Landeveisfølere

Sol. Sommer. Sykkel. Strava.

Sesongstart.

landevei_1

Guri malla for en sesongstart. Villa Mallas soldekk og eksotisk flora inspirerer til gode bein allerede på sommerens første sykkeltur. Foto: Benjamin Ward.

Tekst: Sigurd Rønningen
Foto: Benjamin Ward
Svelvik | Hurumlandet

«Varmt, skyet vær. Jeg tar utstyret mitt ut av bilen og setter sammen sykkelen. På terrassene står turister og innbyggere og ser på. Ikke-sykkelryttere. Tomheten i livet deres sjokkerer meg»

Tim Krabbé, boka «Sykkelrytteren»

Verdens mest kjente sykkelsitat kunne knapt passet bedre til synet som møter oss ved Drammensfjorden. Ytterst på den nøgne Ø, med utsikt mot landeveismekkaet Hurumlandet, speiles to par raske briller i en glitrende fjord.

Sykkelryttere.

Badet i sol, sommer – og endelig: Endorfiner.

landevei_2

Rittsesongen kan vente – akkurat nå ligger Drammensfjorden blikkstille og en sykkelrytter har også vinterbleike legger å brune. Foto: Benjamin Ward.

DRONNINGETAPPEN. – Nå koser vi oss maks, dere!

I positur Titanic verdig, kikker sykkelvenninnene Hanne og Louise over bauglemmen underveis på Norges korteste ferjetur. I det Hurumferja klapper til, skyter to par smale hjul forbundet av karbon over solvarm asfalt. Ytterligere en akselerasjon senere er marsjfarten nådd. Samstemt faller treningsvenninnene inn i rytme optimal for landeveien. Sesongen er i gang.

– Sykkelrytteren består av to deler, filosoferte Tour de France-ikonet Jacques Anquentil:

– Et menneske og en sykkel.

Utviklingen av elektroniske girsystemer har forsterket symbiosen: En lett finger på siden av bukkestyret er alt som skal til for at trinnløse gir smetter på plass på neste drivkrans. Et framskritt å bli giret av.

– Denne sykkelen er langt mer aggressiv enn min egen, ivrer Louise Leren Moen (30):

– Stiv og lett, sparker fra direkte så snart jeg tråkker!

Så er veggen der.

STRAVA VS TINDER. – Å klatre er en rytme, en rus, skrev syklende sjakkstormester Tim Krabbé:

– Man må vugge organenes protest i søvn.

I den nær alpine stigningen opp mot Klokkarstua, lar Hanne og Louise skravla gå og føttene snakke. Det sies at franskmenn applauderer alt som sitter på en sykkel med et lidende uttrykk i ansiktet. Oppsynet til landeveisrytterne som nå bikker åstoppen ville skuffet dem dypt.

– Helt klart verdt å droppe daten for, kvitrer Louise:

– Takke meg til sol, sykkel og Strava!

Klar for landeveien i sommer? Finn sykkelen her!

landevei_3

Raske briller og stille fjord – også en landeveisrytter kan unne seg litt føling i fjæra. Foto: Benjamin Ward.

RULLENDE PANDEMI: Allerede før covid-19 utartet amatørsykling til en paneuropeisk pandemi. Her i steinrøysa fulgte en hel nasjon ut på landeveien i dragsuget etter landeveisstjerner som Hushovd, Boasson Hagen og Kristoff. Før koronaviruset deltok 50.000 nordmenn årlig på et sykkelritt. Siden har smittevernet fått sykkelfeberen til å akselerere ytterligere. I år varsler forhandlere at det rett og slett ikke er sykler nok til alle som vil ha to hjul. Heldige er de som allerede står i ramma.

– Du skjønner hvor digg dette er?, smiler Hanne Litlere til følgebilen.

– Vind i håret, sol på kroppen og den uslåelige følelsen av gode bein, kvitterer Louise Leren Moen.

Til daglig arbeider hun som byggingeniør i en boomende hovedstad. Nå tar hun kapteinsrollen som hyggegeneral på søvnige Hurumlandet. Fire år etter landeveisdebuten på bedriftssykkellaget «White Socks Road Racing», spinner hjulene stadig raskere: Mann. Barn. Familieliv. Tesla. Villa. Hytte. Alt kan vente. Akkurat nå finnes det ikke ei bedre hylle i livet enn et smalt sykkelsete.

