Denne nettsiden bruker cookies Jeg aksepterer
All Sports United

Kundeservice

Nordens største sportskjede

FAQ

- Ofte stilte spørsmål

Få svar på ditt spørsmål umiddelbart gjennom våre ofte stilte spørsmål

Spørsmål og svar

Les mer

Garantier

- 100 % fornøyd

Prisløfte, gratis retur, 100 % fornøydgaranti og 3 års gratis sykkelservice

Ekte prisløfte

Les mer

Retur & Bytte

- Gratis bytte og retur

Vi tilbyr 100 dagers åpent kjøp med problemfri og gratis retur

100 dager

Les mer

Registrer deg

- Nyheter og tilbud

Få tilbud og nyheter først. Eksklusive kupp kun for våre nyhetsbrevabonnenter

Kupp

Les mer

Guider /

Tips & Råd om turskøyter

 • Tilbake til tips & råd fra villmarksavdelingen

 • I kaldt vær med lite snø er det perfekt å sjekke ut om du har mulighet til å teste turskøytene på islagte vann i nærheten. Et populært turalternativ i vinterhalvåret hvis Kong Vinter ikke har slått til for fullt.  

  Sørg for både en godt planlagt ryggsekk og sikkerhetsvett når du begir deg ut på isen, så kan du få en flott og trygg opplevelse utenom det vanlige.  

  For å være godt rustet til en dag ute på isen, gjelder det å se til at man får med seg det viktigste:

  - Skøyter
  - Fjellsko eller skisko (alt etter hva slags binding du har)
  - En romslig ryggsekk
  - Vanntette pakkposer
  - Ispigger
  - Redningslinje med karabinkrok


  Skøyter
  En turskøyte skal være fire til ti centimeter lengre enn skostørrelsen. Bruker du størrelse 42, bør du altså bruke skøyter som er 46-52 cm lange. Om du velger å gå for det korteste alternativet, er en personlig preferanse. Lengden vil dessuten gi utslag på egenskapene til skøyten.

  En lengre skøyte gir mer kraftfulle skjær og går jevnere på ruglete is, mens en kortere skøyte er noe lettere å manøvrere. Stålet i en turskøyte skiller seg fra stålet i vanlige skøyter, og det anbefales å levere inn skøytene for slip i stedet for å gjøre det selv, for å unngå å skade stålet.

  Det finnes to hovedtyper bindinger til turskøyter, og hva du bør velge er en smakssak.

  Den ene typen har fast hæl, og er beregnet på tur- eller fjellsko. Det anbefales å bruke vridningsstive sko, slik at foten blir enda mer stabil.

  Det andre alternativet er en tradisjonell turskibinding med løs hæl. Mange syns at skibindingen er enklere å bruke, og at den gir en bedre følelse når man går, men den kan altså ikke brukes med tur- eller fjellsko.


  Ryggsekk og pakkposer
  Med en ryggsekk på rundt 40 liter får du plass til alt du trenger, i tillegg til at du får den flytekraften du trenger dersom du skulle gå gjennom isen.

  Sørg alltid for å pakke ekstra skift og annet du oppbevarer i sekken i vanntette poser, slik at du holder utstyret tørt og opprettholder sekkens flytekraft.


  Ispigger
  Ispigger er et must når du går på turskøyter. Ha dem festet ved halsen, slik at de er lett tilgjengelige hvis du skulle gå gjennom isen. De må også ha en integrert fløyte for å gjøre det enklere å tilkalle hjelp om uhellet skulle være ute.


  Redningsline og karabinkrok
  Om du eller noen andre i følget ditt skulle gå gjennom isen, vil en redningsline være avgjørende for å komme seg opp av vannet. Derfor må alle i følget være utstyrt med en slik line. Det anbefales også å feste en karabinkrok på et stabilt sted på skulderremmen på sekken din. Karabinkroken må være enkel å nå, slik at du, om du havner i vannet, enkelt kan feste redningslinen til den.


  Sikkerhet
  Alle er selv ansvarlig for egen sikkerhet, og du må selv kontrollere om isen er trygg å gå på.

  Isen
  Kvaliteten på isen er avgjørende for hvor vellykket og minneverdig skøyteturen blir. En tommelfingerregel er at isen vokser med én millimeter per time per minusgrad. For eksempel vil isen bli én cm tykkere på en time dersom det er ti minusgrader ute.

  Det er imidlertid også andre faktorer som spiller inn på utviklingen av isen. Både nedbør og vannstrømmen vil påvirke hvor raskt isen dannes. Det kan være lurt å gå sammen med en som har erfaring med turskøyter de første gangene du prøver deg, slik at du kan lære deg å bedømme isen.
  Du bør alltid unngå å gå i nærheten av følgende, da isen svært ofte er utrygg her: Siv, råk, brygge, bru, odde, avløp, utløp, innløp, sund, hull i isen.


  Gå aldri alene
  Det er mye tryggere å gå i gruppe enn alene. Om ulykken skulle være ute og du går gjennom isen, er det prekært at det er andre rundt deg som kan hjelpe deg opp fra vannet. En bonus er dessuten at det er morsommere å dele skøyte- og naturopplevelsene med andre.


  Om du skulle gå gjennom isen

  I møtet med det kalde vannet kan kroppen din få sjokk, hvilket kan gjøre det vanskelig å tenke klart. Det viktigste er å ikke få panikk. Snu deg mot den retningen du kom fra, der du vet at isen var trygg, og sørg for å feste ispiggene i isen. Med ispiggene i iskanten og ved hjelp av ryggsekkens flytekraft, ligger du nå stabilt og kan ta imot hjelp fra andre.

  Om du må hjelpe noen andre som har gått gjennom isen, så sørg for at du står på sikker is før du kaster redningslinen.

  Det kan også være lurt å ta en prat om sikkerhet før dere legger ut på skøytetur.

  Tips og råd
  Til toppen