Bursdagsfest! Vi feirer 23 år med RÅ priser! Kjøp nå

Løpe på tredemølle - tips og triks

Mann som løper på tredemølle

Å trene på tredemølle er en fin måte å holde løpetreningen i gang gjennom hele året. Her får du tips som gjør tredemølletreninga morsom og effektiv.

Tredemøllen er et godt alternativ for å få gjennomført trening når du ikke har mulighet til å løpe ute. Nyere forskning viser at den eneste treningsmessige forskjellen på å løpe på tredemølle og ute på flatmark, er fraværet av luftmotstand.

Utover dette er det de samme musklene som aktiveres på mølla som når du løper ute. Ved å ha litt stigning på mølla, kan du dessuten kompensere for mangelen på luftmotstand.

Tredemøllen gir deg full kontroll på intensitet, fart og stigning.

Fordi tredemøllen lar deg holde jevn fart på et jevnt underlag, er dette også et fint sted å virkelig jobbe med løpeteknikken. Sørg for å holde hofta høyt, og land med foten rett under deg. Armene skal ha ca 90 graders vinkel. Ha en god holdning og hold blikket festet fremover.

Hold motivasjonen oppe når du løper på tredemølle

Den kanskje største utfordringen med å løpe på tredemølle, er at det er relativt monotont. Å løpe langt kan fort bli kjedelig på mølle.

Hold øktene korte. Å variere hastigheten - mølla er perfekt hvis du har lyst til å teste intervalltrening - og stigningen, er enkle måter å gjøre trening på mølle mindre monoton og mer spennende på.

Det er en rekke fine intervalløkter du kan trene på mølla. 45-15-intervaller, pyramideintervaller og 4x4 er intervalløkter som fungerer godt på tredemølle.

De fleste tredemøller har også en rekke innebygde treningsporgrammer.

Husk at variasjon er viktig for både motivasjon og fremgang.

Hør på en lydbok, musikk eller se en film mens du trener. Bruk ørepropper eller hodetelefoner beregnet på sport, så sitter de bedre og mer komfortabelt når du trener. Eller tren med en venn. Løper dere i rolig pratetempo, er det helt innafor å skravle under mølleøkta også.

Løpe på tredemølle - tips og triks 2

VARIERT TRENING: Intervalltrening eller å bruke tredemøllens innebygde treningsprogrammer gjør det lettere å trene variert og holde motivasjonen oppe.

Hvilke sko bør jeg bruke når jeg løper på tredemølle?

Du bør bruke asfaltløpesko når du løper på tredemølle. De samme hovedprinsippene for valg av løpesko gjelder til mølla som når du velger løpesko til å løpe ute, men det er i tillegg noen andre ting å tenke på når du skal løpe på mølle:

• Gå for lettere sko: Tredemøllen er et mer skånsomt underlag enn asfalt. Det gjør at du gjerne kan våge å gå for en litt lettere sko enn du ville gjort ute. Med en lettere løpesko får du bedre løpsfølelse og det er lettere å holde fokus på løpeteknikken. NB!

• Prøv en annen profil på løpeskoene enn du er vant til: Tredemøllen er ypperlig for å kjøre litt kortere og raskere økter- det er derfor også en gyllen mulighet til å prøve deg frem med sko med en lavere dropp enn du vanligvis løper med. En lavere dropp er litt tøffere på leggene, men gjør det lettere å løpe med god teknikk, med landing på forfot og under kroppen. Husk at du bør gå gradvis ned på dropp for å unngå belastningsskader. Spør oss gjerne om hjelp til å finne en sko med en dropp som passer til ditt nivå og løpserfaring.

• Velg løpesko som puster godt: Det er varmt å trene inne. Løpesko med luftig, pustende overdel vil derfor være mest komfortabelt. Styr unna Gore-Tex- og Shield-sko til innetreningen.

Løpe på tredemølle - tips og triks 3

LØPESKO TIL TREDEMØLLA: Velg en asfaltsko når du skal løpe på mølle.

Hva bør jeg ha på meg når jeg løper på tredemølle?

Når du trener inne, bør du velge treningsklær med gode puste- og fukttransporterende egenskaper. Styr unna bomull, og velg i stedet tekniske treningsklær. Da vil fuktigheten trekkes vekk fra huden, slik at du ikke blir så klam og våt underveis i økta.

Husk å fylle på med drikke når du trener

Det er viktig å holde seg hydrert før, under og etter trening. Det viktigste væskeinntaket er det du gjør før trening, slik at du starter treninga med god væskebalanse i kroppen. Hvor mye påfyll du trenger underveis i økta, avhenger av flere faktorer. Kroppsstørrelsen og vekten din, fysisk form, intensitet, hvor varmt det er og varigheten på økta påvirker hvor stort væsketap du får når du trener.

For å opprettholde prestasjonsnivået er det viktig å erstatte væsketapet underveis. For en treningsøkt på opptil en time, holder det som regel å få i seg vann, mens det for økter med varighet på over en time, kan være greit å fylle på med litt sportsdrikk, for å få i seg elektrolytter (salt) og karbohydrater.

Siden du kan ha drikkeflasken stående på tredemøllen, er dette en fin mulighet til å øve seg på å drikke samtidig som du løper. Det er god trening hvis du har tenkt å løpe gateløp gjennom vår, sommer og høst.

LES OGSÅ:Slik velger du riktig tredemølle

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!