Begynne med kajakkpadling? Få gode tips til sikkerhet

Begynne med kajakkpadling? Få gode tips til sikkerhet

Vil du begynne med kajakkpadling? Da bør du lese våre tips om sikkerhet og bekledning i kajakk, og om hvilke kajakk-kurs du bør ta.

Å padle i kajakk er både gøy og utfordrende, men det er alltid en risiko for at ulykker på vannet kan skje. Derfor er det viktig å ta sikkerhet på alvor.

Lær deg hva som må planlegges og læres før du legger ut på tur, og hvordan du bør forholde deg dersom du skulle være utsatt for et uhell eller en ulykke når du er ute på vannet.

Enten du padler havkajakk, elvepadling, racingpadling eller driver med kajakkpolo, bør du ha god kontroll på sikkerheten før du setter deg i kajakken.

Sikkerhet er grunnleggende hvis man skal ut på tur, og jo lengre turer du skal ut på, desto større kunnskap om sikkerhet trenger du.

Her er våre tips til hvordan du forbereder deg før du drar ut på kajakktur, slik at turen blir både vellykket og trygg.

Padle kajakk som nybegynner

For at du skal være trygg i kajakken, er det viktig å ha en del grunnleggende kunnskap før du setter kajakken på vannet på egenhånd.

Er du nybegynner anbefaler vi derfor at du tar et kajakkurs, med fokus på sikkerhet og padleteknikk.

Et kajakkurs for nybegynnere inneholder gir som regel en innføring i kajakken og utstyr som åre, kajakktrekk og vest. Du lærer deg det grunnleggende om hvordan kajakken skal håndteres og padleteknikk. Kameratredning og å øve på å gå rundt i kajakken er også noe du vil lære på nybegynnerkurs.

Husk at ved lange turer i kajakk er det et must at du behersker sikkerhetsaspekter som kameratredning og åreposeredning.

Begynne med kajakkpadling? Få gode tips til sikkerhet 2

SPENNING: Kajakkpadling kan gi et skikkelig adrenalinkick. Bare pass på at du ivaretar sikkerheten, enten du padler i flatt vann eller kaster deg utfor stryk, som her.

Velg riktig bekledning til kajakkpadlingen

Hva du bør ha på deg når du padler kajakk, kommer litt an på når på året du padler.

En vanlig skalljakke fungerer fint til kajakkpadling. Det finnes egne padlejakker og -bukser laget spesielt for kajakkpadling. Fordelen med disse er at mansjetter og krager sitter tettere på, så vann ikke skal trenge inn under klærne. I tillegg er jakken kortere i livet, slik at den oppleves mer komfortabel i sittebrønnen til kajakken.

Skal du padle i den kaldere årstida, er en kraftig tørrbukse et godt alternativ som underdel.

En del padlere liker å ha våtdrakt når de padler. Velg en ermeløs variant for å få best mulig bevegelsesfrihet. Utenpå våtdrakten kan du bruke en padlejakke ved behov.

Er det kaldt ute anbefales det å ha ull under padleklærne.

Kle deg for en eventuell velt når du skal padle kajakk. Husk at det er vanntemperaturen som bestemmer hva du har på deg, og ikke lufttemperaturen. Derfor er det også viktig å sjekke vanntemperaturen før du drar ut på kajakktur.

Ha alltid med tørt klesskift uansett lengde på turen.

Generelle sikkerhetstips til kajakkpadlingen

Før du legger ut på tur i kajakk, er det viktig at du har kontroll på sikkerheten – både at du har med deg nødvendig sikkerhetsutstyr, og at du vet hva du skal gjøre om du eller en du padler med velter. Under har vi laget en enkel sjekkliste til ting du bør tenke på når du skal på padletur.

• Når du padler må du alltid ha med en sikkerhetspakke for kajakk, som inneholder både pumpe, årepose og sikkerhetsline.

Flytevest er obligatorisk. Pass på at du velger en flytevest som passer til og har nok oppdrift for din størrelse.

• En padlehjelm gir økt trygghet, og er noe alle som padler kajakk bør ha.

• Ha nødvendig utstyr for å kunne tilkalle assistanse ved en nødsituasjon, for eksempel en mobiltelefon. Skal du ha telefonen med i kajakken, må du pakke den i en vanntett pakkpose. Det finnes egne varianter til mobil.

• Ved lengre turer trenger du kunnskap om navigering. Husk å ha med kompass.

• Planlegg turen din! Skal du for eksempel krysse store overfarter, må du alltid velge korteste vei over. Det er ingen grunn til å befinne seg på åpent hav når det ikke er nødvendig.

• Sørg for at folk rundt deg kjenner til turen du skal ut på, hvor du skal og når du skal være fremme.

• Ikke bare kjøp utstyr, men sørg for at du også vet hvordan du bruker det og når du skal bruke det.

LES OGSÅ:

Sommermoro med SUP

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får poeng på alle kjøp!