Tømmesalget fortsetter med RÅ tilbud! Sjekk tilbudene

Forbedre nærspillet ditt i golf

Forbedre nærspillet ditt i golf

Mer enn 50 % av golfslag slås fra under 100 meter fra greenen. Å bli bedre på nærspillet er derfor en smart og effektiv måte å forbedre scoren din på.

Å bli god i nærspill handler i liten grad om styrke, men heller om å bruke nok tid på å terpe på teknikken. Riktig utstyr er dessuten alfa omega! Sjekk golf-utvalget HER

Ha mer enn én wedge i golfbagen
For mange golfere er det lett å tenke at en wedge er en wedge, men det finnes en rekke ulike varianter med ulik loft - eller slagvinkel - som egner seg for ulike typer underlag og ulike typer slag. For å lykkes i nærspillet er det lurt å ha ulike wedger i bagen.
Når man snakker om wedger, så mener man alle jern med en loft over 45 grader.

Forbedre nærspillet ditt i golf 2

Loft er vinkelen på køllens slagflate i forhold til vertikalplanet. Lavere loft gir en lavere ballbane og lengre slag, og omvendt for høyere loft. Køllene nummeres for å kunne skille dem fra hverandre. Standarden er at en kølle med lavere nummer har lavere loft enn en høyere nummerert kølle.

De ulike wedge-typene
Pitching Wedge (PW) har en loft på 46-50, der 48 er mest vanlig. Denne wedgen følger vanligvis med når du kjøper et jernsett, og brukes oftest til innspill fra ca 110 meter og inn mot greenen.

Gap Wedge (GW), ellerApproach Wedge har en loft på 50-54, der 52 er mest vanlig. Denne wedgen fyller rommet mellom pitching og sand wedgen, ligger på en distanse på omtrent 90 meter og er en kølle de fleste med fordel kan ha i golfbagen.

Sand Wedge (SW) har en loft på 54-58, der 56 grader er det vanligste. Denne er et must i golfbagen, og har tradisjonelt vært det foretrukne valget til bunkerslag og korte innspill. Med full sving kan du få ca 70-80 meter ut av den.

Lob Wedge (LW) er den nyeste typen wedge, med en høy loft på 58-64, hvor 60 grader er det vanligste. Egner seg blant annet til å slå ballen høyt og lande den uten at den ruller, samt til bunkerslag.

Hvilken bounce bør du velge?
Bounce kan enkelt forklares som avstanden mellom bakken og leading edge (den fremste delen av slagflaten) når du har inntatt slagstillingen med golfkøllen rett bak ballen - såkalt adresserende posisjon. En lav bounce vil gjøre at køllen graver seg ned og en høy bounce at den nærmest spretter av underlaget når den treffer bakken.

På en golfkølle vil bouncen som regel være merket på kølla. En bounce på 0-6 anses som lav, 7-10 middels, og over 10 som høy. Hvorvidt du bør gå for en lavere eller høyere bounce kommer an på hva slags spillestil du har, samt på spilleforholdene.

Forbedre nærspillet ditt i golf 3

En Low Bounce Wedge med smalere såle er et godt valg dersom du er en swiper/slider med en grunnere sving, eller hvis du vil prøve deg på mer teknisk vanskelige slag. En lav bounce er også gunstig ved spill på hardere underlag, eller til å spille seg ut av en bunker med hard eller lite sand.

Standard Bounce Wedge er den beste allround-wedgen, og passer til de fleste spillere, og flere typer underlag og spillforhold.

High Bounce Wedge og en bredere såle passer for spillere med driver-stil, med en brattere sving inn mot ballen. Slår du opp store gresstuster, er altså dette et godt valg. I tillegg er en høy bounce gunstig for mykt eller vått underlag og for å spille seg ut av bunkere med myk sand. Mye bounce kan imidlertid gjøre det vanskeligere å få til et godt slag på hardere underlag.

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!