Velg riktige fjellsko og tursko

Velg riktige fjellsko

GODE FJELLSKO OG TURSKO HEVER TUROPPLEVELSEN. HER FÅR DU GODE RÅD OG ANBEFALINGER TIL HVA DU BØR TENKE PÅ VED KJØP AV NYE TUR- ELLER FJELLSKO.

Skikkelig fottøy er kanskje det viktigste å tenke på før du skal på tur.

Gode tursko og fjellsko kan være med på å forebygge blant annet gnagsår, overtråkk, kulde,-fukt- og belastningsskader - som raskt kan utvikle seg til smertefulle opplevelser.

Er du ordentlig skodd, kan du heller bruke energien på å nyte tiden ute i naturen.

Type terreng, temperatur, vær og bærevekt er viktige faktorer når du skal velge fjell- eller tursko.

LAVE OG LETTE TURSKO TIL BRUK I TØRRE OG VARME OMGIVELSER

På kortere turer langs gode, brede stier eller skogsveier, så er lave tursko et godt valg - særlig hvis det er tørt og fint. Er det ekstra varmt i været, så er de lave skoene både lettere og mer luftige sammenlignet med høye fjellstøvler. Da blir du ikke like klam og varm på føttene underveis.

Lave fjellsko, eller såkalte hikingsko, passer også godt til enkle dagsturer på fjellet, dersom det er gode stier hele veien opp og ellers tørt i terrenget.

Velger du en tursko med vanntett membran (for eksempel Gore-Tex), så har du fottøy som også takler både morgendugg og småfuktige underlag.

HØYERE TURSKO TIL SKOGSTURER I VARIERENDE TERRENG

På lengre turer i skog og mark, hvor stiene blir smalere og du kanskje må bevege deg friere i terrenget, så er det sko med høyere skaft som anbefales. Å kjenne lyng og kratt skrape borti ankelområdet for hvert tråkk, kan fort bli et irritasjonsmoment. Med høyere skaft unngår du dette. Da slipper du også å få barnåler, småkvist og annet ubehagelig småtteri oppi skoene.

I skogen kan det ta lang tid før det blir tørt, om om morgenen og kvelden blir det ofte rått. Velger du en høy sko med vanntett membran, kan du subbe borti omgivelsene uten å bekymre deg for å bli våt på beina. Det samme gjelder hvis du må tråkke i mindre vannpytter, en fuktig myr eller krysse en liten bekk. Et slikt par håndterer også en god del regn.

Underlaget i skogen er også mykere enn på fjellet. Skoene og yttersålens krav til å håndtere ytre påkjenninger trenger derfor ikke være like høye sammenlignet med ordentlige fjellstøvler. Dette gjør at du kan velge tursko som er lettere og mer bevegelige enn fjellsko. Disse er normalt også billigere enn ordentlige fjellstøvler.

Høyt skaft gjør det lettere å unngå overtråkk, hvis du for eksempel sklir på en rot eller utfordrer anklene opp og ned skrenter.

PÅ LANGTUR I FJELLET ER DET FJELLSTØVLER SOM GJELDER

Skikkelige fjellstøvler er som regel laget av et kraftigere materiale enn de lave, lette turskoene. Fjellskoene bør være høye og stabile i skaftet, noe som gir god støtte i ulendt terreng. Har du i tillegg en tung sekk, så er et høyt og stivt skaft nærmest et must for å unngå skader. Det samme gjelder hvis du skal ferdes i områder med steinur.

Underlaget på fjellet er hardt, og ofte beveger du deg på stier med innslag av større og mindre steinger, mange med skarpe kanter. En tykk og solid såle tåler tøffe påkjenninger som dette. Velg gjerne fjellstøvler med forsterkninger i skotupp og hæl. Overdelen bør selvfølgelig også være slitesterk.

Gody grep i yttersålen gir god kontroll på fjellet, noe som også er en fordel dersom du skal krysse bekker hvor steinene i vannet kan være svært glatte. Nettopp derfor bør fjellstøvlene også være vanntette. I fjellet skifter været raskt, og da bør fottøyet tåle både vandring i regn og på gjennomvått underlag.

Fjellstøvlene skal holde deg god og varm på føttene, så velg tykkelse i stoffet ut i fra årstid og hvor lang turen skal være.

Tips: Legg en såle i fjellstøvlene når det er kaldt. Sammen med ullsokker og litt plass til å bevege tærne, holder du deg lettere varm. 

HØYE JAKTSTØVLER FOR EKSTRA FUKTIG OG ULENDT TERRENG

I ulendt terreng, med en tung pakning på ryggen under jakta, gir høye jaktstøvler deg ekstra støtte og stabilitet. Du får også ekstra klaring når du går i bløtmyra og skal krysse bekker og elver.

Ulempen med jaktstøvler er at de kan være litt tyngre å gå med over mange dager. Til gjengjeld får du kraftig fottøy som tåler påkjenninger og støt nærmest helt opp til knærne.

Jaktstøvler bør gås inn, slik at føtter og muskulatur får venne seg til påkjenningen. Nyere jaktstøvler er likevel blitt lettere og bedre på foten i takt med utviklingen på vanlige fjellstøvler. Jaktstøvler får du både i syntet og i lær, og med og uten vanntett membran.

Velg riktige fjellsko 1

TENK PÅ BÆREVEKT NÅR DU VELGER SKO

Ta alltid hensyn til hvor tungt du skal bære når du velger sko. Lave tursko gir mindre ankelstabilitet og egner seg best når du bærer lett.

En tung oppakning krever stødigere og mer stabile sko, med høyere og stivere skaft. Da får du god støtte til ankelleddet som igjen kan forebygge skader som for eksempel overtråkk.

IMPREGNERING AV SKO

Godt vedlikehold av fjell- og tursko gir dem lengre levetid.

Du bør alltid impregnere skoene før du bruker dem første gang. Deretter bør de impregneres jevnlig. Både på nett og i XXLs varehus tilbyr vi nå IMBOX miljøvennlig maskinimpregnering av sko. 

Les også:

Fem smarte måter å bruke en tarp på

Slik velger du riktig ryggsekk

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Motta gode tilbud og utvidede garantier.