Denne nettsiden bruker cookies Jeg aksepterer
All Sports United

Kundeservice

Nordens største sportskjede

FAQ

- Ofte stilte spørsmål

Få svar på ditt spørsmål umiddelbart gjennom våre ofte stilte spørsmål

Spørsmål og svar

Les mer

Garantier

- 100 % fornøyd

Prisløfte, gratis retur, 100 % fornøydgaranti og 3 års gratis sykkelservice

Ekte prisløfte

Les mer

Retur & Bytte

- Gratis bytte og retur

Vi tilbyr 100 dagers åpent kjøp med problemfri og gratis retur

100 dager

Les mer

Registrer deg

- Nyheter og tilbud

Få tilbud og nyheter først. Eksklusive kupp kun for våre nyhetsbrevabonnenter

Kupp

Les mer

Guider /

Smøretips

hero-image-smøretips.jpg

 

Det er ikke så mye kunnskap som smøring av ski som skal til for å få et bedre utbytte av skiturene dine. Godt smurte ski er ofte forskjellen mellom en fantastisk dag i sporet, og en dag fylt med surmuling og dårlig stemning. Ikke minst gjelder dette om du går på tur med barn. Her har vi samlet noen enkle tips som kan gi deg og dine flere gode opplevelser ute i marka eller på fjellet. Filmene er hentet fra Swix - eksperter på skismøring.  

1. FESTESONEN

Like viktig som hvordan du smører skiene er det at de har korrekt spenn, tilpasset ditt ferdighetsnivå og din vekt. Når du kjøper ski i et av våre varehus eller i nettbutikken sørger vi for å skaffe deg et par med riktig spenn. Smøresonen blir merket opp for kaldt føre og for klisterføre.


2. PÅFØRING AV TØRRVOKS

 

Tørrvoks bruker du de dagene det er ny snø, eller eldre snø som ikke har smeltet og blitt omdannet til grovere snøkrystaller. 

Følg temperaturanbefalingene på boksen så treffer du bra. Dersom du opplever at skien kladder har du valgt en for ”varm” voks. Dersom du har dårlig feste har du smurt med for ”kald” voks. Husk at det er vanskelig å legge en kald hard voks oppå en varm myk voks – derfor kan det være lurt å velge den kaldere voksen om du er i tvil om hvilken voks du skal velge. Hvis du ikke får feste er det da bare å legge en varmere voks oppå den gamle. Et riktig ninjatriks er å ta med noen ekstra vokstyper på lengre turer i tilfelle væromslag eller lokale variasjoner.

Vi anbefaler å legge på flere tynne lag heller enn ett tykt (hvert nytt lag kan gjerne være litt kortere enn det første slik at man får en ”pyramide” med voks). Noen liker også å legge på ett lag med litt varmere voks fra tåballen og 10cm framover. Hvis du går mange lengre turer kan det være en ide å bruke dyrere vokstyper med litt fluorinnhold da disse holder lengre og ikke tar opp i seg så mye smuss.

Når det kommer til tørrvoks kommer vi ikke unna å nevne Swix V30 Blå – den legendariske blå boksen fra Swix som gjør at mange av oss blir blanke i blikket når vi tenker på det vi nordmenn kaller blåsvix - føre. Ingen ting er som følelsen av å legge av gårde i nyfallen snø med perfekt feste og perfekt glid.


3. PÅFØRING AV GLIDVOKS

Ved å glide glidsonene på en klassisk ski, eller hele skien på en skøyteski vil man oppleve å få mye bedre glid samtidig som skien vil oppføre seg mye mer forutsigbart. Det blir rett og slett morsommere og lettere å gå på ski. Gliding er en disiplin mange slurver med, men som gjort riktig vil gi mye bedre skiopplevelser – ikke er det spesielt vanskelig heller.  Det mange gjør feil når det kommer til gliding er at de verken sikler eller børster godt nok når overflødig glider skal fjernes. Spesielt den siste børstingen hvor man fjerner de siste restene av glider har mye å si for gliden.  Når man bruker smørejernet er det svært viktig å unngå for høy temperatur slik at man brenner porene i skien. Et smørejern med en god termostat og jevn temperatur kan være en god investering.

Som på festevoksene, står anbefalt temperatur på gliderboksen. Følg disse anvisningene og du vil få raske og gode ski. Under tørre forhold holder det ofte med den rimeligere parafinvoksen. Hvis det derimot er litt større luftfuktighet kan man med fordel velge en glider med et lavt fluorinnhold (LF), eller en glider med høyt fluorinnhold (HF) når det er spesielt høy luftfuktighet.  Høyere fluorinnhold avviser smuss og vann bedre, og har derfor bedre glidegenskaper.

Dersom du vil få optimal glid på Birken eller andre turrenn, vil du få ekstra effekt av å legge fluorpulver oppå glideren. Det er imidlertid viktig å lufte godt da avgassene fra fluorpulveret er svært giftige. Da man trenger svært høy temperatur for denne operasjonen er det ekstra viktig å være rask slik at man ikke brenner sålen på skien. 


4. PÅFØRING AV KLISTER

 

Mange frykter klisterføret, men sannheten er at man ofte på klisterføre kan få svært gode ski, uten at det trenger å være så veldig vanskelig. Et universalklister gjør ofte nytten – enkelt og greit. Når man smører med klister smører man et kortere område enn når man smører med voks. Spesielt når det gjelder klister er det en stor fordel å påføre klisteret innendørs slik at klisteret er mykt og lett å jobbe med. Hvis det er fare for ising er trikset å bruke sølv universalklister. En kombinasjon av vanlig universalklister og sølv universalklister er ofte en killer. Dersom det er litt ny snø i sporet, eller man har kulde og skarpe isete forhold, kan man dekke klisteret med litt tørrvoks. Da får man klisterets slitestyrke uten at det begynner å ise. Vi husker vel alle Odd-Bjørn Hjelmesets ”is i rubben” fra OL stafetten i 2010 ☺

smøreklokke-image.jpg
Tips
Til toppen