Akkurat nå: Mengder av vintervarer opptil 50%!  Kjøp her

Speed hiking med SALEWA

SALEWA brenner for fjellsport og de store opplevelsene i fjellet. Det familieeide selskapet ble grunnlagt i München i 1935 og har nå tilhold i Bolzano i Syd-Tirol, hvor fjellkjeden Dolomittene strekker seg rundt 80 kilometer mot øst. Med italiensk, østerriksk og ladinsk kultur og karakteristiske taggete topper med kalksteinspir på over 3000 m.o.h, huser Dolomittene noen av de mest spektakulære via ferrata og alpine trekking-rutene i verden. Området har en rik historie og er knyttet til noen av fjellklatringens store, historiske navn – fra Preuss, Piaz og Comici til Messner, Kammerlander, Huber og Gietl.

SALEWA har en sterk identitet og tilknytning i sine røtter. Produktene designes, konstrueres og testes i Dolomittenes storslagne omgivelser, med kvalitet som største prioritet. Gjennom årene har nye generasjoner redefinert hva fjellsport er for dem, og SALEWA har hele tiden vært med på utviklingen og bidrar kontinuerlig til å forme denne kulturen.

Speed hiking/Salewa 4

Hvor kommer speed hiking fra?

Den nye generasjonen innen fjellsport kjennetegnes ved at de kombinerer ulike aktiviteter på en teknisk og progressiv måte. Speed hiking kom opprinnelig fra ideen om å fortsette å trene i fjellet etter skisesongen, og utover våren og sommeren. Hastighet ble vektlagt for å best utnytte timene med dagslys, men fjellene i Dolomittene er så bratte at å løpe ikke går fortere enn å gå. Dermed ble speed hiking etablert. I overgangen fra vinter til sommer ligger snøen fortsatt enkelte steder, og staver ble viktig for stabilitet og støtte. I tillegg gjør stavene at du kan gå enda lengre og bevege deg raskere, mens du jobber med skuldre, armer og kjernemuskulatur. Speed hiking har fått fotfeste på tvers av generasjoner og appellerer til entusiaster i alle aldre, på grunn av sin tilgjengelighet.

For SALEWA er speed hiking der fjellvandring møter stiløping. Med andre ord beveger du deg raskere og lettere enn på en vanlig fjelltur. Distansen er ofte lengre og du går i teknisk krevende terreng, både på- og utenfor stien. Det handler om å bruke ferdighet og erfaring, til å finne mer avsidesliggende stier og villere områder. Om å se hvor langt føttene dine kan bære deg i løpet av en dag. I bratt og krevende terreng er det bare rå kraft og utholdenhet som gjelder.

Speed hiking/Salewa 7

Hva er fordelene?

Speed hiking betyr nærhet til naturen, og gir påfyll av inspirasjon og energi. I tillegg er det en ypperlig måte å forbedre og opprettholde fysisk form på, og gjør deg rustet for ditt neste eventyr. Du lærer deg å ta vare på deg selv og andre i ulike værforhold, samt evnen til å navigere i ulendt terreng.

Hvordan begynner jeg?

Speed hiking trenger ikke å bety lange og omfattende reiser. Til å begynne med kan det være en god idé å velge kortere ruter for å teste form og utstyr, for å gradvis øke lengden.

I Norge er vi så heldige å ha naturen rett utenfor døra. Vær kreativ. Hold det enkelt. Ditt neste mikroeventyr kan starte rett etter jobb.

Speed hiking/Salewa 12

Hva slags utstyr trenger jeg?

Sko

Sørg for at du har et par tursko av høy kvalitet, konstruert for hurtig gange. Glem de tunge turskoene dine; klumpete sko bidrar ikke til rask og smidig bevegelse.

Speed hiking/Salewa 9

Se etter

- Lette sko med lavt snitt, eller ankelhøyde for mer støtte

- God fleksibilitet

- God støtte ved hæl og forfot

- God demping og høy hæl til tå-dropp for å avlaste leggmusklene

- Robust yttersåle for godt grep og trekkraft

–Gore-Tex®-membran er generelt en god idé, men helt essensielt hvis du planlegger å være ute i dårlig vær.

Speed hiking/Salewa 11

Ryggsekk

På lik linje med sko, er riktig ryggsekk noe av det viktigste du investerer i. Jo lavere volum jo bedre ­­– 25 liter er absolutt grensen. Tenk også på at sekken skal veie så lite som mulig uten innhold. Se etter en sekk som er komfortabel og gir god ventilasjon og fukttransport på rygg og skuldre.

Staver

Staver er et absolutt must for speed hiking.De fordeler vekten og gir avlastning til leddene i nedoverbakke, gir stabilitet i krevende terreng og evnen til raskere gange i oppoverbakke. Velg staver med håndleddsstropper for bedre gåteknikk.

Klær

Gå for lette og allsidige lag som beskytter mot været og har temperaturregulerende egenskaper. Avtakbare ermer gir ekstra allsidighet. Shorts eller skort er speed hikerens favorittbekledning. De er pustende, gir god bevegelsesfrihet og tørker fort. Ta med deg et par tettsittende, men stretchy bukser eller tights for mer beskyttelse. Softshell er et godt valg – de er vannavstøtende, men pustende. Hardshell er ofte overflødig i speed hiking. Tenk nøye gjennom hva du tar med av reserveklær.

Speed hiking/Salewa 13

Å gå lett i fjellet kommer selvsagt med visse risikoer, så ta forholdsregler og vær forberedt. Hva gjør du ved et uventet værskifte? Kan du forkorte ruten hvis du trenger det?

Hva pakker jeg?

Dette vil åpenbart avhenge av sesongen, forholdene og hvor langt du planlegger å gå. Skal du gå lengre på kortere tid, er det viktigste du gjør å ikke pakke for tungt. Bærer du under 5 kilo, kan det utgjøre en enorm forskjell. Ikke glem å ha med nok væske, solbeskyttelse og snacks som gir påfyll av energi.

Eksperimenter med utstyret ditt og se hva som fungerer for deg. Spør bekjente hva de har med i sekken, og se hva idrettsutøvere og ultraløpere tar med seg. Å pakke lett har stor betydning i speed hiking, men ikke la det gå på bekostning av sikkerheten. Til syvende og sist handler det om å få mest mulig ut av tiden i fjellet. Og husk – målet er å ha det gøy på veien.

Speed hiking/Salewa 5
close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!