Nå er det MEDLEMSDAGER!💚 Se alle medlemstilbud

Velg riktig pulsklokke til trening og hverdag

Tenker du på å kjøpe deg en ny pulsklokke, men er usikker på hva du skal velge? Her er eksperttipsene våre.

NOR24 W08 Velg riktig pulsklokke artikkel 1

Det finnes en rekke pulsklokker på markedet. Garmin, Polar og Suunto har noen av favorittene.

Hvorfor kjøpe seg en ny pulsklokke?

Det er mange grunner til å få seg pulsklokke. Den kan være din beste venn på trening, eller en hjelpende hånd i hverdagen. Du kan ha en ren treningsklokke, eller en klokke du kan ha på til enhver tid - døgnet rundt, og alt der i mellom.

Treningskompis og motivator

Alle kan bruke en pulsklokke, fra barn til eldre, og fra hobbymosjonister til eliteidrettsutøvere. En pulsklokke kan gi verdifull informasjon både for de som ønsker å gå en tur rundt i nabolaget, de som har en viktig konkurranse å trene til, eller har andre store mål de ønsker å oppnå. Klokken skal hjelpe deg med å trene med riktig intensitet samt lytte til kroppen.

Kort sagt kan en pulsklokke optimalisere treningsintensitet, tracke og forbedre kondisjonsnivå, forhindre overanstrengelse og skader, forbedre vekttap og kaloriforbrenning og tilpasse treningsprogrammer.

Motivasjon pleier å gå hånd i hånd med fremgang og resultater, og med en pulsklokke er det lett å følge med på hva som faktisk skjer i kroppen!

Vi har tatt en prat med kategorisjef og innkjøper i XXL, Thomas Vågan Pettersen, som kan det aller meste om pulsklokker.

- Å si at utviklingen har vært ekstrem, er nesten en underdrivelse

Thomas forteller at det har skjedd mye med pulsklokkene de siste årene. Klokkene har gått fra å være et verktøy hvor man for en del år siden først og fremst målte puls. Den påfølgende generasjonen ble tilført GPS, som gjorde at man kunne måle både fart og distanse med ganske høy nøyaktighet.

- De siste årene er pulsklokkene blitt langt mer avanserte, og navnet pulsklokke er knapt dekkende lenger. Klokkene i dag har strøkne fargeskjermer, GPS, god optisk pulsmåling, i noen tilfeller fullt kart, navigasjon, musikkstyring, betalingstjeneste og en hel del helsedata utover puls. Man har virkelig full oversikt, sier Thomas.

Du kan faktisk få alt du trenger i en klokke.

Hvordan velge? Det finnes flere gode alternativer

I dag er det en rekke pulsklokker å velge mellom, som alle viser pulsen, men som har flere funksjoner og ulike egenskaper. Garmin, Polar og Suunto er noen av de mest populære klokkene.

Se vårt utvalg her.

Thomas forteller at man må tenke på bruksområde. Hvilke funksjoner trenger/ønsker man?

Noen klokker er mer tekniske, mens andre har fokus på et pent design og skjerm. Er det viktig for deg om skjermen er stor eller liten? Ha knapper eller touchfunksjon? Dette er ting man må tenke på.

- De fleste klokker har i dag har et stort utvalg av ulike aktiviteter og egenskaper. Man blant annet få kart og GPS, betalingsfunksjoner, multisport funksjoner som jakt- og golf, svømming eller for eksempel sykling. Klokkene har også stort fokus på design da mange hovedsakelig bruker klokken i hverdagen, forteller Thomas.

Det er også viktig at klokken sitter behagelig på håndleddet og har passe størrelse for din arm.

NOR24 W08 Velg riktig pulsklokke artikkel 2

For mange er det viktig med en stor skjerm, for andre er det lengevarende batteritid.

Hva er forskjellen på de dyreste klokkene og de som ligger litt under i pris?

Den dyreste klokken er ikke nødvendigvis det beste valget, igjen må man tenke bruksområde. Nøkkelfaktorene til toppmodellene er blant annet funksjoner, materialer og design.

- Eksempelvis får man safirglass og eksklusive materiale, og kart i de dyrere klokkene. De måler med høyere nøyaktighet, på de fleste parametere. Om prisen i dette segmentet er i høyeste laget for en, finnes det en rekke andre klokker der man får mye for pengene!

