Akkurat nå: Mengder av vintervarer opptil 50%!  Kjøp her

Lykter - begrepene du må kjenne til

Lykter 1

Det er ikke alltid like lett å skjønne seg på de forskjellige måleenhetene når du skal sammenligne lykter. Her får du derfor en kort innføring i hva de betyr.

Før var det ikke uvanlig at produsenter målte egenskaper som lysstyrke, batteritid og lyslengde forskjellig, og det kunne være forvirrende og vanskelig å sammenligne to lykter fra forskjellige produsenter. Dette har heldigvis endret seg etter at innføringen av ANSI FL1-standarden kom.

ANSI FL1-standarden, eller ANSI/NEMA FL1-2009 som den egentlig heter, er normer og retningslinjer som produsentene kan velge å følge når det kommer til måling av egenskaper, slik at det blir enklere for oss som forbrukere å sammenligne produkter fra de forskjellige. Den inneholder definisjoner og testmetoder for å måle lyktenes prestasjon. Det er frivillig å benytte seg av ANSI FL1, men stadig flere velger å følge den.

Her finner du XXLs utvalg av lykter og hodelykter

Her får du en enkel oversikt over de ulike egenskapene.

LYSSTYRKE (LUMEN)

Dette er den totale mengden lysenergi som blir generert av en lykt eller bærbar lysenhet med nye/fulladede batterier. Verdiene måles etter at lykten har vært tent i 30-120 sekunder.

INTENSITET (CANDELA)

Dette er strålens maksimale intensitet på en meters avstand. Denne måles midt i lyskjeglen, og vil sammen med lysstyrken gi et godt bilde av lyktens kapasitet; hvor sterkt er lyset, og hvor mye blir sendt fremover.

BRENNTID

Definert som tiden det tar for lysstyrken å synke til 10% av styrken lykten hadde ved tenning med nye/fulle batterier.

STØTMOTSTAND

Definerer fra hvilken høyde lykten kan falle mot et fast underlag, som betong, uten bruksmessige ødeleggelser som gjør at lykten ikke fungerer, eller at lyset er vesentlig dårligere enn tidligere. Den skal tåle fall fra flere vinkler, og opp til 6 ganger uten å miste deler eller batterier. Bulker og riper vil derfor ikke føre til stryk på denne testen.

VANNMOTSTAND

Defineres via IP-målesystemet, og det benyttes tre nivåer:

- IPX4: vannmotstandig, tåler vannsprut fra alle vinkler.

- IPX7: vanntett, tåler nedsenking til -1 meter i opp til 30 minutter.

- IPX8: vanntrykktett, tåler nedsenking til en gitt dybde i opp til 4 timer.

Alle våre lykteprodusenter, som Olight, Silva og Lupine, benytter seg av ANSI FL1-standarden, slik at du vet at du kjøper en lykt som er gjennomtestet, og som tåler bruk. Alle disse gjør det meget godt på disse testene, takket være gode komponenter som materialene de benytter i reflektorer og i lyktehuset.

Se hele utvalget vårt av lykter her

LES OGSÅ: Fem smarte måter å bruke en tarp på

LES OGSÅ: Gode råd ved kjøp av telt

LES OGSÅ: Alt du trenger å vite før din første telttur

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!