Sesongslutt! Opptil 50% på en mengde vintervarer! Kjøp her

Rypejakt

rypejakt_1

Tenk deg at du har sett noen ryper tidligere på dagen. Det er godt vær i det høstfargede fjellet, og en flott opplevelsesrik dag er det uansett. En drøy halvtime senere går fire ryper på vingene i det du kommer over en liten haug. Avstanden er ikke mer enn 15 meter, og hagla kommer raskt i stilling.

Støkkjakt på rype
Rypejakt er Norges mest populære småviltjakt. Det kommer av naturopplevelsen denne jakta gir - for du er jo på tur i fjellet hele tiden. Det er også vanlig at flere jakter sammen for å dekke et større område av terrenget, men ikke nødvendig.

Rypejakt starter 10. september de fleste steder i Norge. På den tiden er årets kyllinger fortsatt samlet i kull. Når fare oppstår ved at en jeger nærmer seg, er første reaksjon å stole på kamuflasjen, gjemme seg og trykke nede i vegetasjonen. Bare som siste utvei, tar rypene til vingene. Da er faren (jegeren) gjerne bare en til to meter unna. Det er dette reaksjonsmønsteret vi utnytter når vi er på rypejakt tidlig i sesongen.

Vi må gå sakte med hagla klar til skudd hele tiden. Full konsentrasjon og alle sanser skjerpet. Går rypene opp på kloss hold, må du holde igjen skuddet litt til avstanden blir 20 til 25 meter. Skyter du på nærmere hold, vil haglsvermen være for liten til at du kan være sikker på treff. Har du utskiftbare choker på hagla, kan du bruke sylinder og ½ trangboring tidlig i jakta.

Bli en bedre rypejeger
Jakter du på lirype, er det smart å se etter lav og tett vegetasjon og vann i terrenget – særlig hvis det har vært mye tørt vær. Renner en bekk med små dammer i nærheten, har du et godt utgangspunkt. Rypene er avhengig av god tilgang til vann og bær, men samtidig er det slik at vannpytter og bær kan finnes overalt i fjellet. Dette betyr at det egentlig ikke er noen regel for hvor rypene sitter. Du bør likevel se etter vann og bær der du går, på samme måte som spor, løse fjær og grusgroper også er gode tegn. Man blir mer skjerpet når man ser spor av viltet man jakter på.

Rypene er mest aktive like etter soloppgang og før solnedgang. Da kan du oppleve å se ryper på bakken eller som flyr. Det er smart å følge etter ryper du har sett, men gi dem minimum 30 minutter før du går helt innpå igjen. Nystøkket rype er mer på vakt, og flyr gjerne litt høyere opp i terrenget.

I månedsskiftet september/oktober, begynner rypene å få hvite fjær som en forberedelse til vinterdrakten. Da trykker de mindre, og samles gjerne i større flokker.

Er det sterk vind, kan jakten bli vanskeligere.

Litt om rypejakt med hund
Spenningen kan neppe overgås når du går opp til en jakthund i fast stand i rypeterreng. Da har hundens nese oppfattet duftmolekyler fra ryper på bakken. Er hunden sikker, blir den stående til jegeren kommer opp til den. På oppfordring fra jegeren skal den løse ut og jage opp fuglene. Ofte blir det ganske enkle skudd, for jegeren står parat, på passe hold – 20 til 30 meter.

Hundejakten foregår ved at hunden jager over terrenget omtrent som en seilbåt krysser i motvind. Du følger med hunden så mye som terrenget tillater det, for du vil se på hunden om den merker lukt av ryper. Ofte kan den tverrvende for å sjekke nøyere. Da gjelder det å være skjerpet. Noen ganger ender det i fast stand og da er du i gang.

Får du først tenning på rypejakt, er det ikke usannsynlig at du skaffer deg en stående fuglehund.

Rypejakt 2

Utstyr til rypejakt

Våpen
Siden rypene som regel felles i flukt, brukes det hagle på rypejakt. Det vanligste er dobbeltløper i kaliber 12. Bruk blyhagl i størrelse 7 eller 8. Størrelse 8 anbefales å bruke tidlig i sesongen.

Jaktklær
I fjellet må du ha med klær til alle forhold – punktum. En god vindtett jaktdress med Gore-Tex er helt glimrende. Reguler med lag av ull og/eller fleece under dressen. Vindtett, foret lue og vanter er et must. Ha alltid med deg vindsekk på rypejakt.

GPS
Med et blikk på skjermen ser du hvor du befinner deg, og hvilken retning du skal gå for å komme tilbake til hytta eller bilen. Du kan kjøpe detaljerte kart for området du jakter i, men vi anbefaler alltid å ha med papirkart og kompass som en sikkerhet.

Ønsker du å lese mer om jakt? Se våre tips og råd!

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!