Tømmesalget fortsetter med nye RÅ tilbud! Sjekk tilbudene

Prøv deg på progressive 45-15-intervaller

treadmill running

Denne effektive intervalltreninga gjør mølleøkta morsommere.

45-15 betyr kort og godt at du skal løpe 45 sekunder, før du har pause i 15 sekunder. Økta er ideell å kjøre som en såkalt terskeløkt, hvor du holder relativ høy fart, men uten å løpe på deg melkesyre. Les mer om terskeltrening nederst i saken.

Det finnes mange måter å gjennomføre 45-15 på, både når det gjelder antall løp og tempo.

En fin variant av 45-15, som egner seg godt hvis du løper på tredemølle og enkelt kan justere tempoet, er å kjøre progressive intervaller. Det betyr enkelt og greit at du skal øke tempoet for hver intervall.

Økta

Varm først opp med rolig jogg i 10-15 minutter. Deretter er du klar for selve økta.

Det anbefales å sette mølla på 1,5% stigning.

Kjør 15-20 repitisjoner, hvor du altså løper i 45 sekunder, og hviler i 15 sekunder.

For hvert løp øker du farta på mølla med 0,2 km/t.

Innen du kommer til det siste draget skal farta være såpass høy at du må jobbe litt for å klare å gjennomføre. For deg som har trent litt før, kan du legge til følgende til økta hvis du vil pushe deg litt ekstra: Etter at første serie er gjennomført, går du et par minutter rolig, før du løper 5 drag til, samme fart som det du gjennomførte det raskeste draget i den første serien på.

Men husk at du skal unngå å få masse melkesyre.

Bruk et par minutter på nedjogging når du er ferdig.

LES OGSÅ:Slik velger du riktig tredemølle

Kort om terskeltrening

Du har kanskje hørt om aerob og anaerob trening? Kort sagt betyr aerob "med oksygen" og anaerob "uten oksygen". Når du trener med aerobt nivå, er intensiteten lavere og musklene får nok oksygen og klarer å kvitte seg med melkesyren som produseres underveis.

Når intensiteten blir høy, for eksempel når du trener sprint, får derimot ikke musklene nok oksygen, og klarer ikke å kvitte seg med all melkesyrek. Det er når syra hoper seg opp at musklene begynner å føles stive.

Å trene terskel betyr å trene på det nivået hvor pulsen din ligger opp mot den anaerobe grensa, som er det tempoet hvor kroppens melkesyrenivå holder seg konstant, eller enklere forklart: Du skal ikke få melkesyre når du løper. Terskelfart tilsvarer det høyeste tempoet du kan klare å opprettholde i omtrent én time.

Ved trening på terskelfart ligger du gjerne på rundt 90% av makspuls, kanskje litt lavere i starten av økta, og litt høyere mot slutten av økta. Har du lite eller dårlig treningsgrunnlag, kan den anaerobe terskelen ligge en del lavere enn dette, ned mot 65-75% av makspuls.

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!