Ti morsomme fotballøvelser

fotball_barn_2

Her finner du ti kule fotballøvelser, som både er morsomme og som gir god teknikktrening.

1. Fotballputting

Gjennomføring: Bruke en av linjene på banen, for eksempel midtstreken. La elevene konkurrere i hvem som slår den mest presise pasningen. Målet er at ballen skal trille lengst mulig over krittlinjen før den ruller av. Den som holder ballen på linjen lengst, vinner. Plasser en kjegle der ballen ruller av, og fltt kjeglene etter hvert som rekorden blir bedre.

Formål: Fokuser på hva som må til for å slå en god innsidepasning, og fordelene med å slå en pasning med innsiden av foten. Presisjon og kraftinnsats er viktige stikkord.

2. Kaosball

Gjennomføring: Her blir det kaos! Avgrense et området (firkant) ved hjelp av hatter eller streker. Det er viktig at området kan innsnevres underveis ved å flytte hattene. Alle barna skal inn i firkanten med hver sin ball, og det skal være litt plass til å kunne føre ballen sin rundt i området. Når instruktøren gir signal, så gjeder det å sparke ut motstanderens ball mens man samtidig tar vare på sine egne. Øvelsen er over når det står igjen én vinner. Etter hvert som elevene ryker ut, så må man innsnevre området så ikke øvelsen tar for lang tid.

Formål: Fokus på det å føre kontrollert, finne plass samtidig klare å heve blikket for å få oversikt og orientere seg.

3. Reaktor

Gjennomføring: Sett opp to rekker med nesa mot mål, drøye 20-25 meter fra målet. La en elev være keeper. Instruktøren stiller seg i midten mellom rekkene med en haug med baller, men så langt bak at ikke de fremste kan se deg. Nå gjelder det å bruke kreativiteten. Trill eller kast en ball mellom de to køene. Når første par i køen ser ballen, så gjelder det å reagere raskt ved å løpe etter ballen, vinne duellen og deretter sette ballen i mål.

Du kan trille sakte eller fort, kaste høyt eller lavt, langt eller kort. Elevene kan også legge seg ned på magen eller ryggen før du kaster, så det blir enda mer variert. Barna kan også stå med ryggen mot mål, slik at de må reagere kun på lyd i stedet for synet.

Formål: Teste reaksjonsevnen til barna, både syn og hørsel. Her vil det også bli én mot én-dueller, skulder mot skulder og til slutt lære seg å sette ballen i mål med høy fart.

4. Stafett

Gjennomføring: Dette er en av barnas favoritter. Klassiske stafettøvelser, med eller uten kjegler og med eller uten ball. 2-3 lag, avhengig av hvor stor gruppe du har ansvar for. Her er det bare å velge og vrake! Føre slalåm gjennom kjegler, før ballen opp til første kjegle og tilbake til start før neste kjegle igjen osv. eller bare løping.

Formål: Skape lagfølelse. Samtidig får man trent litt både med og uten ball, og får gjerne litt høy puls. Her må alle gi maksimal innsats for å hjelpe laget til seier. Kan benyttes til oppvarming.

5. Vinkelspissen

Gjennomføring: Sett opp en rekke med hatter fra dørlinja og utover på banen. La rekken begynne drøye 10-12 meter fra den ene stolpen. Det skal være et par meter mellomrom mellom hver kjegle. Øvelsen går ut på å score på dødball (åpent mål) ved å først begynne på kjeglen som står lengst vekk fra mål. Den som scorer går videre til neste kjegle, hvor vinkelen da blir spissere. Til slutt vil vinkelen bli veldig spiss, og man må kanskje legge inn en liten skru for å få ballen inn i målet. PS! Du kan også bytte side så elevene må bruke motsatt fot eller skyte med utsiden av foten.

Formål: Skuddpresisjon og skruteknikk. Gjør elevene oppmerksomme på at desto spissere vinkelen blir, desto vanskeligere er det å score. Demomstrer hvordan man bør treffe ballen for å treffe målet.

6. Hinderløype

Gjennomføring: Enkelt og greit en hinderløype som barna skal føre ballen igjennom. Litt fri føring, litt slalåm, en linje med hatter som ballen må vippes over, en kjegle som man må rundt 360 grader, et punkt i løypa hvor eleven må slå pasning og få igjen fra treneren, og kanskje et mål til slutt med keeper. Bruk utstyret og kreativiteten din. Husk å gi hvert barn litt mellomrom før nestemann hiver seg ut i løypa.

Formål: Allsidighet, heve blikket, kontroll. Her er man innom nesten alt.

7. Kjeglespinn

Gjennomføring: En veldig morsom øvelse. som også kan arrangeres som stafett. Barnet løper frem til en kjegle, holder hånden og kjeglen og løper rundt åtte ganger. Man blir svimmel og vil slite litt med balansen, og da kan man enten fortsette med at eleven må sparke en ball mot mål eller bare løpe tilbake. Her vil det oppsta mye latter og glede!

Formål: Koordinasjon, men først og fremst glede blant barna.

8. "Stiv heks" og sisten

Gjennomføring: Alle sistenvarianter og "stiv heks" er prima oppvarmingsøvelser for alle barn på fotballskole. Avgrens et område, gi en synlig overtrekksvest til én eller to barn som "har'n", og la dem holde på. De fleste barn kjenner reglene i disse tradisjonelle lekene.

Formål: Oppvarming av kroppen, og aktivering av alle elevene samtidig.

9. Poengskudd

Gjennomføring: Dette er en enkel øvelse som skaper mye aktivitet. Sett laget på en rekke med hver sin ball. Velg en keeper som skal stå i mål. Førstemann i køen sender ballen til treneren, som får den tilrettelagt for direkte skudd. Treneren roper ut poeng fra 1-5 ut i fra hvor "pent" målet/forsøket er. Deretter kommer nestemann i køen. Hyppig frekvens mellom hver elev er lurt her. Hold såpass lenge så det hoper seg opp en del poeng for alle. Barna kan enten legge sammen poengsummen selv underveis, eller så kan de aller minste telle hvor mange 5-poengere eller 3-poengere de får.

Formål: Skytetrening med høy aktivitet. Husk å gi tips underveis til å forbedre skuddteknikken.

10. Fotballboccia

Gjennomføring: Mye likt som ved "fotballputting". Denne gangen skal man imidlertid komme nærmest mulig linja, og ikke lengst mulig langs linja. Velg en linje, men det beste er om det er litt bane også etter linja. Barna har hver sin ball og står på en linje parallelt med krittlinjen du har valgt på banen. Avstanden mellom elever og krittlinje velger du selv, du kan flytte avtanden for hver runde av øvelsen. På treners signal sparker alle samtidig, og målet er å komme nærmest mulig kritttlinja. Trener avgjør om baller som går over linja fortsatt er med i spillet, eller andre regler underveis.

Formål: Kraftinnstats og presisjon. Her gjelder det å være følsom og bruke innsiden. Man kan også ha så lang avstand at man kanskje må løfte ballen i lufta et stykke før den lander med rull mot linja.

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!