God turkultur i naturen

2022 / Hiking / Familie / Sommer

Den norske naturen er et skattekammer og vi har en lang og stolt turtradisjon i Norge Allemannsretten gir oss rett til å oppleve og bruke naturen rundt oss – men med forbehold om at vi tar hensyn til grunneier, planter, dyr og hverandre. Vis hensyn og naturvett når du er på tur. 

Sporløs ferdsel

Med allemannsretten følger allemannspliktene, som gjelder alle som skal ferdes i naturen. Når du er ute på tur, har du ansvar for å ta hensyn til andre og naturen. Rydd og plukk opp alt søppel etter deg, og forlat naturen like fin – eller finere enn den var da du kom. Fjern spor etter ditt eget bål, men gjerne også andres bål og søppel, slik at det blir hyggelig for de som kommer etter deg.

Ta hensyn til andre turgåere og ha respekt for at mange søker til naturen for å finne fred og ro. Prøv derfor å unngå unødvendig støy, som for eksempel å spille veldig høy musikk. 

Ha respekt for bålforbudet

Å samles rundt et bål er en viktig del av vår turkultur, og for mange selve symbolet på friluftslivet. Men det er restriksjoner for båltenning store deler av året. I Norge gjelder det generelle bålforbudet fra 15. april til 15. september. Det betyr i utgangspunktet at det er forbud mot all åpen ild i skog og utmark. Det er likevel tillatt å tenne bål på godkjente bålplasser, og der det er helt åpenbart at det ikke kan begynne å brenne. Kommunene kan også innføre totalforbruk av åpen ild, dersom det er spesielt stor skogbrannfare.

Husk at det er du selv som er ansvarlig hvis du velger å tenne ild, og må vurdere faren ved å fyre opp et bål. Er du usikker, kan det være lurt å heller la det være.

2022 / Hiking / Familie / Sommer

På do i naturen

Vær beredt – ha med dopapir, antibac og en liten plastpose, gjerne med ziplock, til brukt papir, bind og tamponger. Sporløs ferdsel gjelder også for dobesøk, så ta med deg dopapiret hjem når du er ute på tur. Brenner du bål, kan du brenne det. Pass i så fall på at det blir ordentlig brent opp, Bruk så lite som mulig.

Ta hensyn og gå på do langt unna stier, teltplasser, rasteplasser og andre steder hvor det er sannsynlig at andre går. Gå 100-150 meter bort fra elver og vann.

Må du mer enn å tisse, er det enkleste å grave et hull i bakken. Bruk en stein, en stav eller en medbrakt minispade. Dekk igjen hullet med den oppgravde jorden, stein, mose, kvister eller det du har tilgjengelig.

På tur med hund

Å ha med hund på tur er både en glede og koselig turselskap. Men husk å ta hensyn til både hunden og andre turfolk. Husk generell båndtvang mellom 1. april og 20. august. Dyrelivet er ekstra sårbart i denne perioden, og hunder må holdes i bånd eller være forsvarlig inngjerdet for å hindre at de ikke skremmer opp eller jager fugl, vilt og beitedyr.

Sett deg inn i lokale bestemmelser, da det noen steder er utvidet båndtvang. Når det ikke er båndtvang, kan hunden gå løs så lenge du som eier har kontroll på den.

2022 / Hiking / Familie / Sommer

Overnatte i naturen

Å sove ute i den norske naturen er befriende og magisk. Det er dessuten gratis, og følger man allemannsretten kan man nesten overnatte hvor som helst. Tenk over hvor langt unna du er bebyggelse og hvor lenge du skal være der, før du setter opp telt eller hengekøye.

Du kan telte og sove i hengekøye minst 150 meter fra nærmeste hus eller hytte, så lenge det ikke forstyrrer andre. Teltet kan stå der i to døgn før du må flytte det, men på høyfjellet eller langt fra bebyggelse, kan du overnatte lenger.

Hils på andre turgåere

Hvis du har vært ute på tur, har du sikkert opplevd at fremmede hilser på deg. Dette har nærmest blitt en del av turkulturen vår, og det tyder kanskje på fellesskapsfølelsen vi får når vi er ute i naturen. Det er ofte enklere å komme i kontakt med andre når man er på tur. Si hei, smil og vær imøtekommende ovenfor folk du møter ute i vår vakre natur.

God tur, vis hensyn og nyt den nydelig norske naturen i sommer.

Kilder: Norsk friluftsliv og Miljødirektoratet.

Les også:

På tur med hengekøye? Her er det du trenger å vite

Gode og enkle turmiddager på brenner og bål

På tur med barn - tips til en fin turopplevelse

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!