Akkurat nå: Mengder av vintervarer opptil 50%!  Kjøp her

Slik lykkes du med vinterløping

kom_igang_med_vinterløping_1

Minusgrader og snø er ingen grunn til å legge bort løpeskoene. Her får du tipsene som gjør det enkelt å komme i gang med vinterløping, og som gjør det til en favorittaktivitet.

Få ting er så oppkvikkende som å jogge i friskt vintervær. For å få en god løpsopplevelse når snøen har lagt seg og gradestokken kryper under null, handler det om å kle og sko seg riktig.

Hvordan starte med vinterløping?

Husk å tilpass teknikken din, spesielt på vinterstid. Mange tror man kan løpe like raskt på vinterstid som på sommeren, men det stemmer ikke. Ta det litt med ro, og stol på piggskoene dine. Du må legge full vekt i tråkket, for da gir piggene deg et godt grep. Hvis man ikke stoler på piggene, vil man løpe med stive bein og være anspent.

Ta hensyn til vær og føre når du løper ute. Hålkeføre og mange minusgrader er for eksempel ikke ideelle forhold for å løpe raske intervaller. Da øker risikoen for å ramle på isen, pådra deg strekk og få problemer med luftveiene. Under sånne forhold kan en rolig langkjøring være et smartere valg.

5 enkle tips til vinterløping

  • Sett foten i nedtråkket rett under kroppen, da blir tyngdepunktet riktig
  • Land på mellom- eller forfot for best mulig feste
  • Ha kortere løpesteg – øk heller frekvensen
  • Stram kjernemuskulaturen og slapp av i skuldrene

Hvilke sko skal man bruke til vinterløping?

Det viktigste å tenke på når man skal velge fottøy når man skal løpe på vinteren, er at du holder deg på beina. Derfor anbefaler vi at du bruker løpesko med pigger eller brodder.


Løpesko med pigger

Det er vanskelig å konsentrere seg om løpinga hvis du har hjertet i halsen og frykter at neste steg kommer til å ende med fall og brudd. Løsningen på dette er pigger.

Det å løpe med løpesko med pigger kan oppleves som litt uvant i starten. Piggene gjør at skoene føles noe hardere og gir litt mindre løpsfølelse enn vanlige løpesko. Men, det er verdt det! Du får et helt annet grep på glatta og du kan løpe videre uten å være redd for fall.

Se utvalget av våre løpesko til dame og herre

Pigg sko du allerede har

Hos XXL kan du få pigget løpeskoene dine, alle våre varehus i Norge tilbyr pigging av sko. Hvis du har et par favorittsko du ønsker å bruke på vinteren, er det bare å komme innom og få disse pigget. Det er også mulig å fjerne piggene når man ønsker det, og pigge de igjen neste sesong. Skoene blir ikke ødelagt av piggingen.

Les mer om pigging av sko her

Her finner du XXLs utvalg av løpesko

Løpebrodder

Løper du bare av og til, er brodder også et enkelt og rimelig alternativ. Vi anbefaler at du kjøper brodder som er beregnet til løping, da disse vil gi bedre feste.

Se utvalget av brodder her

Pigging_av_sko_2

PIGGING: Nå kan du pigge skoene dine i alle XXL-varehus i Norge.

Hvordan skal man kle seg når man skal løpe på vinteren?

En god tommelfingerregel er at du skal kle deg sånn at du fryser lett før du begynner å løpe. Da er sannsynligheten større for at du holder deg komfortabel under løpeturen, i stedet for å bli altfor varm underveis. Er du redd for å fryse, kan du heller ha med et ekstra lag i løpesekken.

Lag-for-lag-prinsippet gjelder også for løping, spesielt på overkroppen hvor man gjerne har lettere for å bli kald under løping.

Innerst mot huden er det lurt å velge et ettersittende plagg som er fukttransporterende og som vil transportere vekk fukt fra kroppen og ut i neste lag. Teknisk superundertøy eller treningstøy med syntetisk materiale er å foretrekke. Fryser du lett og trener i lav intensitet, er en trøye i merinoull et godt alternativ.

Se vårt utvalg av undertøy til herre

Sjekk ut vårt utvalg av undertøy til dame

kom_igang_vinterløping_5

TRELAGSPRINSIPPET: Kle deg etter det smarte trelagsprinsippet når du skal løpe ute på vinteren

På de aller kjøligste dagene kan det være lurt med et mellomlag. Mellomlaget skal både isolere og fukttransportere, og det kan være av syntetisk materiale eller ull. Husk at det først og fremst er luften mellom de ulike lagene som isolerer, så ikke velg et mellomlag som er for ettersittende.

Se all fleece til dame her

Se utvalget av fleece til herre her

Det ytterste laget skal skjerme mot vind og regn, men også slippe ut svetten. En løpejakke i vind- og vannavvisende materiale og gode pusteegenskaper er et godt valg.

Se løpejakke til dame her

Se løpejakke til herre her


Ikke glem hender, føtter og hode når du løper! Lue eller pannebånd, løpehansker og en multihals er smart å ha i kulda. Fryser du lett på tærne kan de tekniske løpesokkene godt byttet ut med et par tynne ullsokker.

kom_igang_med_vinterløping_3

RIKTIGE KLÆR: Kle deg riktig så slipper du å fryse

Vær synlig med refleks

Reflekser er et must i vinterhalvåret. Uten reflekser er det så godt som umulig for bilister å se deg.

Det kan også være en fordel å bruke hodelykt for ekstra synlighet og slik at du ser hvor du løper. Les mer om hodelykt her.

kom_igang_vinterløping_6

GODT LYS: Med en god hodelykt ser du hvor du løper når mørket kommer

God løping!

LES OGSÅ: Effektive styrkeøvelser for løpere

LES OGSÅ:Prøv deg på 45-15-intervaller

LES OGSÅ: Slik velger du riktige løpesko

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!