Kom i gang med isfiske

Isfiske 1

Når kulden kommer krypende og isen legger seg på vannet, er det tid for å komme seg ut og gjøre seg klar for isfiskesesongen. XXL gir deg tips til hvordan du får kjenne på isfiskegleden!

BILDER: Normark Norway AS

UTSTYR TIL ISFISKE

For å komme i gang med isfiske er det noe utstyr som er essensielt. Vi har laget en oversikt over isfiskeutstyret du må ha, samt utstyr det er kjekt å ha når du skal skal prøve fiskelykken:

- Pilkestang/stikke (størrelse, type og stivhet etter fiskeart)

- Isbor (dimensjon avhenger av hva du fisker etter, men heller for stort enn for lite)

- Agn og krok

Isøse for fjerning av isrester i hullet

- Varme klær

- Varme støvler

- Hansker/Votter

- Ispigger

Isfiske 2

UTSTYR SOM KAN VÆRE KJEKT Å HA:

- Teleskopklepp

- Fjellduk

- Liggeunderlag

- Stol

- Isbrodder til sko

- Kasteline

- Lokkemiddel/lys

- Nappvarsler

- Pulk/ fraktbrett for å frakte med utstyret

SIKKERHET NÅR DU ISFISKER

Når du skal ut på isen er det viktig å ferdes sikkert. Ispigger står oppført på utstyrslista over utstyr som behøves på isfiske, og det er av sikkerhetsmessige årsaker.

Noen steder har mer usikker is enn andre, for eksempel i inn-og utos.

Isfiske 3

DETTE BØR DU TENKE PÅ VED VALG AV UTSTYR TIL ISFISKE

Isbor: Du får mange forskjellige typer isbor, alt fra de enkleste til de mer avanserte motoriserte variantene. Skal du fiske på høyfjellet kan det være lurt å få tak i en forlenger til isboret, for å være sikker på at du kommer gjennom isen. 

Skal du bære med deg boret langt kan det være gunstig med et delbart bor, og om du er av dem som borer mange hull hver gang du er ute så kan et motorisert bor spare deg for mye arbeid. Disse kommer både som bensindrevne og som elektriske.

Skal du prøve deg på fjordfiske er det anbefalt å benytte et så stort bor som mulig. Gjerne rundt 200mm, men minst 155mm.

PILKESTANG/-STIKKE

Det finnes mange typer pilkestenger/-stikker å velge mellom. Ta utgangspunkt i hva du skal fiske etter og velg stikke etter det. Tyngre fisk krever kraftigere pilkestang. Hør gjerne med de ansatte i butikken hvor du handler!

Til fiske i ferskvann etter ørret, røye og abbor er lette til mellomstore stenger et godt valg. Både mormychka- og vanlige pilkestikker kan fint brukes. 

På sjøisen kan det være lurt med kraftigere utstyr, i hvert fall om du vet at det svømmer større individ under isen. Her finner du en variant som egner seg!

Isfiske 4

TYPER FISKE

SALTVANNSFISKE

Det er fult mulig å fiske etter torsk, sjøørret og andre saltvannsfisk på isen i fjordene om vinteren. Du må imidlertid være ekstra oppmerksom på råtten og dårlig is. Fisk helst i brakkvannsområder i nærheten av elveutløp, men vær nøye med å kontrollere at isen er tykk nok og sikker.

Meitefiske kan fungere svært godt på fjordfiske, både med biter av makrell, agnsild og kokt reke.

Bruk også gjerne balansepilk i forskjellige farger. Som med det meste av fiske er variasjon et nøkkelord for å få mest ut av isfisketuren.

For fiske etter flatfisk kan et pater noster-takkel eller glidetakkel agnet med reke være giftig. Fisker du etter sjøørret kan det lønne seg å fiske like under isen. Studier har vist indikasjoner på at 90 % av sjøørreten befinner seg i vannsjiktet fra isen og ned til 3 m dyp.

RØYEFISKE

Her bør du prøve å finne de såkalte «røyevarpene» i vannet. Det er her røya gyter. Disse finner du ofte i inn- og utos, på sandbanker på grunner (gode muligheter for kikkfiske) eller helninger på dypt vann. Marebakker er også en god plass å prøve. Røya er ikke fredet i gytetiden.

Ved røyefiske bør du fiske aktivt. Begynn helt nede ved bunnen ved å dunke røyeblinken et par ganger mot bunnen for så å sveive litt opp og fiske med rolige og jevne bevegelser. Om du ikke merker tegn til liv fisker du deg oppover i vannlagene. Fisking med balansepilk på røyevarp på våren kan også være giftig, da røya ofte vender tilbake hit for å spise yngel. Prøv deg også på kikkhullsfiske. Les mer om dette lengre nede i artikkelen.

ØRRETFISKE

Fungerer best på grunne områder, gjerne i forbindelse med marebakker. Mark er et godt agn. Kombiner gjerne med mormyshka, eller fisk som stående snøre. Gode muligheter for kikkfiske!

Ørreten er ofte mer sky enn røya, så her kan det lønne seg å la agnet henge mer stille under fisket.