Hva kan du forvente av en pulsklokke?

Av en moderne pulsklokke kan du alltid forvente effektiv tilkobling til mobil, som gir deg kjapp oversikt over alle varsler og alt som foregår på mobilen din. Samtidig kan du forvente at klokken hele tiden gir deg et overblikk på din treningsstatus, helsestatus, puls, pulsvariasjon, aktivitetsnivå i hverdagen.

- I tillegg til dette begynner det å bli veldig vanlig at klokken også assisterer deg i hvordan du bør trene, ved for eksempel at den gir deg intensitetsnivået du bør ligge på.

NOR24 W08 Velg riktig pulsklokke artikkel 3

Det er ikke alltid den dyreste er den beste, men de kan ofte ha den mest nøyaktige målingen.

Svært nøyaktig måling med pulsbelte

Optisk pulsmåling (håndleddsmåling) begynner å bli veldig bra, og til hverdags er det for de fleste mer enn godt nok. Ønsker man derimot å måle helt nøyaktig og få med seg alle topper og bunner i pulskurven, er det mye bedre med pulsbelte, forteller Thomas.

Mange opplever også at pulsbelte gjør det enklere å måle. Spesielt på vinteren kan man trekke klokka utenpå en jakke og fortsatt ha god tilgang på bra pulsdata. Utover dette er det mange som foretrekker å, eller må, ta av pulsklokken under styrketrening, og da er det veldig praktisk med pulsbelte. Det er også ofte helt nødvendig hvis man driver med lagidrett og ikke kan ha klokken på håndleddet.

Har du ikke trent med pulsklokke før, eller vil ha en oppfriskning? Dette må du vite.

Dette er ekspertens tips til ditt bruk

NOR24 W08 Velg riktig pulsklokke artikkel 4

Driver du mest med løping, sykling eller styrketrening? Det finnes flere ulike klokker som kan passe til ditt treningsbehov.

Pulsklokke til topptur og sykling

Mange syklister foretrekker en sykkelcomputer, men et godt alternativ er pulsklokker med svært god GPS. For topptur er det lurt med funksjoner som kart, barometer, værmelding, kompass og soltider som er enkel å bruke under trening.

Velg riktig utstyr til toppturen

Pulsklokke til løping

Dersom treningsformen din har mest fokus på løping, kan det være lurt å gå for en klokke med fokus på nøyaktig GPS, kart, mulighet for skrittanalyse og lav vekt. En klokke som er enkel å sjekke underveis i treningen, kan også være fornuftig.

Slik velger du riktig sko til løping

Pulsklokke til styrketrening

Hvis du tilbringer mesteparten av treningstiden din i styrkerommet, er en klokke med repetisjonsteller, coach, samt mulighet for forhåndsplanlagte øvelser/set/repetisjoner en god assistent å ha.

Allsidig pulsklokke

Det er mange som ønsker en klokke til alt mulig, både trening og hverdags. God helsestatestikk, score av søvn, stress, aktivitet og for kvinner er kvinnesyklus noe som trender. Riktige smartfunksjoner, push-varsler, kalenderoversikt, skritteller, sikker med mer.

- Om man driver med litt forskjellige aktiviteter, er det lurt å sjekke at klokken har programmer for de aktivitetene man bedriver, egne profiler for andre aktiviteter kan ofte lages selv også, forteller Thomas.

NOR24 W08 Velg riktig pulsklokke artikkel 6

Det er viktig å vite hva du skal bruke klokka til før du går til innkjøp

Kan øke livskvaliteten din

En klokke med helse- og aktivitetsoversikter vil for veldig mange kunne bidra til å ta litt bedre valg i hverdagen. Sover man nok og med god kvalitet? Trener man for hardt? Er hverdagen for preget av stress? Blir du motivert til av å se skritt og helsestatistikk? Alle disse spørsmålene vil en moderne pulsklokke stort sett kunne gi deg svarene på.

Og hvilken klokke har eksperten selv?

- Akkurat nå bruker jeg en Garmin Epix 42 mm. Det kompakte utseendet kombinert med en fullspekket klokke gjorde at jeg falt pladask for denne.

Besøk en av våre butikker for den beste hjelpen, vi har alltid ekspertene på plass!

Se hele utvalget av pulsklokker her

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!