Bli en bedre padelspiller
Er du en av dem som har prøvd padel noen ganger og vil lære mer avansert teknikk, eller har du spilt en stund og føler at du står på stedet hvil? Da bør du lese videre.

Jose Lopez og Lene Stubberud er begge erfarne padelspillere. Jose er trener på PDL Center i Oslo, og Lene jobber – eller hobby-jobber som hun kaller det, på PDL Center Ski. Her får du deres beste tips til hvordan du kan ta padelferdighetene dine til neste nivå – enten du er ganske fersk, eller har spilt en del.

Kvalitet over kvantitet
Padel er en sport for absolutt alle, og det er så inspirerende å se all gleden det utløser, enten folk gjør det for treningens- eller fornøyelsens skyld, sier Lene. Men mengden du spiller kan faktisk ha stor betydning, både for progresjon og teknikk. Det er naturlig å tenke at jo mer du spiller, jo bedre blir du, men Jose kan fortelle at dette ikke er den beste strategien i padel. Selv har han spilt nesten hele livet, og kan fortsett huske at han også gjorde denne feilen da han begynte.
- Jeg spilte hver eneste dag i 3 år, men så nesten ingen progresjon. Først da jeg begynte å spille mindre og fikk meg en trener, kom progresjonen. Kvalitet over kvantitet!
Han mener at det aller beste opplegget for å utvikle seg er å spille med en trener én gang i uka, pluss et par kamper eller treninger.

Spill med en trener
Som kjent er det lett å bli hekta på padel når du først har prøvd. Lene forteller at de ofte ser at folk kommer hver eneste dag, men at det dessverre er ganske vanlig at man skader seg og blir satt ut av spill over lengre tid.
- Det er veldig lett å tillegge seg uvaner som det kan være vanskelig å bli kvitt. Mange spiller også med utstyr som ikke passer. Legger du opp til én time i uka med en coach, har du et godt grunnlag for skadefri suksess på padelbanen.
Kamper er den beste måten å utvikle seg på
Det er veldig lett å komme i kontakt med andre spillere i padelhallen, sier Lene. Du får raskt et nettverk som gjør det enklere å spille kamper mot folk på ulike nivåer. Jose mener nemlig at kamper er den beste måten å utvikle seg på.
- Skal du bli bedre må du tørre å spille mot folk som er mer erfarne enn deg. Kamper er perfekt for dette, men heller ikke disse må det blir for mye av. Maks 2 kamper i uka!

Tren styrke og kondisjon ved siden av
Padel er i seg selv kjempebra trening, uansett hvilket ferdighetsnivå du ligger på. Men hvis du har lyst til å bli god, bør du legge inn noe kondisjon og styrketrening i rutinen din. Cardio er kjempeviktig, sier Jose. Det er også smart å kjøre moderat styrketrening uten altfor tunge vekter, for å forhindre skader.
Lene legger til at oppvarming er alfa og omega for skadeforebygging i padel. Spesielt overkropp og skuldre belaster du mye når du spiller.
Få hjelp til å finne riktig utstyr
De fleste padelhaller tilbyr utleie av utstyr, men skal du spille en del lønner det seg å skaffe seg sitt eget. Utvalget av racketer, klær og sko har eksplodert de siste årene, og det finnes utstyr for alle typer spillere og preferanser. Igjen handler det mye om skadeforebygging, og riktig utstyr er faktisk viktigere enn man tror. Kom innom din nærmeste XXL, så hjelper vi deg å finne utstyret som passer deg og din spillestil.

Bruk riktig racket-grep fra starten av
Lærer du riktig teknikk fra begynnelsen av får du fortere en mer naturlig følelse på spillet, og som vi var inne på er det lett å få leie uvaner når man «tar det på feelingen». Racket-grepet spiller stor rolle i å bli en bedre spiller, og kan også gjøre at du unngår smerter og skader.
Jose forteller at man som erfaren spiller varierer grepet mye, men det beste utgangspunktet er det man på fagspråket kaller for «continental grip». Ved første øyekast er det vanskelig å se hva som er forskjellen på dette og et klassisk tennis-grep, men Jose har et enkelt tips: Hold racketen rett foran deg og grip den med tommel og pekefinger. Hvis fingrene former en V, holder du riktig. Vrir du hånden til siden, forsvinner V’en. I tillegg bør du holde langt ut på skaftet, og huske å feste leashen så du ikke sender racketen i fjeset på partneren din i et uoppmerksomt øyeblikk.

Posisjonering – Alt handler om linjer!
Padel handler mye om posisjonering, sier Lene og Jose samtidig. Dette er tydelig et essensielt punkt.
- En veldig vanlig nybegynnerfeil er å ikke tenke på linjer. Er du utrent, men god til å posisjonere deg, kan du faktisk være en bedre spiller enn en som er trent, men posisjonerer seg feil. Du og partneren din skal alltid følge hverandre på linje – går den ene bakover, skal den andre følge etter, er det du som server, må du løpe til nettet for å være på linje med partneren din. Lene legger til at kommunikasjon er key, for å vite hvor partneren skal posisjonere seg. Får du en god forståelse for dette blir du en bedre og smartere spiller.
Når vi snakker om posisjonering, må vi også nevne «ingenmannsland», sier Jose. Han sikter til området mellom nettet og baklinjen. Denne sonen er bare til å bevege seg i.

Se vårt utvalg av padelutstyr her.