Ut i naturen? Husk god turkultur

Familie som griller pølser på tur.

Den norske naturen er et skattekammer og byr på fantastiske opplevelser. Men vis hensyn og naturvett når du er på tur. 

Vi nordmenn har en lang og stolt turtradisjon, og mange av oss får den ukentlige søndagsturen inn med morsmelka. Allemannsretten gir oss alle og enhver rett til å oppleve og bruke naturen rundt oss. Den gir oss fantastiske muligheter til å gå turer og overnatte ute nesten hvor vi vil i hele Norge. Men det forutsetter at vi tar hensyn til grunneier, hverandre, planter og dyr. 

Sporløs ferdsel

Med allemannsretten følger allemannspliktene, som gjelder alle som skal ferdes i naturen. Når du er ute på tur, har du et ansvar for å ta hensyn til andre og naturen. Rydd og plukk opp all søppel etter deg, og forlat gjerne naturen finere enn den var da du kom. Fjern spor etter ditt eget bål, men gjerne også andres bål og søppel, slik at det blir hyggelig for alle å komme til et sted.

Ta hensyn til andre turgåere og ha respekt for at mange søker til naturen for å finne fred og ro. Prøv derfor å unngå unødvendig støy, slik som for eksempel å spille veldig høy musikk. 

Familie på tur

Ha respekt for bålforbudet

Å samles rundt et bål er en viktig del av vår turkultur, og for mange selve symbolet på friluftslivet. Men det er restriksjoner for båltenning store deler av året. I Norge gjelder det generelle bålforbudet fra 15. april til 15. september. Det betyr i utgangspunktet at det er forbud mot all åpen ild i skog og utmark. Det er likevel tillatt å tenne bål på godkjente bålplasser, og der det er helt åpenbart at det ikke kan begynne å brenne. Kommunene kan også innføre totalforbruk av åpen ild, dersom det er spesielt stor skogbrannfare.

Husk at det er du selv som er ansvarlig hvis du velger å tenne ild, og må vurdere faren ved å fyre opp et bål. Er du usikker, kan det være lurt å heller la det være. Bruk hodet - unngå skogbrann.

På do i naturen

Vær beredt på at du også må på do når du er ute på tur. Ha med dopapir i sekken, antibac og en liten plastpose, gjerne med ziplock, til brukt papir og brukte bind og tamponger. Sporløs ferdsel gjelder også for dobesøk, så ta med deg dopapiret hjem når du er ute på nærtur. På lengre turer kan man grave ned dopapiret eller sette fyr på det. I så fall må man passe på at det blir ordentlig brent opp, eller ordentlig gravd ned. Bruk så lite som mulig.

Ta hensyn og gå på do langt unna stier, teltplasser, rasteplasser og andre steder hvor det er sannsynlig at andre går. Gå 100-150 meter bort fra elver og vann.

Må du mer enn å tisse, er det enkleste å grave et hull i bakken og grave det igjen når du er ferdig. Grav hullet omtrent 15-20 cm dypt, bruk en stein, en stav eller en medbrakt minispade. Dekk igjen hullet med den oppgravde jorden, steiner, mose, kvister eller det du har tilgjengelig.

På tur med hund

Å ha med hund på tur er både en glede og koselig turselskap. Men husk å ta hensyn til både hunden og andre turfolk. Hunden din må gå i bånd mellom 1. april og 20. august, i dette tidsrommet er det generell båndtvang. Dyrelivet er ekstra sårbart i denne perioden, og hunder må holdes i bånd eller være forsvarlig inngjerdet for å hindre at hunder ikke skremmer opp eller jager fugl, vilt og beitedyr.

Sett deg inn i lokale bestemmelser, da det noen steder er utvidet båndtvang. Når det ikke er båndtvang, kan hunden gå løs så lenge du som eier har kontroll på hunden.

Overnatte i naturen

Det å sove ute i den norske naturen kan være både befriende og magisk. Det er dessuten gratis, og følger man allemannsretten kan man nesten overnatte hvor som helst. Men før du setter opp teltet eller henger opp hengekøya, må du tenke over hvor langt unna du er bebyggelse og hvor lenge du skal være der.

Du kan telte/sove i hengekøye minst 150 meter fra nærmeste hus eller hytte, så lenge det ikke forstyrrer andre. Teltet kan stå der i to døgn før du må flytte det, men på høyfjellet eller langt fra bebyggelse, kan du overnatte lenger.

Hils på andre turgåere

Hvis du har vært ute på tur, har du sikkert opplevd at fremmede hilser på deg. Det har blitt en kultur for dette i Norge, og det tyder kanskje på fellesskapsfølelsen vi får når vi er ute i naturen. Det virker som at jo lenger unna vi kommer byens fjas og mas, jo mer utadvendt blir vi overfor fremmede. Det er ofte enklere å komme i kontakt med andre når man er på tur. Så si hei, smil og vær imøtekommende ovenfor folk du møter ute i vår vakre natur.

God tur, vis hensyn og nyt den nydelig norske naturen i sommer.

Kilder: Norsk friluftsliv og Miljødirektoratet.

Les også:

På tur med hengekøye? Her er det du trenger å vite

Gode og enkle turmiddager på brenner og bål

På tur med barn - tips til en fin turopplevelse

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Motta gode tilbud og utvidede garantier.