Bål - fem båltyper du bør kunne

Person som sitter foran bål

Ut på båltur? Her får du tips til hvordan du lager fem ulike typer bål: Pyramidebål, pagodebål, vinterbål, nying og v-bål.

Å tenne bål i naturen er en kjempehyggelig aktivitet for alle som liker å være på tur. Med et skikkelig bål kan du tilberede god bålmat, koke en kopp kaffe eller bare nyte bålkosen. Med et bål har du den perfekte familieaktiviteten som også er spennende for barna.

Det er alltid lurt å ha med seg en liten øks når du skal på båltur. Har du tenkt til å ha et bål gående i leiren over lengre tid, så burde du også ha en skikkelig sag tilgjengelig. En ordentlig turkniv er også et must å ha i sekken eller beltet.

Noen båltyper passer bedre enn andre i visse temperaturer, værforhold eller til matlaging. Her får du tips til fem forskjellige båltyper du kan velge mellom neste gang du skal på tur.

Pyramidebål

Dette er kanskje det mest tradisjonelle bålet, og passer perfekt når det er tid for en rask matpause på turen. Pyramidebålet egner seg godt til grilling av pinnebrød og pølser. Miniatyrer av pyramidebål blir også brukt i startfasen ved andre båltyper, og er derfor et grunnleggende bål du absolutt bør kunne.

Slik lager du et pyramidebål

Sank tørr ved av forskjellig størrelse, slik at du har både tynne kvister/fliser, opptenningspinner og litt grovere trevirke. Pass på at du har sanket såpass mye startbrensel at du ikke trenger å være redd for at bålet slukker før neste sankerunde.

Legg en håndfull never (eller avispapir) i bunn, og bygg en pyramide av tynne, tørre småkvister eller fliser som du lener inntil neveren. Her snakker vi millimetertykkelse. En eller to håndfuller med småkvister er nok til å tenne opp.

Tenn på et eller flere tilgjengelige hjørner på neveren og la flammene ta tak i småkvistene. Så fort du ser at flammene øker, så legger du forsiktig på noen flere tynne tørrkvister som et nytt lag utenpå pyramiden.

I takt med at flammene og bålet vokser, så øker du gradvis tykkelsen på pyramiden med grovere trevirke. Vær tålmodig og la flammene hele tiden få ta tak slik at neste lag tar skikkelig fyr.

Når du merker at bålet har god fyr og begynner å avgi godt med varme, så lener du inntil litt større vedskier (men vent med de aller største kubbene). Se til at bålet tar tak, før du går en ny runde for å sanke mer ved.

Når du kommer tilbake med en ny forsyning med større trevirke, så er det bare å fortsette påleggingen. Etter hvert vil ikke bålet se ut som en pyramide, men vil i gjengjeld være så varmt at du bare kan slenge på en ny kubbe når den foregående er i ferd med å brenne opp.

Pagodebål

Pagodebålet er et kraftig og solid bål som brenner lenge uten at du trenger å sanke ny ved for ofte. Bålet har en solid konstruksjon som fungerer perfekt til matlaging i stekepanne eller større gryter.

Slik lager du et pagodebål

Legg to solide vedkubber parallelt med ca. 20 cm fra hverandre. Legg så to nye vedkubber parallelt på tvers over disse igjen. Gjenta 3-4 ganger. Desto flere lag, desto lenger vil bålet vare.

Lag opptenningsfasen til et pyramidebål (never, fliser, småkvist) inne i selve pagodestabelen. Tenn på minipyramiden og mat kjernen gradvis med litt grovere ved. Etter kort tid vil pagodekubbene ta skikkelig fyr, og du har et pagodebål som vil brenne lenge og som varmer godt.

På toppen vil en stekepanne eller en gryte med mat stå trygt og støtt til maten er ferdig.

Les også: Enkel og digg bålmat

Vinterbål

Vinterbålet passer perfekt til vinterbruk på snøen. Vinterbålet bygger på det samme prinsippet som ved pagodebål, og du får et solid og skikkelig varmende bål i kalde omgivelser. Kan fint brukes utenom vinterstid også, selvfølgelig.

Slik lager du et vinterbål

Legg 3-4 vedkubber tett i tett i bunn på hardtrampet snø eller på snøfritt underlag. Det nederste laget kan faktisk være av rå/fuktig ved for å unngå at snøen under bålet smelter for fort.

