Akkurat nå: Mengder av vintervarer opptil 50%!  Kjøp her

Enkel og digg bålmat

Bålmat 1

Her finner du seks kjappe oppskrifter på knallgod turmat du kan lage på bålet.

Å tilberede sin egen turmat på et bål i marka, er noe alle kan prøve seg på. Det er egentlig bare fantasien som setter en stopper for hva slags mat du kan lage på et skikkelig bål. Og det beste av alt, bålmat smaker helt nydelig etter at kroppen har jobbet hardt ute i naturen.

Her finner du seks lettvinte oppskrifter på turmat, som garantert vil vekke appetitten til alle rundt bålet.

TIPS! Vær litt tålmodig og vent til de verste flammene har lagt seg. Utnytt heller glørne i bunn og rundt bålet til matlaging. Da unngår du at maten blir svartbrent og sotete.

Her finner du alt du trenger av utstyr til bålturen


«S’MORES»

S’mores er en nordamerikansk snack som passer perfekt på turer hvor man har tenkt til å tenne bål. Disse er som skapt for den utålmodige, og en sikker vinner hos barna, rett og slett fordi du kan klargjøre godbitene så fort du har fått fyr på bålet – i motsetning til mange andre bålretter.

DU TRENGER:

- To enkle kjeks av eget ønske (Digestive, Ritz, Gjende, Kornmo eller lignende)
- En liten bit sjokolade
- En marshmallow

SLIK GJØR DU:

Stikk marshmallowen på en pølsepinne og hold den inn i flammene til den så vidt tar fyr. Når du ser at marshmallowen begynner å smelte og bli gyllen, så tar du den vekk fra bålet og blåser ut flammen.

Legg en sjokoladebit på en kjeks, og legg marshmallowen (med pinnen) oppå sjokoladebiten. Ta så den andre kjeksen og legg den på toppen til slutt, som en sandwich. Klem på begge kjeksene og trekk ut pølsepinnen. Du har nå en rykende fersk S’mores i hånda. Vel bekomme!

Bålmat 2

PINNEBRØD

Pinnebrød er en klassiker som faller i smak hos alle. Barna elsker å lage pinnebrød, men også deigen kan smårollingene lett få til. Ta med deigen ut på tur og nyt bålkosen med nystekt brød.

TIL CA FEM PINNEBRØD TRENGER DU:

- 5 dl hvetemel
- ½ ts salt
- 2 ts sukker
- 2 ts bakepulver
- 5 ss soyaolje
- Ca. 1 ½ dl vann

SLIK GJØR DU:

Bland sammen alle de tørre ingrediensene i en bolle. Tilsett olje og vann. Rør godt sammen. Når deigen virker glatt og håndterbar, men ikke for klissete, så er den klar. Putt deigen i en matboks du har smurt med litt olje (for å unngå at deigen fester seg til boksen).

Gi en pølsepinne til alle som vil steke brød rundt bålet, og tvinn en liten håndfull deig nedover pinnen. Hold pinnebrødet over glørne på bålet, ikke i flammene. Sistnevnte vil gi svartbrent. Husk å snu forsiktig på pinnen av og til, slik at brødet stekes jevnt rundt hele.

Når er pinnebrødet er gyldenbrunt på overflaten, er det klart til å spises. Bon appétit!

Tips: Gjør pinnebrødet ekstra digg med litt fyll. Prøv med sukker og kanel hvis du ønsker kos, eller for eksempel ost og skinke om du vil ha et mer mettende måltid. Alt du trenger å gjøre er å trykke håndfullen med deig flat, legge på fyllet, rulle sammen deigen og deretter tvinne den nedover grillpinnen.

Bålmat 3

ENKELT: Pinnebrød er en favoritt blant både store og små. Grunnoppskriften er superenkel, slik at selv de minste kan være med på å lage deigen.

SJOKOBANAN

Dette er en skikkelig søtsak og energibombe, som også er veldig enkel å lage. Du kan klargjøre sjokobananen enten hjemme eller ute på tur. Ferdig på 1-2-3!

DU TRENGER TIL ÉN SJOKOBANAN:

- 1 banan
- Noen biter sjokolade (mørk eller lys, avhengig av hva man liker best)
- Aluminiumsfolie

SLIK GJØR DU:

Enten du tar med aluminiumsfolie på turen, eller klargjør hjemme, så er dette såre enkelt. Skjær et snitt langs hele banen, men som ikke går gjennom skallet på andre siden. Bruk kniven eller fingrene forsiktig til å splitte bananen litt på midten. Fyll splitten med sjokoladebiter.

Legg bananen på midten av et aluminiumsfolieark og pakk sammen. Legg bananen på glørne i 4-5 minutter. Åpne folien der du brettet sammen og se om sjokoladen har smeltet, hvis ikke, pakk sammen og kjør et minutt til i glørne.

Når sjokoladen er smeltet, så er desserten klar. Nytes med skje!

APPELSIN– OG SJOKOLADEKAKE

Dette er en frisk og søt oppkvikker etter en lang tur i marka. En artig rett som skal godgjøres på bålet mens du spiser hovedretten. Klar til servering når det er tid for dessert.

TIL ÉN APPELSINKAKE TRENGER DU:


- 1 appelsin
- Sjokoladekakefyll (lag den sjokoladekakedeigen du liker best)
- Aluminiumsfolie

SLIK GJØR DU:

Dette er superenkelt. Du skjærer av toppen på appelsinen (en drøy centimeter eller to) og tar vare på topplokket. Fjern appelsinkjøttet i appelsinen med en skje. Pass på så det ikke går hull i skallet når du graver.

Fjern så mye fruktkjøtt at du får plass til mest mulig sjokoladekakefyll. Fyll opp så mye du klarer, og sett på appelsinlokket igjen. Pakk hele fruktkaken inn i aluminiumsfolie til slutt. Legg i glørne på bålet, og la den godgjøre seg der i 20-25 minutter.

Pakk opp sølvpapiret og ta av topplokket. Nytes med en lang og tynn skje. Vel bekomme!

BRUK BÅLVETT NÅR DU LAGER BÅLMAT

Det er i tidsrommet 15. april til 15. september forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark uten tillatelse fra kommunen.

Slukk bålet skikkelig og vær helt sikker på at det ikke er varme glør igjen når du forlater leirplassen. Dekk gjerne til bålkrateret med fuktig mose eller lignende. Vær forsiktig med bruk av ild dersom det er veldig tørt i terrenget. Ikke tenn opp bål direkte på berg eller fjell. Ta med alt søppel hjem fra bålplassen, også fruktskall.

Husk også å bruke dødt treverk eller nedfallsved til å gjøre opp ild. Unngå å skade friske trær i skogen.

God tur!

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!