteltet.

Det viktigste er å velge utstyr tilpasset været og temperaturområdet du skal ferdes i, og at du alltid er på den sikre siden når det gjelder valg av utstyr.

Prioriter livet i teltleiren

Prioriter komfort og kos, gjør det hyggelig å være i teltet og unn deg litt ekstra god mat. Spesielt hvis man har med seg barn er dette ting som gir positiv innstilling neste gang man foreslår telttur.

Skal du gå et lite stygge før du slår opp leir, er det allikevel lurt å ha i bakhodet at det burde ta forholdsvis kort tid å komme seg tilbake til bilen eller hjem, dersom leiren plutselig må brytes. Tenk at det er selve teltingen og leirlivet som er formålet i begynnelsen. Langturene kommer du til å ville bryne deg på senere.

Telting 2022-5

Velg riktig telt for ditt behov

Det finnes alt fra superenkle festivaltelt til skikkelige telt som er ment for ekstreme forhold og krevende ekspedisjoner. Under har vi satt opp noen punkter du kan lese gjennom før du velger ditt telt.

Størrelse og romslighet

Tenk fremover – planlegger du bare å telte alene i årene som kommer, eller kommer venner og familiemedlemmer til å bli med på turene?

Hvis flere personer skal sove komfortabelt, er det viktig at teltet ikke blir for lite. Et tremannstelt har plass til tre voksne mennesker i liggende stilling tett inntil hverandre. Er mann tre personer, er det derfor ikke rom for mye bevegelse eller bagasje, annet enn i et eventuelt fortelt. Antall innganger i teltet varierer også, og det kan i mange sammenhenger være praktisk med flere enn én.

Skal du hovedsakelig på turer med andre og gruppen skal oppholde seg i teltet over flere netter, anbefaler vi å velge et telt for én ekstra person. For hyppige gruppeturer kan et telt med flere innganger anbefales, så man slipper å krabbe over hverandre og vente i «kø» for å gå inn og ut.

For én person holder det som regel med et ett- eller tomannstelt, men du kan fint bruke et større telt så lenge det ikke gjør deg noe å bære litt ekstra vekt.

Takhøyde

Alt blir enklere i et telt som er høyt under taket. Det er også en kjærkommen komfort på turer der man oppholder seg mye inne i teltet, enten fordi man selv har valgt, eller fordi man blir værfast. Men jo høyre takhøyde, desto lettere er det for vinden å ta tak i teltet.

Telting 2022-3


Hos XXL hjelper vi deg med å velge riktig telt til ditt formål. I våre varehus har vi også enkelte modeller slått opp og utstilt, slik at du kan ta en nærmere titt i full størrelse.

Test teltet hjemme
Slå opp teltet hjemme eller på en uteplass i nærheten før du drar ut på tur. Da får du dobbeltsjekket at alle delene er der, og du rekker å øve litt på hvordan teltet skal slås opp og strammes til – før du prøver deg ute i naturen.

God tur!

Telting 2022-4

Les også:
Gode råd ved kjøp av telt
Hvordan velge riktig ryggsekk?
Velg rett sovepose

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!