XXL logo
Logg inn

Sesongslutt! Opptil 50% på en mengde produkter! Kjøp her

5 steg til riktig løpeteknikk

NOR24 W07 Riktig løpeteknikk artikkel

Bedre løpeteknikk og mer effektiv løpsøkonomi gjør løpinga morsommere og lettere, progresjonen kommer fortere og risikoen for skader reduseres. Men hva er egentlig god løpeteknikk?

For å bli bedre til å løpe, må du øke O2-opptaket og/eller forbedre løpsøkonomien. O2-opptaket er kroppens evne til å utnytte oksygenet du puster inn, mens løpsøkonomi defineres som energibehovet (oksygenforbruket) for en gitt hastighet.

God løpsøkonomi kan kompensere for et lavere O2-opptak. Enkelt forklart kan en person med lavt oksygenopptak og god løpsøkonomi, prestere like godt som en person med høyt oksygenopptak og dårligere løpsøkonomi. En bedre løpeteknikk, gjør at du løper mer energiøkonomisk – enten målet bare er å finne løpegleden, forbedre deg på mila eller løpe maraton. Her får du våre beste tips til en bedre løpeteknikk.

Tips! Det kan være lurt å konsentrere seg om å forbedre én ting om gangen. Et løpekurs være et fint sted å starte hvis du er usikker på egen teknikk.

NOR24 W07 Riktig løpeteknikk artikkel 2

1. Holdning og tyngdepunkt

Få føttene under kroppen, og forsøk å lande på framfoten eller hele foten. Når helen treffer først, bremses farten og du belaster knær og hofter unødvendig.

Tenk på at du skal holde deg høyt og være rak og stabil i hofta. Hofta skal ideelt sett ikke flytte seg opp og ned for hvert steg, man gå i en rett linje. Dette blir mer naturlig når du får tyngdepunkt på rett sted, og når du får kontroll på steget ditt.

2. Korte steg

Å ta for lange steg, er en klassisk feil og gjør at mange lander med hælen først og med føttene foran kroppen. Dette er hardere for knær og hofter og du er mer skadeutsatt. I tillegg bruker du mer energi på å avvikle steget.

Løp med korte steg – 180 per minutt anses som idealfrekvensen (3 steg per sekund). Spesielt viktig er dette i oppoverbakker. En fin måte å øve på denne frekvensen, er å holde ditt normale løpetempo, men ta kortere og raskere steg. På de fleste musikkstrømmetjenester kan du søke på 180 bpm, så finner du spillelister som er designet for å hjelpe løpere å holde riktig frekvens. Foretrekker du å løpe uten musikk, kan du laste ned en metronom til å hjelpe deg.

Ved å ta kortere, men flere steg (øke stegfrekvensen) stabiliserer du hofta, får føttene under kroppen, lander mer på forfot og får en raskere stegavvikling.

Tips! Spar tid og energi i nedoverbakker ved å lene deg fremover.

NOR24 W07 Riktig løpeteknikk artikkel 3

3. Armsving og blikk

Armsvingen skal hjelpe deg å holde stegfrekvensen oppe og unngå rotasjon i overkroppen. Klarer du å la armene pendle naturlig fremover og bakover, bidrar det til at alle bevegelser går i fartsretningen og at overkroppen automatisk blir mer stabil. Du skal være avslappet i skulderpartiet og ha ca 90 graders vinkel i albueleddet. Ha gjerne hendene lett knyttet og pass på at du ikke fører armene overdrevent langt bak- eller forover. Blikket er også med på å styre bevegelsene våre. Fest derfor blikket fremover og ikke nedover.

4. Tren styrke

Styrker du musklene som er mest aktive når du løper, vil du kort sagt kunne løpe fortere og lengre, uten å bruke mer energi – altså med bedre løpsøkonomi. Samtidig vil du bli mindre utsatt for skader. De viktigste muskelgruppene å trene for løpere er legger, hofter, lår og kjernemuskulatur. Her kan du lese mer om styrketrening for løpere.

NOR24 W07 Riktig løpeteknikk artikkel 4

5. Riktige løpesko

Løpesko som ikke passer til foten kan gi deg en dårlig opplevelse, og riktige sko er derfor det viktigste du investerer i. Vi har derfor laget en egen guide til hva du må ta hensyn til når du skal kjøpe løpesko. Denne kan du lese her.

Les også:

Plogging - trening med mening
Slik trener du med pulsklokke
Prøv deg på stiløping
Slik unngår du løpeskader

16 mar 2020

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!