Denne nettsiden bruker cookies Jeg aksepterer
All Sports United

Kundeservice

Nordens største sportskjede

FAQ

- Ofte stilte spørsmål

Få svar på ditt spørsmål umiddelbart gjennom våre ofte stilte spørsmål

Spørsmål og svar

Les mer

Garantier

- 100 % fornøyd

Prisløfte, gratis retur, 100 % fornøydgaranti og 3 års gratis sykkelservice

Ekte prisløfte

Les mer

Retur & Bytte

- Gratis bytte og retur

Vi tilbyr 100 dagers åpent kjøp med problemfri og gratis retur

100 dager

Les mer

Registrer deg

- Nyheter og tilbud

Få tilbud og nyheter først. Eksklusive kupp kun for våre nyhetsbrevabonnenter

Kupp

Les mer

Guider /

Spikerfeste og god glid

 SMØREFRIE SKIN-SKI PASSER FOR ALLE


– Veldig mange nordmenn tror at smørefrie ski er noe som bråker fælt i nedoverbakker, er kun for nybegynnere og passer best for folk som ikke kan smøre ski. Og at denne skitypen kun kan brukes på bløtt føre. Det stemmer heldigvis ikke lenger, sier Lars Amund Toftegaard, skiinstruktør og kurskoordinator i Skiforeningen.

I 2013 kom nemlig en helt ny type smørefrie ski inn på det norske markedet. De het Atomic Skintec og endret dette markedet fullstendig. Siden har alle de store produsentene fulgt etter, og alle tilbyr nå smørefrie ski med integrerte feller (skins), populært kalt skin-ski. 

 – Skin-ski er noe helt annet enn det vi har vært vant med fra tradisjonelle smørefrie ski, forteller Toftegaard. – Mange løpere sverger nå til denne typen ski, fordi de er enkle å vedlikeholde og kan alltid ligge klare til bruk, uavhengig av føre. Alt de trenger er litt glider innimellom. Man kan velge mellom flere typer glidere, vanlig glider holder lenger enn hurtigglider – og vi anbefaler kald (blå) glider, den tar til seg mindre smuss enn varm (rød) glider.

 

Kan du forklare meg hva "skin-ski" er?

– Skin-ski er en type revolusjonerende og unike smørefrie ski, med integrerte, utskiftbare feller, for både trening og elitenivå. Skin-ski tilhører kategorien smørefrie ski, men er altså et stort steg i videreutviklingen av tidligere teknologi, bedyrer Lars Amund.

Men feller har man da hatt på toppturski i mange år?
– Fellene er ikke ulike de man bruker på toppturski, men skin-ski-fellene dekker kun en liten del av sålen, forklarer Lars Amund. – Selve fellen er laget av mohairhår fra fjellgeiter og/eller syntetiske stoffer, som nylon. Den korte fellen fungerer som "smøring", siden alle hårene ligger i samme retning. Dermed gir hårene deg feste når du går og glid når du glir, takket være spennet i skiene og tyngdeoverføringen. 
Skin-ski-feller er derfor tilnærmet lydløse, sammenlignet med tradisjonelle smørefrie ski.

Hvorfor trenger man skin-ski da, kan man ikke bare smøre som før?
– Det er flere grunner til å velge skin-ski, mener Lars Amund. – Her er et utvalg av dem:

  • I en hektisk hverdag eller helg, så slipper man å bruke tid på å smøre skiene før man kommer seg ut i løypa. Mindre tid i smørebua og mer tid i løypa, enten alene, med barn, eller med familie og venner·     
  • Man trenger ikke kunnskap om smøring generelt og festesmøring spesielt. Det man bør vurdere, er å bruke glider for å opprettholde god glid.
  •  Man slipper bakglatte ski eller kladder, og det er i tillegg god glid.
  • Gliden er like lydløs som på en ordinær smøreski, siden spennet i skien holder fellen opp fra snøen når du glir.

 Under hvilke forhold fungerer skin-ski best?

– Mange tror kanskje at skin-ski, som tradisjonelle smørefrie ski, kun fungerer når det ikke er blå extra-føre, altså når det er såkalt nullføre med kladder eller null feste, eller ved klisterforhold. Dette har endret seg. Skin-ski fungerer meget godt under alle forhold, både når det gjelder feste og glid.