Så legger du et nytt lag med samme antall kubber på tvers oppå det nederste laget. Gjenta til du får ønsket størrelse. 3-4 lag er et minimum.

Lag et lite pyramidebål eller en miniatyr av et pagodebål på toppen av vinterbålsstabelen. Tenn på miniatyren. Vinterbålet vil da ta fyr på toppen og jobbe seg nedover stabelen før det når snøen og underlaget.

Er du litt observant underveis, og følger med på at bålet er stabilt, så kan du helt fint lage mat også på et vinterbål. Grilling av pølser eller koking av kaffe er selvfølgelig ikke noe problem.

Nying

Nyingen er et litt annerledes bål, som er en skikkelig langvarig «sliter». Dette bålet passer perfekt som varmekilde hvis man for eksempel sover under åpen himmel om natta. Husk bålvakt!

Slik fyrer du opp nyingen

Du trenger først to lange, solide og runde stokker som du legger parallelt med 10-15 cm mellom. Fyll mellomrommet bortover med lettantennelig brensel som never, småkvist og flis. Du kan gjerne hakke noen spor i de store stokkene med en øks først, slik at de tar lettere fyr.

Tenn på brenselet du har lagt i midten og la det ta skikkelig fyr. Legg så noen litt tykkere kvister på tvers over stokkene, før du igjen legger en stor stokk (lik som de i bunnen) oppå kvistene du la på tvers.

Vipps, så har du et nyingbål som etter hvert vil ta skikkelig fyr og brenne lenge. Pass på å mate mellomrommet med småbrensel underveis dersom det blir nødvendig. Det er viktig at det i startfasen er nok ventilering ned til mellomrommet med småbrenselet.

V-bål

V-bål har fått navnet sitt nettopp fordi det er formet som bokstaven V. Dette er et lettvint bål som passer perfekt til kaffekjelen eller stekepanna.

Slik lager du et V-bål

Først trenger du to stokker av litt størrelse. Legg endene mot hverandre slik at stokkene utgjør en V-form. Pass på at V-åpningen er vendt mot der vinden kommer fra for å få mest mulig luft inn i bålet. Blåser det veldig mye, så gjelder det i stedet å finne litt le.

Helt innerst i V-spissen klargjør du et lite pyramidebål som vil berøre begge stokkene samtidig. Fyr opp og følg med på at stokkene tar fyr. Mat det lille pyramidebålet underveis.

Etter en liten stund vil V-spissen ha tatt skikkelig fyr, og du kan legge på litt hardere skyts. Hvis du legger et par ferske kvister på tvers over V-spissen, så har du det perfekte kokehjørnet for en kaffekjel eller stekepanne.

Regler får bål og bålkutyme

I Norge er det generelt bålforbud i perioden fra 15.april til 15.september, for å forhindre lyng- og skogbrann. Forbudet gjelder all utmark. Du kan likevel fyre på godkjente bålplasser. I tillegg er det tillatt å lage bål dersom det åpenbart ikke kan medføre brann.

Under finner du noen generelle bålvettregler:

- Vær ekstra forsiktig med å tenne bål dersom det virker veldig tørt i terrenget

- Ikke fyr bål rett på bart berg, det misfarger og lager stygge merker på berget.

- Ikke fyr større bål enn du trenger.

- Prøv alltid å bruke mest mulig nedfallsbrensel. Dette er altså død ved du finner på bakken. Mange stående døde trær er viktig for fugler, dyr og insekter i naturen.

- Om du står igjen med mye brensel ved avreise – sett det opp langs et tre eller en stein, gjerne med en stein eller lignende på toppen, slik at det kan benyttes av nestemann på bålplassen.

- Ikke fyr bål på røtter og torv. Dette kan brenne under bakken og plutselig blusse opp.

- Pass på å slukke bålet skikkelig før du forlater bålplassen. Om bålrestene er varme nok kan eventuelt vann som brukes til å slukke fordampe, og i verste tilfelle kan bålet blusse opp igjen.

- Ikke bruk steiner fra elv/vann til å legge rundt/inntil bålet. De har større sannsynlighet for å sprekke.

Les også: Gode middager på bål

Les også: Telte om vinteren? Her er alt du trenger å vite

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!