Telte om vinteren? Her er alt du trenger å vite

Vintertelt 1

Å telte om vinteren er ikke bare for de barskeste av oss. Med vintertelt, sovepose til vinterbruk og et isolerende liggeunderlag har du et godt utgangspunkt for å få en fin og komfortabel utenatt i den kalde årstida.

Snødekt mark, stjerneklar himmel og stillhet – å sove i telt om vinteren kan være en magisk opplevelse.

Likevel er det mange av oss som kvier oss litt for å ta en natt i naturen når temperaturen kryper under null.

Det er fort gjort å anta at det å sove ute vinterstid er nødt til å bli en kald fornøyelse. Men med god planlegging, riktig utstyr og klær, kan du ha det som plommen i egget.

Vintertelt 2

TURLYKKE: Pakk sekken og dra på telttur om vinteren. Med riktig utstyr kan du få en nydelig turopplevelse.

Velg riktig vintertelt

Skal du overnatte ute i kulda, må du ha et vintertelt som takler oppgaven. Det er viktig at teltet er vindstabilt og at det har gode utluftingsmuligheter. Da er det enklere å unngå kondens, som fort kan føre til frost på innsiden av teltet.

Det finnes et stort og bredt utvalg av telt som er egnet på vintertur, fra firesesongstelt for deg som vil ha et telt som fungerer hele året, til rene vintertelt og ekspedisjonstelt, som er ekstra robuste og egnet til tøffe værforhold. Kartlegg behovene dine før du går til innkjøp, så blir det lettere å finne et telt som ikke bare vil fungere på neste tur, men som du også vil ha glede av i mange år fremover.

Et godt utgangspunkt er at om du hovedsakelig bruke teltet i marka på vinteren, så holder det ofte med et vanlig 4-sesongstelt, eller for eksempel Helsport Pro-kategorien. Om du planlegger vinterturer i høyfjellet, så anbefaler vi et dedikert vintertelt. Telt fra Helsports x-trem-kategori er en favoritt her.

Tunneltelt eller kuppeltelt?

Både tunneltelt og kuppeltelt er godt egnet for vintertelting.

Et tunneltelt har gjerne et gunstig vekt-til-størrelsesforhold og god plass til matlaging og oppbevaring av utstyr i forteltet. Det er raskt å slå opp, men man må bruke teltplugger og barduner for at det skal holde seg oppreist. For å få et mest mulig vindstabilt tunneltelt, bør kortsiden være plassert mot vinden. Tunnelteltet er spesielt egnet hvis du skal bevege deg fra sted til sted.

Fordeler med et kuppeltelt er blant annet at det er vindstabilt, det er selvstående og kan dermed enkelt flyttes rundt for å finne den optimale til det. I tillegg gjør de bratte veggene at teltet føles ekstra romslig innvendig. Kuppeltelt er som regel noe tyngre enn tunneltelt, og har generelt dårligere lagringsplass.

vintertelting_2

Vintertelt: Tenk over hvilke behov du har når du skal velge telt til vinterbruk. (Foto: Helsport)

Størrelse på teltet

Hvor mange skal sove i samme telt? Når et telt er oppgitt som tomannstelt, betyr dette at det er beregnet liggeplass for to personer. Skal du ha med utstyr, eller bikkja, inn i teltet, er det lurt å gå opp en størrelse i forhold til hvor mange som skal sove i teltet.

Er dere flere på tur, kan det også være lurt å velge et telt med flere innganger, så slipper dere å tråkke over hverandre for å komme inn og ut av teltet.

Vekt på teltet

Hvor tungt er du beredt på å bære? Drar du kun på kortere turer, for eksempel helgeturer, kan du ofte gå for et noe mindre og lettere telt.

Skal du derimot på langtur, eller ønsker ekstra god komfort, må du fort litt opp i vekt.

Tenk også over hvorvidt du skal frakte teltet i sekk eller på pulk. Skal du bære det i sekken, kan det være smart å velge et mer kompakt telt

Dette bør du også huske på når du skal kjøpe vintertelt

Stormmatter kan være en god investering. Det hjelper med å sikre teltet ekstra i sterk vind, holde bedre på varmen i teltet og unngå at snø blåser inn under ytterduken og legger seg på innerduken. I tillegg vil det gjøre det enklere å sette opp teltet når det er vanskelig å bruke plugger.

Snøplugger er et must. Å sette korte plugger i dyp snø kan være vanskelig. Har du glemt plugger, kan du alternativt bruke skiene dine som plugger.

Litt ekstra plass i teltet kommer du ikke til å angre på. Om vinteren har du ofte mer og større utstyr enn når du telter resten av året, og da kan det være greit å ha et litt romsligere telt.

Unngå mye kondens i teltet ved å velge et telt med nok ventilasjon.

Bruke pulk? Husk teltpose for pulk, så går det både enklere og raskere å sette opp teltet.

Sov godt i en vintersovepose

En vintersovepose er et must om man skal holde varmen. Ved valg av sovepose er det flere faktorer du bør tenke på.

Materiale

Dunsoveposer er en sikker vinner om vinteren, av flere grunner. Dun har et svært god varme-til-vekt-forhold. Du vil dermed få en langt lettere sovepose sammenlignet med om du velger en fiberpose. Fordi dun er så komprimerbart vil dunposen ta liten plass i sekken. Det er greit på en vintertur, hvor man må ha med mye utstyr.

Dunsoveposer er relativt dyre sammenlignet med en fibersovepose. Telter du kun en sjelden gang og ikke ønsker å legge for mye penger i en sovepose, er en pose med syntetfyll derfor et greit alternativ. Husk imidlertid på at den både vil være tyngre og ta mer plass i sekken.

Temperatur

Generelt er det bedre å velge en litt varmere sovepose, og heller åpne glidelåsen i fotenden for ventilasjon hvis du blir for varm.

vintertelting_1

TRIVSEL: Med et isolert liggeunderlag og en varm vintersovepose har du et godt grunnlag for en koselig teltnatt. (Foto: Helsport)

Liggeunderlag som isolerer

Liggeunderlag med høy nok isolasjonsevne (oppgis ofte som r-verdi) er en viktig faktor om du skal få en god natts søvn. Det må både være behagelig å ligge på, og også isolere godt.

Et klassisk, enkelt liggeunderlag i skum isolerer godt. Ulempen er at det gir dårligere liggekomfort, og tar mye plass.

Oppblåsbare/selvoppblåsbare liggeunderlag vil gi bedre liggekomfort, men sjekk at det du velger isolerer godt nok. Et oppblåsbart underlag med bare luft og uten fyll vil bli kaldt vinterstid, mens de som har skumceller, dun- eller syntetfyll vil isolere mye bedre.

Et godt råd er å kombinere to underlag – skumunderlag nederst, og selvoppblåsbart øverst – dersom du har plass i sekken eller pulken. Da får du både god isolasjon og liggekomfort.

Kle deg riktig for vintertelting

Kler du deg riktig, er mye gjort med hensyn til å holde varmen. Lagvis bekledning – ull innerst mot huden, et isolerende mellomlag og et beskyttende ytterlag - er en sikker vinner når det gjelder å holde varmen både underveis og når du har slått leir.

Les mer om trelagsprinsippet.

Husk også tørt skift. Ull er gull fra topp til tå. En varm dunjakke tar liten plass i sekken, og gir suveren isolasjon.

Vintertelt 5

VARM NOK: Er du godt kledd, går vinterturen som en lek.

Øvrig utstyr du bør ha med

Lys: Det blir tidlig mørkt vinterstid. Alle som er med på turen bør ha en god og funksjonell hodelykt. I tillegg er det kjekt å ha med en vanlig lommelykt. For litt ekstra kos, vil noen lanterner eller lykter som kan henges opp i telt eller trær, være med på å skape god stemning.

Spade, øks og kniv: Enten du skal grave sittebenk til bålet, lage kuldegrop i forteltet, hugge ved eller spikke pølsepinner – gode redskaper er nøkkelen til å løfte komforten på campen. Også multiverktøy kan være kjekt å ha med.

Vanntett pakksekk: Alt du er redd for at skal bli vått – som klær, fyrstikker og lignende - bør gå i en vanntett pakksekk i sekken.

Brenner og fyrstikk/lighter: Pass på å ha med et kokeapparat som er egnet for vinterbruk, samt nok brennstoff. Fyrstikker må oppbevares i vanntett forpakning.

Kart og kompass

Mat: Nok energi er viktig, og hjelper deg å holde varmen i kulda. Har dere plass, er det ingenting i veien for å lage et skikkelig gourmetmåltid på bålet eller brenneren, men Real turmat og annen turmat er også et godt alternativ som tar lite plass. 

Kjeler, kopp, tallerken og bestikk

Toalettsaker

Førstehjelpsutstyr

Les også: Tips til enkel og digg bålmat

Les også: Vask og vedlikehold av soveposer

Les også: Fem smarte måter å bruke en tarp

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!