Er skin-ski for alle, eller bare for de mest ivrige entusiastene?
– De fleste av oss har nok erfart hvordan det er å bomme på festesmøring. Skiene glipper konstant og fiskeben er den eneste løsningen for å komme seg opp, selv i de minste motbakkene. For de som stadig vekk opplever dette, kan skin-ski gi en enklere og mer effektiv skihverdag. Tiden man tidligere måtte bruke for å gni på og ta av tørrvoks, kan erstattes med verdifull kvalitetstid i skisporet. Derfor passer skin-ski for alle typer skiløpere, fra konkurranseløpere til nybegynnere, mener Lars Amund.

– For å få til det må man velge rett modell til rett bruk, så be om hjelp i skiavdelingen i varehuset du handler hos.

Hvilke skin-modeller finnes?
– For å få en best mulig opplevelse, er det viktig å anskaffe rett ski til rett type bruk, og det finnes en rekke ulike skin-ski-modeller. Erfarne langrennsløpere bør velge en modell som er stivere og lettere, mens nybegynnere og turgåere bør velge en ski som er litt mykere i spennet. De rimeligere modellene egner seg fint til mosjonister som går på ski et par ganger i året, men som ønsker sikkert feste uansett forhold, avslutter Lars Amund Toftegaard i Skiforeningen.

 


 Se hele vårt utvalg av skin-ski her!

 

 

FAKTA OM SKIN-SKI

Skifte av feller
Normalt er det én felle til alt på skin-ski, men på Atomic Redster Skintec-skiene følger det med to feller – én for bedre glid og en for bedre feste. Fellene på disse skiene er festet med magneter i sålen, så de byttes enkelt ved hjelp av en medfølgende nøkkel. Fellene på andre ski er limt fast, slik at fellene må av, skiene renses og deretter monteres ny felle. Felles for alle skin-ski, er at fellene kan skiftes ut når de er slitt. Fellene holder normalt lenge.

Støvler
Du bruker akkurat de samme støvlene på skin-ski, som på smøreski eller andre smørefrie ski.

Bindinger
På skin-ski bruker man helt ordinære bindinger, akkurat de samme som på tradisjonelle smøreski. Men det er definitivt en fordel å kjøpe bindinger med NIS-plate under, fordi de kan flyttes på NIS-platen. På den måten kan du raskt skyve bindingene framover for å få bedre feste, eller bakover for bedre glid.

Det som skjer, er at kroppsvekten/tyngdepunktet flytter seg med bindingen, og du får dermed mer trykk over framskien ved å ha bindingen lenger forover. Likeledes får du mindre trykk på framskien ved å flytte bindingen lenger bakover. Det er fremre del av skien som griper best og lengst i underlaget, siden bakskien løftes når du sparker fra.

XXL og Skiforeningen anbefaler flyttbare bindinger til skin-ski, f.eks. Rottefella Xcelerator Performance Classic eller Xcelerator Pro Classic med "QuickLock".

 

Vi måtte spørre Tord Asle Gjerdalen på Team Santander, som også er sponset av XXL, om hva langrenn egentlig handler om. Med mange medaljer fra både NM og VM opp gjennom årene vet han hva som er viktigst for langrennsløpere.

– For alle som går på ski er det to ting som gjelder for at opplevelsen ute i sporet skal bli best mulig: Sikkert feste og god glid. Dette gjelder både for de som går på ski et par ganger i løpet av vinteren og for oss som har dette som yrke.

 Selv går han mye på Atomic Skintec-ski, siden mesteparten av tiden brukes til trening og bare en brøkdel til selve rennene. Han har nå flere års erfaring med Skintec-ski og opplever at han bruker dem mer og mer, siden de alltid er klare til bruk.

– Jeg hadde ikke trodd at Skintec-skiene skulle bli mine favoritter på trening, men nå bruker jeg disse skiene på både rolige økter og på treningsøkter med mye fart og trøkk, sier Tord Asle.

– Lykke til med valget av Skintec-ski!, roper Tord Asle Gjerdalen, idet han glir ut i løypa igjen.

Tips
Til toppen