Akkurat nå: Mengder av vintervarer opptil 50%!  Kjøp her

Overnatte i Lavvo

Overnatte i lavvo 1

Skal du overnatte i naturen, er lavvoen et godt alternativ! Her sover, spiser og bor dere under ett og samme tak, og har likevel godt med plass. Fyrer du opp bål inne i lavvoen, kan du både tørke klær og lage god mat. Den lune varmen fra bålet skaper dessuten en varm og hyggelig atmosfære utover kveldstimene.

Her gir vi deg noen enkle tips som vil gjøre lavvoopplevelsen ekstra god.

Plasser lavvoen riktig i terrenget
God ventilasjon er essensielt i en lavvo – spesielt dersom du skal tenne bål. Det er lett å tenke at lavvoen står lunt og trygt i en fordypning eller i et søkk, men da kan du oppleve at ventilasjonen blir for dårlig.

Sett opp lavvoen på et høyere sted, hvor det er litt trekk i luften. Da blir det mindre klamt og mindre kondens inne i lavvoen.

Ulempen med å sette lavvoen høyere, er at den er mer utsatt for vær og vind. Lavvofasongen er ikke ideell med tanke på vinden. Du kan imidlertid tilpasse lavvoen ved å fjerne det nederste leddet i midtstangen. Lavvoen blir da 70-80 cm lavere og ikke fullt så spiss. Da blir vindfanget mindre og lavvoen mer stabil. Den ekstra duken som blir liggende på bakken når du gjør lavvoen lavere, ankrer du fast med stein når det er bart, eller snø på vinterturen. Dette er en god løsning hvis det blåser opp.

Å sette opp lavvoen
Legg duken flatt ned på bakken, slik at den danner en sirkel. Fest duken i bakken med et par plugger på den ene siden. Kryp inn under duken med stangen, på motsatt side av der du festet pluggene. Finn frem til midten av duken, hvor det sitter en «kopp» som toppen av stangen skal settes i. Deretter løfter du opp duken og reiser lavvoen.

Husk å sette på topphatten før du reiser lavvoen.

Pluggene du har festet duken med, holder igjen slik at det blir et spenn i duken. Dette gjør at stangen ikke tipper over.

Fest deretter pluggene og bardunene. Pass på at lavvoduken sitter så stramt som mulig. Da blir det mindre blafring i vinden og vann preller lettere av.

Overnatte i lavvo 2

Forebygg kondens og transporter vekk fukt med innertelt og bunnduk
Bunnduken hindrer at fukt fra skogbunnen damper opp i lavvoen og skaper kondens.
Den har samme fasong i gulvflaten som lavvoen. Du fester den i ytterkant av lavvoduken med spenner etter at lavvoen er satt opp. Motstykket til spennene sitter i nedre kant av lavvoen.

Bunnduken har en splitt som går inn til midten av duken. Denne må ligge mot døråpningen, slik at du kan fyre bål eller gå inn med skitne støvler.

Innerteltet fester du med spenner på innsiden av ytterduken. Dette kan du gjøre etter at lavvoen er satt opp. Du kan også la det henge der selv når du pakker lavvoen sammen. Innerteltet, sammen med ytterduken, er med på å skape en luftlomme rundt sovedelen. Dette sørger for raskere fukttransport og forebygger kondens.

Bål i lavvo
Skal du fyre bål i lavvoen er det et par ting du bør tenke på. Legg stein eller våte stokker under bålet slik at bålet ikke brenner seg ned. Skjerm også bålet ved å bygge en ring av stein eller legge vått treverk rundt bålet. Da får du mindre sprut av gnister, samtidig som du får tørket den våte veden.

For å få ut røyken fra bålet er det viktig med riktig og nok ventilasjon. Ekstra luftkanaler under kanten av duken, i tillegg til de fastsydde ventilene ved siden av døråpningen, gjør som regel jobben. Er det snø, er det enklere å grave disse luftkanalene.

Topphatten på lavvoen må brukes slik at det ikke kommer vind ned igjennom toppen, og den må justeres slik at den står sideveis for vinden. Døråpningen må lukkes ca. halvveis – her gjelder det å prøve seg frem.

Overnatte i lavvo 3

Nyttig ekstrautstyr
En lavvobrenner, som er en lukket boks i metall du kan skru fast på midtstangen, er et godt alternativ i lavvoen. Denne hindrer at gnister fyker ut på teltduken og den kommer med en sammenleggbar pipe som sørger for at røyken går ut av åpningen i toppen.

Et kokeapparat er også praktisk. Det er enkelt å bruke og gir høy effekt. Gå gjerne for en multifuelbrenner, og bruk renset bensin. Brennstoffet gir lite avgasser og brenner godt selv ved lave temperaturer.

Effekten fra kokeapparater er i seg selv nok til å varme opp en stor lavvo. Da kan du tørke klær effektivt, samtidig som du får ut kondens, men husk at du trenger godt med brensel om det er kaldt.

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!