Denne nettsiden bruker cookies Jeg aksepterer
All Sports United

Kundeservice

Nordens største sportskjede

FAQ

- Ofte stilte spørsmål

Få svar på ditt spørsmål umiddelbart gjennom våre ofte stilte spørsmål

Spørsmål og svar

Les mer

Garantier

- 100 % fornøyd

Prisløfte, gratis retur, 100 % fornøydgaranti og 3 års gratis sykkelservice

Ekte prisløfte

Les mer

Retur & Bytte

- Gratis bytte og retur

Vi tilbyr 100 dagers åpent kjøp med problemfri og gratis retur

100 dager

Les mer

Registrer deg

- Nyheter og tilbud

Få tilbud og nyheter først. Eksklusive kupp kun for våre nyhetsbrevabonnenter

Kupp

Les mer

Guider /

Velg riktig skalljakke


Skalljakken er blant de mest allsidige og anvendelige plaggene som finnes. På fjelltur, i skog og mark, til hverdags eller fritid – med en god skalljakke er du rustet for de fleste forhold. Det finnes imidlertid svært mange ulike skalljakker. Noen har smalere passform, noen videre. Noen har kortere lengde, noen har forlenget ryggparti. Noen har lav vekt, og noen er tyngre. Variasjonene er mange. Hvilken jakke bør du velge?

Bruksområde
Først og fremst bør du tenke over hva du skal bruke jakken til. Om du primært skal bruke jakken til hverdags og lettere turer, trenger du ikke en like teknisk avansert jakke som når du skal på tøffe fjellturer.

Ønsker du en jakke som kan brukes til hverdags eller bare av og til, og som ikke kommer til å bli satt på de store prøvene, kan du godt velge en enklere modell, med noe færre tekniske detaljer. Skal du ut på krevende fjellturer, er det nettopp de detaljene som teller.

Vi har satt sammen en liten guide til skalljakker, slik at det blir litt enklere for deg å vite hva du skal se etter.

Vann- og vindtett
Det er ulike typer membraner som gjør en skalljakke vind- og vanntett og pustende.

Enkelt sagt er en membran vanligvis et materiale/stoff som man laminerer sammen med andre materialer. Membranen er en tynn film med mikroporer, som er store nok til å slippe gjennom fukt (vanndamp), men for små til å slippe gjennom vanndråper. Fordi temperaturen på innsiden av jakken normalt vil være høyere, vil svette og fukt fra kroppen fordampe, og dermed slippe ut av jakken. Regn består derimot av vanndråper, og vil ikke klare å trenge inn gjennom membranen. På den måten blir en skalljakke med membran vanntett, samtidig som den puster godt. Membranen gjør også jakken vindtett.

For at vann ikke skal trenge gjennom sømmer, teipes disse, for å gi vanntetthet også her.

Goretex- membran 700x400.jpg


Tre kvaliteter av skalljakker

Jakker med 3-lags kvalitet, vil ha en membran som er laminert på innsiden av ytterstoffet. Innerst mot kroppen vil du ha et lag av mesh, som også er laminert til de to andre lagene, og som beskytter membranen og gir ekstra slitestyrke.

I en jakke med 2,5-lags kvalitet er meshfôret erstattet med en overflatebehandling av membranens innside. Det gir noe mindre slitestyrke, men en jakke med lav vekt og lavt pakkvolum.

I en jakke med 2-lagskvalitet er ytterstoffet og membranen laminert sammen. På innsiden vil det være et løst meshfôr. Det løse fôret transporterer fukt vekk fra kroppen, beskytter membranen og bygger opp en luftlomme som sørger for at jakken oppleves lunere enn en jakke med 3-lags kvalitet.

Skalljakke er i tillegg impregnert med et vannavvisende materiale, en såkalt Durable Water Repellent (DWR). Denne impregneringen har ingenting med vanntettheten i seg selv å gjøre, men sørger for at vanndråper preller av ytterstoffet. Impregneringen vil slites etter en stund. Du vil holde deg like tørr, men vannet vil ikke prelle av, og jakken vil derfor oppleves som tyngre og våtere på yttersiden. Man vil også oppleve at jakken får dårligere pusteegenskaper. Det anbefales derfor å vaske og reimpregnere skalljakken etter behov, eller en gang i halvåret.

Membran
Den mest kjente membranen er Gore-Tex, som brukes i flere av de merkene vi fører, blant annet Haglôfs og Salomon. Helly Hansen har sin egen Helly Tech-membran.

Bergans bruker Dermizax, som skiller seg noe fra andre membraner, ved at membranen ikke består av mikroporer, men derimot et ”hydrofilt” materiale, som fungerer ved hjelp av bevegelige molekyler.

Ulike navn til tross, alle membranene sørger for tilsvarende kvaliteter i skalljakke, gjennom vanntettheten, vindtettheten og gode pusteegenskaper.

Hetten
Det er viktig at hetten gir god beskyttelse mot vind og regn, og skal kunne dekke hake og kinn, men uten å hemme sikten. Det betyr at hetten skal følge med når du vrir hodet. Noen jakker har hetter som er designet for å brukes med hjelm under.

En god, teknisk hette kan justeres på tre steder:
- I halsen - regulerer størrelsen på åpningen rundt hodet
- I nakken - regulerer lengden på hetten
- På toppen - regulerer formen på bremmen/rundt pannen

Albuer og ermer
Albuer med bevegelsessnitt (formsydde albuer) gir bedre bevegelsesfrihet. Ermene bør være noe lange, og ha plass til votter eller hansker under. I tillegg må de kunne justeres, både av hensyn til ventilasjon og å holde regn ute.

Ventilasjon
Membranen i jakken er designet for å puste og slippe ut fukt. Likevel er det gunstig å ha ekstra ventilasjon. En god skalljakke har som regel lange ventilasjonsglidelåser under ermene, slik at du kan slippe ut overskuddsvarme.

Glidelås
En jakke med toveis glidelås gjør det lettere å lufte ut overskuddsvarme, men glidelåsen vil ofte være noe mindre slitesterk enn en vanlig glidelås.

En del jakker har en stormklaff, som dekker glidelåsen, og som lukkes med enten knapper eller borrelås. Denne sørger for at vind og vann ikke trenger gjennom glidelåsen, og er i tillegg svært praktisk å ha hvis glidelåsen skulle gå i stykker. Da vil en stormklaff være den eneste måten å få lukket jakken på.

Lengde og snitt
En kortere jakke vil gi best bevegelsesfrihet og er særlig egnet til høyere aktivitet. Den vil heller ikke komme i konflikt med et hoftebelte på en ryggsekk eller en klatresele. En lengre jakke vil gi noe mindre bevegelsesfrihet, men en forlenget rygg vil samtidig gi bedre beskyttelse for nedre del av ryggen og rumpa.

En jakke med et smalere, mer ettersittende snitt, vil oppleves lettere og mer smidig enn en jakke med romsligere snitt, men vær obs på at du må ha plass til varme og isolerende plagg under jakken.

Forsterkninger på steder som er utsatt for mye slitasje vil gi jakken lengre levetid.

Lommer
Det er gunstig med få store lommer, enn mange små. Alle lommer bør være strategisk plasserte, slik at tilgang ikke forhindres av skulderreimer og hoftebelte hvis du bærer sekk.

Snøskjørt
Noen skalljakker kommer med snøskjørt, som gjerne er avtakbart. Snøskjørtet holder jakken bedre på plass, og hindrer samtidig snø i å komme inn under jakken under aktivitet.

Bergans-romsdal-700x400.jpg
Tips og råd
Til toppen