Denne nettsiden bruker cookies Jeg aksepterer
All Sports United

Kundeservice

Nordens største sportskjede

FAQ

- Ofte stilte spørsmål

Få svar på ditt spørsmål umiddelbart gjennom våre ofte stilte spørsmål

Spørsmål og svar

Les mer

Garantier

- 100 % fornøyd

Prisløfte, gratis retur, 100 % fornøydgaranti og 3 års gratis sykkelservice

Ekte prisløfte

Les mer

Retur & Bytte

- Gratis bytte og retur

Vi tilbyr 100 dagers åpent kjøp med problemfri og gratis retur

100 dager

Les mer

Registrer deg

- Nyheter og tilbud

Få tilbud og nyheter først. Eksklusive kupp kun for våre nyhetsbrevabonnenter

Kupp

Les mer

Guider /

LED og lumen, en guide til kraftige lykter

 

 

Selv om kveldene har blitt mørkere trenger du ikke sitte inne å sture. Nye kraftige sykkel-/multisportslykter med moderne LED-teknologi lar deg sykle til jobb og nyte favorittaktivitetene dine på kveldstid selv når mørket har senket seg. Sykling, klatring, langrenn, rulleski, topptur og generelt friluftsliv kan nå like godt nytes etter mørkets frambrudd.

Den mørke årstiden byr også på andre opplevelser og inntrykk. Naturen åpenbarer seg nå med et mer luftig og åpent uttrykk. I fartsfylte aktiviteter får du mer fartsfølelse av det begrensede synsfeltet. Langrenn og topptur får også en annen sjarm når man helt ensom beveger seg ut i naturen og med et smalere synsfelt opplever nye detaljer i landskapet. Prøv også klatring med hodelykt og dioder på bena – det er ganske rått!

Det finnes en mengde gode lykter der ute, og de ulike produsentene operer ofte med ulike begreper på lysstyrke som gjør markedet lite oversiktlig. Vi vil her gi deg en liten innføring slik at du lettere kan orientere deg i denne jungelen. Her følger det derfor en liten guide til hva LED-teknikk og lumen faktisk er:

 

Hva er LED?

En LED er en halvleder som stråler i et smalt lysspekter så fort du kobler strøm på den. Moderne LED-teknikk (light emitting diode) har sørget for at vi har fått lykter som lyser sterkere, har bedre lysspredning og mye bedre batteritid samtidig som pærene kan vare opp mot 50.000 timer. Med LED kan man også enkelt justere lysstyrken, noe som gjør at de fleste lykter nå har mange ulike lysstyrker å by på.

 Ulempen med LED-teknikken er at diodene er varmefølsomme noe som setter større krav til nedkjøling. LED-lykter har derfor kraftige lyktehus med kjøleribber for effektiv nedkjøling. Dette gjør at lyktehusene blir noe tyngre enn mer tradisjonelle lykter. Dette setter større krav til hodebånd og innfesting. Når det er sagt, så er lyktehuset på en av våre kraftigste lykter Magicshine MJ-872 som yter 1600 lumen kun 86 gram. Veier vi ulempene mot fordelen skjønner vi imidlertid raskt hvorfor det knapt lengre finnes lykter med glødelampe lengre.

Hva er lumen?

 

 

Når du skal sammenligne ulike lykter har heldigvis produsentene begynt å oppgi hvor mange lumen lykten yter. Dette er et tall som viser hvor stor lysmengde lykten avgir i alle retninger. Det vil si at to lykter med samme lumenverdi kan ha svært ulik lyskarakteristikk basert på hvor bredt de stråler. En bredtstrålende lykt på 1000 lumen vil ikke lyse like godt på avstand som en smalstrålende lykt på 1000 lumen. Når det er sagt er allikevel lumen det beste sammenligningsgrunnlaget vi har på lysstyrke da målet korrekt forteller oss lysmengden lykten avgir.

Se bildet over for å danne deg et bilde av lumenstyrke. Når det kommer til hvor kraftig lykt du behøver, kan vi som en tommelfingerregel si at jo raskere aktiviteter du utøver, jo sterkere lykt bør du ha. For eksempel må en stisyklist som skal sykle på smale svingete stier ha en mye kraftigere lykt enn en som bare skal sykle til jobben langs delvis opplyst vei.

Toppturentusiasten trenger også en svært kraftig lykt for å få full kontroll på nedkjøringen. Jo kraftigere lykt du velger, jo større kontroll, komfort og trygghet vil du oppnå. En kraftigere lykt vil også by på lengre batterilevetid når den dimmes ned enn en mindre kraftig lykt på full styrke. Det er imidlertid viktig å være klar over at kraftigere lykter også krever større og tyngre batteripakker for å få like lang batterilevetid på full guffe som svakere lyktevarianter.

Nå er imidlertid batteripakkene blitt mye mindre enn tidligere og dette er derfor ikke lengre like viktig. Når det er sagt leverer vi vår toppmodell fra Magicshine på 2000 lumen også i en spesialversjon med to batteripakker. En litt mindre og en litt større slik at du har muligheten til å ta med et mindre batteri på kortere turer eller turer hvor du ikke trenger like mye lysstyrke. Les: den perfekte langrennslykten!

Flere og flere dobler også opp med to lykter for å øke den totale lysstyrken. For eksempel til stisykling er det svært effektivt å ha en kraftig langtlysende lykt på styret samt en noe mer bredtlysende lykt montert på hjelmen. Enkelte velger sågar å montere to lykter på styret og en lykt på hjelmen. For deg som sykler i trafikken kan også to lykter på styret gi god mening. Et slikt oppsett gir nemlig muligheten til å sykle med ett lys i blinkemodus, samt ett med konstant lys. Slik blir du bedre sett i trafikken samtidig som du lyser opp veibanen konstant.

 Her ser du et lite utvalg av våre kraftige sykkellykter som alle kan brukes som hodelykter

 

Se hele vårt utvalg av multi-/sykkellykter og tilleggsprodukter her:

Tips
Til toppen