Kledd for sykkelsesongen? Garderoben finner du her!

landevei_4

HELT DRONNING: Tour de France har kongeetappen. Her kommer Oslofjordens dronninger. Foto: Benjamin Ward.

A SUNDAY IN HEAVEN. Sykkelsporten dragning mellom umenneskelig slit og strøken stil er oppsummert til perfeksjon i «A Sunday in Hell». Svette. Støv. Syre. Smerte. Filmdokumentaren følger rytterne gjennom Paris-Roubaix, vårklassikeren notorisk berømt for sine forrederiske brosteinspartier, bunnløse sølehav og brutale sidevind på landeveier som ikke duger til annen ferdsel enn dyretransport og sykkelløp. Med en Oslofjord badet i sol, kunne kontrasten knapt blitt større enn mellom «Helvete i Nord» og Hurumlandet.

– Palmesus nå til og med!

På utendørsterrassen til latterlige billedskjønne Villa Malla omfavnes våre landeveishelter av vaiende palmeblader, bølgeskvulp og varm aftensol. Ute på moloen leker livet. Der inne i storbyen famler de andre.

Men akk, en kjepp lugger likevel i hjulet: Energibarene er forlengst fortært og uteserveringen på Villa Malla rakk aldri sykkelsesongstarten. Heldigvis er Hanne Litlere ikke tapt bak ei sykkelvogn.

– Da blir det After Bike med boller fra Shell-stasjonen på Sætre!

Desserten?

– 15 ekstra kilometer som bonus!

Visste du at XXL er Norges største sykkelleverandør? Sjekk utvalget

landevei_6

"Someone who is busier than you is biking right now", lyder ett av sykkelsportens jungelord. Mye livskvalitet i den setningen. Foto: Benjamin Ward.

Fun facts:

Liv og lære fra landeveien

Ingenting lærer deg mer om hva det vil si å være syklist enn landeveien.

> Sykling sammen med andre

Med mindre du planlegger et sykkelliv som enslig rytter (eller verre, å gjøre triatlon), er det viktig å lære å tråkke trygt i nærheten av andre syklister. Ingenting lærer deg dette mer effektivt enn lagsykling på landeveien.

> Ernæring og væskebalanse

Les alle treningsbloggene du vil: Den beste måten å lære om ernæring og væskebalanse er ved å legge ut på langtur med bukkestyre. Spis for lite eller for seint, og du ender på felgen; fyll magen med feil ernæring, og du belønnes med kramper eller brekninger.

> Aerodynamikk og bevegelseseffektivitet

IT-guru Steve Jobs bemerket at et menneske på sykkel er den mest effektive organismen i naturen. Visst kan en gruppe landeveissyklister ved første øyekast virke som en kjedelig lenkegjeng. Men når du er en av dem, innser du at du er del av en sofistikert organisme som kommuniserer uten ord, beveger seg flytende og deler uselvisk på belastningen.

> Sykkeltilpasning og komfort

Enhver annen syklist vil mene at sittestillingen på landeveissykkelen er toppen av ubehag. Se det heller på denne måten: Kan du bli komfortabel i sittestillingen påkrevd på en landeveissykkel, kan du bli komfortabel på hva som helst

> Sykkelhåndtering og teknikk

Ikke-landeveissyklister peker på absurditeten ved å bevege seg på smale høytrykksdekk som lett sender deg luftveien hvis du støter på så mye som en rullestein. Samtidig: Skal du først sykle, har det enorm verdi å kunne bremse fra 70 km/t til null på et par meter og balansere en tohjuling de fleste andre bikker av.

> Treningsutbytte

Landeveissykling handler om å kverne ut mil etter mil. Ingen pust i bakken. Null stopp for å beundre naturen. Ingen pauser, i høyden en rask espresso halvveis eller tissepause ved veiskuldra. For landeveissyklisten er adspredelse belønning etter endt tur – om man ikke sovner i dusjen.

landevei_5

I dag slår to smale hjul og ei god venninne definitivt Tinder. Foto: Benjamin Ward

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!