Bursdagsfest! Vi feirer 23 år med RÅ priser! Kjøp nå

Tips om leirdueskyting

Leirdueskyting 1

Leirdueskyting

Når vi trener med hagle, skyter vi på såkalte leirduer. Sporten kommer fra England, hvor jegere og skyttere trente på duer som ble sluppet ut av bur. I dag brukes tynne, flate skiver, formstøpt av leire, som skytes ut av en maskinkaster eller en håndkaster. Ved treff knuses skivene, og avgir en tydelig sky av støv og småbiter. Slik ser du om det ble treff eller bom.

Dette er en veldig morsom skyteform, hvor du må sikte intuitivt på et mål i bevegelse. Skytteren må vurdere hastighet og sikte foran dua, såkalt foranhold. Med erfaring er det ikke uvanlig å treffe mellom 80 og 90 prosent av duene.

TIPS TIL TRENING

Tren på å legge an våpenet

Er du nybegynner, start hjemme. Stå foran et speil og legg an hagla i skulderen. God kinn- og hakekontakt er viktig. Sikt på ditt eget øye rett over sikteskinna. Se på hodevinkelen. Er det noenlunde rett, er det bra. Må du legge hodet over på siden for å få øyet over sikteskinna, kan det hende kolben bør forhøyes, f.eks. med en pålimt kolbeforhøyer. Eventuelt kan du få en børsemaker til å felle inn enn justerbar kolbeforhøyer. XXL har børsemakerverksted på varehuset i Sandvika, hvor børser også kan sendes inn fra resten av landet.

Tren mange ganger på anlegget foran speilet. Det skal være mest mulig likt hver gang. Skal du på støkkjakt på fugl, vil du oppleve raske oppflukter med behov for tilsvarende raske anlegg. Da er denne grunntreningen gull verdt.

Leirdueskyting 2

Lær å bruke våpenet

Verdensmester Harald Jensen uttalte følgende i et intervju med VG: "Etter min mening er skyting 30 prosent våpen og 70 prosent trening. Det er selvsagt viktig å ha et best mulig tilpasset våpen, men det aller viktigste er å lære å bruke det. Så i stedet for å syte over at børsa ikke passer, og stadig være på jakt etter det optimale våpenet, bør man komme seg på skytebanen. Jeg mener alle småviltjegere bør ha et par tusen skudd "i kroppen" før de drar ut på jakt."

Skytetrening

Leirdueskyting foregår vanligvis på en skytebane, i form av øvelsen jegertrap. Det er fem stasjoner for skyttere og ett felles utskytingspunkt for duene. Det er vanlig å skyte 5 skudd fra én stasjon og deretter flytte seg til neste stasjon. Da bruker du akkurat 25 patroner på en serie, og det er antallet patroner i en eske.
Stå litt skrått mot banen. Føttene skal være ca. 45 grader mot skyteretningen. Vær løs og ledig i knærne, og legg litt ekstra vekt på den fremre foten.

Er du nybegynner, er det lurt å starte med hagla i skulderen, men har du trent mye på anlegg kan du starte i normal utgangsstilling. Hold hagla ca. 45 grader opp og legg kinnet ned på kolben. Bøy deg mot punktet hvor leirduen skytes ut, og følg leirduen. Trekk av i det du passerer leirduen.
Prøv å svinge overkroppen til begge sider uten at føttene beveger seg. Alle bevegelser skal tas i hofter og knær. En vanlig nybegynnerfeil er å bruke armene for mye.

Gode reflekser er viktig

Er man på jakt, er det ikke alltid man får tid til å legge våpenet i skulderen på forhånd. Da må man ta den utgangsstillingen man har. Et godt tips er å følge målet med munningen samtidig som man legger våpenet i skulderen.
Det aller viktigste tipset: Trekk av i det du passerer målet, men pass på å ikke stoppe bevegelsen i det du trekker av. Da vil du skyte bak.

Leidueskyting 3

Ulike øvelser

Simulatortrening er en ny og spennende, veldig realistisk form for trening, som foregår innendørs. Her kan man trene jakt med egen børse, på diverse fugl, villsvin, elg, kronhjort og bjørn. XXL har skytesimulator for utleie på varehuset i Sandvika, hvor enkeltpersoner eller skytterlag kan booke seg inn. Glimrende for mengde- og reflekstrening!

Jegertrap, som beskrevet over, illuderer fugler som flyr opp fra bakken.

Skeet er fugler som flyr ut fra trær.

Sporting er en sammensetting av flere situasjoner, og omhandler ofte leirduer som ruller og spretter på bakken (trening på løpende hare). Her kan du oppleve duer rett mot deg, og overflyvere bakfra. Veldig allsidig trening.

Skytetrening er ikke forbudt utenfor skytebaner, men du må vise normalt hensyn til omgivelser og ha grunneiers tillatelse.

Skytesimulator 7

Oppførsel på skytebanen

Når du kommer til leirduebanen, knekker du hagla for å vise alle at den er ufarlig. Ta på hørselvern så snart du nærmer deg standplassene. På banen vil du merke fordelen med de nye elektroniske hørselvernene, fordi du kan føre en samtale med andre, med klokkene på.

Våpen som ikke er knekt skal alltid peke i retning av blinken.
Det er ikke vanlig å ha våpenreim på hagla når du er på skytebanen.

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!