Ellers kan mange av teknikkene videreføres.

ABBORFISKE

Her gjelder det å tilpasse fisket etter været. Abboren holder seg gjerne høyt i vannet i finvær, og lavt i dårligere vær. Dette er på grunn av en svømmeblære som ikke slipper ut eller tar inn luft særlig fort, slik at den flytter seg etter trykkforandringen. Det sikreste er ofte å fiske på grunnene.

Pimpelfiske er effektivt etter abboren. Agne gjerne pimpelen med fjærmygglarver, men maggot er også et godt alternativ.

GJEDDEFISKE

Spesielt her er det viktig med stort nok isbor. Du kan evt. bore flere hull sammen for å danne et stort. Det er fryktelig surt å ha for lite hull i isen når storgjedda blir stående å stange.

Ofte kan det være mest effektivt å meite med biter av fisk eller hel agnsild festet med tackle bestående av flere treblekroker, ofte to stykker. Den ene festes ved ryggfinnen og den andre festes i hoderegionen eller ved finnen på siden av agnfisken.

Isfiske 5

FISKEPLASSER

Er du ny i området kan det være gunstig å lete etter spor etter gamle hull og fiske i dette området, spesielt om du ser spor etter blod rundt hullene. Dette er tegn på at det har blitt tatt fisk der tidligere og kan være interessante fiskeplasser.

Du kan også se på terrenget rundt. Om det går stupbratt ned til vannet, så er det rimelig sikkert ganske brådypt. Om det går slakt ned mot vannet, så kan du ha en fin grunne som går over i en marebakke. Mye informasjon kan også finnes på kart på nettet, med både satelittbilder og sjøkart. Prøv å finne grunnene og marebakkene. Her patruljerer det ofte fisk.

AGN TIL ISFISKE

Ofte kan det du presenterer på kroken være utslagsgivende for om du får full klaff eller ikke. Og i det samme hullet dagen etter kan det godt være at fisken vil ha noe helt annet. Variasjon er stikkordet.

Mange foretrekker å bruke maggot til alle de vanligste ferskvannsartene, og ofte fungerer det. Som en tommelfingerregel kan man si at til røye bruker man maggot, til ørret bruker man mark og til abbor fungerer det ofte meget bra med fjærmygglarver. Fjærmygglarvene holder seg ikke like godt som mark og maggot og bør derfor byttes ut ofte. Fisken har gjerne mest lyst på det som er levende.

Om du er usikker på hvilke fisketyper det er i vannet du skal fiske i, kan det lønne seg å rigge opp flere stenger med forskjellige oppsett og borre oppe flere hull som du setter stengene i. Merk deg imidlertid at noen fiskevann har maksbegrensning på antall stikker per fisker.

Det kan være praktisk å bruke nappindikatorer, slik at du hører når det napper. Da kan du spasere fra hull til hull og gjerne fiske aktivt i de hullene der det eventuelt skulle være ekstra aktivitet. Flere ganger har det skjedd at dette er bare meter unna et helt dødt hull.

Som et alternativ til nappindikator kan du sette opp en bjørkekvist ved hullet og forsiktig surre litt av fiskesena som kommer opp fra hullet i kvisten. Du vil se at kvisten beveger seg når det napper. Bjørkekvisten vil også bidra til at fiskeredskapen fisker mer aktivt hvis det blåser litt.

Isfiske 6

HVA SLAGS TEKNIKK BRUKER DU TIL ISFISKE?

Fisketeknikk bør som regel tilpasses til utstyret du fisker med og hvilken fisk du er ute etter, men dette er en grunnteknikk som fungerer greit uansett:

Bank agnet i bunnen noen ganger for å skape støy og få oppmerksomhet. Dra så opp 10-20 cm før du begynner å fiske med kontante rykk med gode pauser mellom.

Om du ikke merker noe etter en stund sveiver du opp et lite stykke for så å starte å fiske igjen. Dette gjentar du til du kommer opp. Da har du fisket av de forskjellige vannlagene.

KIKKHULLSFISKE

Her er det fiske på grunt vann som gjelder. Poenget er at du skal se ned i vannet gjennom fiskehullet og se når fisken napper. For å gjøre det mest mulig kofortabelt, kan du gjerne klippe til et liggeunderlag, slik at det formes rundt hullet og strekker seg et stykke utover isen. Da kan du ligge på isen og se ned i hullet.

Det er en fordel at det er lite snø på isen slik at lyset kommer gjennom. Du må også prøve å stenge ute så mye lys som mulig rundt hullet i isen. Mange slipper ned litt eggeskall eller lignende for å lyse opp på bunnen.

Mat hullet med en kraftig og vellagret ost, for eks blåmuggost, for å tiltrekke deg fisken. Klem sammen små biter av osten slik at du får ut mest mulig av luften før du slipper bitene i vannet. Du kan prøve å agne med både muggost eller maggot.

Det er lite som er så spennende som å se storfisken luske rundt agnet ditt!

Nå er det bare å komme seg ut og prøve å få fisk på kroken.

Skitt fiske!

Her finner du alt du trenger til isfiske!

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!