Plogging - trening med mening
Plukke søppel mens du jogger? Med plogging kan du gjøre godt for både egen helse og miljøet. Her får du vite mer om hva plogging er og hvorfor det har blitt så populært.
Nyhetssaker om fugler, fisker og andre dyr med magesekken full av plast, dukker stadig oftere opp. Bildene som følger sakene vitner om grusomme skjebner for dyrene.
Og tallenes tale er tydelig. Dersom dagens utvikling fortsetter, vil det innen 2050 være mer plast enn fisk i havet.
Hvis hver og en av oss bidrar til at mindre søppel havner i naturen, og i stedet i søpla og til gjenvinning, hindre at de dystre spådommene blir sanne.
Én måte å bidra på er å bli med på fenomenet plogging, som har tatt av de siste årene.
Hva betyr plogging?
Plogging er satt sammen av ordene plukke og jogge, og handler om å plukke søppel mens du løper.
Ved å plogge, bidrar du både til egen form og til å unngå at plast og annet søppel havner i naturen eller i magesekken til en fisk eller fugl. En ekstra bonus er at nærmiljøet ditt blir triveligere!
Hvorfor er plogging så populært?
Etter at svenskene satte plogging på kartet, har aktiviteten spredd seg til en rekke land. På Instagram og Facebook finner du ploggekontoer og grupper opprettet av miljøbevisste og treningsivrige mennesker fra nær sagt hele kloden, fra Norden, til land som India og Argentina. Det siste har plogging blitt mer og mer populært i Norge også.
I en tid hvor stadig flere blir bevisste på miljø- og klimautfordringene kloden står overfor, er det ikke rart at plogging har blitt populært. Når du plogger, gjør du godt for både helsen din og for miljøet.
Hvordan kommer jeg i gang med plogging?
Alt du trenger for å komme i gang med plogging, er løpesko, treningstøy, en søppelpose og hansker, så slipper du å ta rett på søppelet du finner på gata.
Som en ekstra bonus får du litt ekstra styrketrening ved å ta en knebøy for å plukke opp søppelet du finner.
Nye løpesko? Les vår guide til valg av riktige løpesko.
Kreative varianter av plogging
Syns du det er litt flaut å løpe rundt alene og plukke søppel? Ring en venn – eller fem – og få dem med. Det åpner dessuten for å kombinere søppelplukking med enda morsommere treningsøkter.
Ploggestafett
Hva med å prøve dere på en ploggestafett?
Del inn i lag. Førstemann på hvert lag må plukke med seg tre søppelbiter før han eller hun kan veksle med nestemann på laget. Garantert å vekke konkurranseinstinktet hos alle.
Styrketrening med plogging i pausen
Søppelplukking er også ideelt å kombinere med en styrkeøkt med egenvekt.
Kjør en styrkeøvelse, for eksempel pushups, før puase benyttes til å løpe og plukke minst ett stk søppel. Deretter kjører dere en ny øvelse. Gjenta til nærområdet er ryddet og dere har fått opp pulsen og slitt ut musklene.
Her kan man enten ha én base hvor alle øvelsene gjennomføres, eller så kan man dekke et større område ved å bevege seg til nye steder for gjennomføring av øvelse. Bestem øvelser og steder dere kan stoppe for å gjennomføre dem på forhånd, eller gå etter innfallsmetoden.
Plukk søppel mens du går tur
Foretrekker du å gå tur? Enten du mosjonerer, rusler en tur med hunden eller skal på butikken, så er det supert å kombinere med en mikroinnsats for miljøet, gjennom å plukke opp søppel du kommer over på veien.
Det kanskje aller viktigste med fenomenet plogging er nemlig at det har bidratt til å løfte frem viktigheten av at vi alle kan bidra, først og fremst ved å ikke kaste søppel i naturen, men også gjennom å plukke opp søppel du ser på gaten, slik at det ikke havner i naturen.
Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Bli med på plogging, du også!
XXL og miljø
Hos XXL er vi opptatte av å innføre tiltak som bidrar til å redusere klima- og miljøavtrykket vårt, og bærekraft og etikk er viktige satsningsområder for oss. Blant tiltakene vi gjør, er å redusere bruken av plastemballasje, å innstallere solcelleanlegg som leverer strøm til varehusene og økt bruk av mer miljøvennlig transport.
Les mer om XXL og bærekraft.
Les også: