Denne nettsiden bruker cookies Jeg aksepterer
All Sports United

Kundeservice

Nordens største sportskjede

FAQ

- Ofte stilte spørsmål

Få svar på ditt spørsmål umiddelbart gjennom våre ofte stilte spørsmål

Spørsmål og svar

Les mer

Garantier

- 100 % fornøyd

Prisløfte, gratis retur, 100 % fornøydgaranti og 3 års gratis sykkelservice

Ekte prisløfte

Les mer

Retur & Bytte

- Gratis bytte og retur

Vi tilbyr 100 dagers åpent kjøp med problemfri og gratis retur

100 dager

Les mer

Registrer deg

- Nyheter og tilbud

Få tilbud og nyheter først. Eksklusive kupp kun for våre nyhetsbrevabonnenter

Kupp

Les mer

Guider /

På tur med hengekøye? Her er det du trenger å vite

Hammock feature image.jpg

 

Å dra på tur og overnatte i hengekøye kan være en flott opplevelse. Les våre tips til valg av hengekøye og hva slags utstyr du må ha med på hengekøyetur.

Å overnatte ute er en fin opplevelse for både store og små. Å sove i hengekøye gir en ekstra nærhet til naturen, og er et fint alternativ til å sove i telt. Velger du å kjøpe en hengekøye med tarp eller tak, er du også sikret mot vær og vind, akkurat som i et telt.

Hvilken hengekøye bør jeg velge?

Det finnes et bredt utvalg av hengekøyer til tur på markedet, fra enklere varianter til ekspedisjonshengekøyer.

Blant de mest populære hengekøyene er de klassiske hengekøyene fra Ticket To The Moon, Sea to Summit og Hawaii Hammock. Disse finnes både i enkeltstørrelse, beregnet for én person, og som dobbelhengekøyer og i større varianter, beregnet for flere personer. 

For ekstra god liggekomfort kan det være lurt å velge en dobbelhengekøye selv om du skal sove alene i den. 

Therm-a-Rest Slacker Hammock er et annet fint alternativ.

Henessy Hammock satser mer på ekspedisjonshengekøyer. Hengekøyene deres kommer med integrert myggnett, i tillegg til at det følger med tarp i pakken, og er et godt alternativ hvis du ønsker en ekstra robust hengekøye, for eksempel for en flerdagerstur. Slik får du en hengekøye med tak, som beskytter når været ikke er optimalt.

Merk at for noen hengekøyer følger det ikke med opphengstau. Dette må da kjøpes i tillegg.

 
Hammock friends.jpg

GOD STEMNING: Hva med å dra på hengekøyetur med venner? Det er en perfekt måte å dele fine naturopplevelser på.

Hvordan henger jeg opp hengekøyen?

Å henge opp en hengekøye er enkelt. Det første du må gjøre er å finne to trær med passe avstand fra hverandre i området du ønsker å overnatte.

Tips: Når du velger hvor du skal henge opp hengekøya di, er det lurt å tenke på vind- og værforhold. Blåser det mye og er kaldt, kan det være greit å henge køya på et lunt sted, slik at du lettere holder varmen.

Ulike hengekøyer kan ha litt ulike opphengssystemer. Sett deg inn i hva slags system hengekøyen din har før du skal ut på din første overnatting, så slipper du å streve med opphenget når du skal ut på tur. 

For mange av hengekøyene vi fører hos XXL, brukes et system med opphengstau og karabinkroker.

Når du har funnet trærne du vil feste hengekøya til, fester du opphengstauene rundt trærne, og fester deretter hengekøyen ved hjelp av karabinkrokene. Pass på at du strekker hengekøya nok ut, så du ikke ender opp med å ligge i bananform.

 
Hammock dog.jpg

EN HUND ETTER HENGEKØYER: Ta med hunden din på på tur med hengekøye.

Hva slags liggeunderlag bør jeg velge til hengekøyen?

Uansett temperatur er det viktig å isolere bunnen av hengekøyen. Hvis ikke vil du fort bli kald, selv om du ligger inne i en varm sovepose. 

Som liggeunderlag til hengekøye er det derfor lurt å velge et som isolerer godt. Et enkelt, klassisk skumunderlag, som Bergans Sleeping Mat Extreme eller Phoxx Sleeping Mat er rimelige, men gode alternativer. 

Therm-a-Rest har et eget liggeunderlag, som passer perfekt i Slacker-hengekøyen. Fordelen med å bruke et liggeunderlag tilpasset hengekøye, er at det ligger perfekt i hengekøya, slik at du får god liggekomfort.

Varm nok sovepose til hengekøye

En god og varm nok sovepose gjør det bedre og mer komfortabelt å sove i hengekøya. Det kan være lurt å velge en sovepose som er litt varmere enn temperaturen som er meldt. Husk at selv om sommeren kan nettene bli svale eller kjølige.

Her kan du lese mer om hvordan velge riktig sovepose.

 

Overnatte i hengekøye når det regner

Å sove i hengekøye når det regner kan fort bli en våt affære. Det løser du lett ved å bruke en tarp. Da får du hengekøye med tak, og holder deg tørr natten gjennom.

Ticket To The Moon har en egen tarp (link) beregnet for hengekøyer. Pass på at du setter tursekk og utstyr tørt under tarpen også.

Myggnett til hengekøye

Sommeren er perfekt for hengekøyeturer. Uheldigvis trives også myggen og andre insekter godt på denne årstiden. Myggnett er derfor kjekt å ha. Velg et myggnett fra samme merke som hengekøyen for å være helt sikker på at den passer til hengekøyen din. Ticket To The Moon myggnett er for eksempel laget for å passe deres hengekøyer.

Ha med barn på hengekøyetur

Hengekøyetur er en super opplevelse for både store og små. De fleste barn trives som plommen i egget på hengekøyetur. La gjerne barna ligge i egen hengekøye, hvis de selv vil. Det blir mer komfortabelt for både barna og deg. 

Men sørg for at du har plass til barnet i din hengekøye, ved å ha en dobbelhengekøye. Det kan være kjekt om barnet blir kaldt eller syns det er skummelt å sove alene.

Ha med godt lesestoff og en hodelykt, og gjerne også en lanterne. Det gir skikkelig fin kveldskos i køya.

Kortreist hengekøyetur er en god start

Første gang du skal sove i hengekøye – spesielt om du skal på tur med barn - kan det være greit å legge turen relativt nære hjem eller transportmuligheter. Da har du en enkel retrettmulighet dersom du skulle bli kald eller ukomfortabel.

God tur!

Les også:

Fem smarte måter å bruke en tarp på
 
På tur med barn
 
Alt du må vite før din første telttur
Hawaii Hammocks.jpg

FIN DESIGN: Hengekøyene fra Hawaii Hammocks kan skilte med en leken og fargerik design.

Tips
Til toppen