Denne nettsiden bruker cookies Jeg aksepterer
All Sports United

Kundeservice

Nordens største sportskjede

FAQ

- Ofte stilte spørsmål

Få svar på ditt spørsmål umiddelbart gjennom våre ofte stilte spørsmål

Spørsmål og svar

Les mer

Garantier

- 100 % fornøyd

Prisløfte, gratis retur, 100 % fornøydgaranti og 3 års gratis sykkelservice

Ekte prisløfte

Les mer

Retur & Bytte

- Gratis bytte og retur

Vi tilbyr 100 dagers åpent kjøp med problemfri og gratis retur

100 dager

Les mer

Registrer deg

- Nyheter og tilbud

Få tilbud og nyheter først. Eksklusive kupp kun for våre nyhetsbrevabonnenter

Kupp

Les mer

Guider /

Slik velger du riktig kokeapparat

 • Tilbake til tips & råd fra villmarksavdelingen
 • Hovedbilde_kokeapparat.jpg


  Å ha med riktig kokeapparat til turen er avgjørende for at matlagingen skal være vellykket. Skal man velge gass, multifuel eller rødsprit som drivstoff, og når på året har man tenkt seg på tur?

  Kokeapparatene/primusene er delt inn i 3 grupper etter hva slags drivstoff de brenner på. De 3 typene vi snakker om, er rødsprit, gass eller multifuelbrennere. Kokeapparatet/primusen velger du blant annet ved å se på pris, når på året du vanligvis er ute på tur, hvor brukervennlig det må være og om vekt spiller noen rolle.


  Gass

  Et kokeapparat som går på gass, er en brenner med lav vekt og høy effekt. Gass er et av de mest effektive brennstoffene vi har. Gass brenner med høy effekt, det soter minimalt og gir høy effekt også i forhold til vekt. Gassapparatene er ofte svært enkle i bruk.

  Gassen får du på engangsbokser i forskjellige størrelser. Fra 100 gram til 500 gram. Den minste boksen blir fort tom og den største boksen blir for stor da den mister mye av trykket før den er helt tom. Den beste og mest effektive størrelsen er 250 grams bokser. Det er standard størrelse og de er lette og få tak i. En boks på 250 gram brenner i ca. 1 time på 3000 watt.

  Viktig! Gass er som rødsprit, og det krever en viss temperatur for å brenne godt. Gassen blir det vi kaller “sørpete” når temperaturen kryper under -5°C. For å få noen effekt ut av apparatet da, må du varme opp gassen på et vis. Det kan du blant annet gjøre ved å og tre en tykk ullsokk utenpå gassboksen, eller pakke den inn i soveposen for å holde den varm.

  Dette er enkle apparat med lav vekt og høy effekt. Rentbrennende, tar liten plass og er enkelt å bruke. Egner seg ikke spesielt godt til den kalde årstiden.

  - Vekt: fra 350 gram og oppover
  - Effekt: fra 1500 til 3000 watt
  - Koketid 1 liter vann: ca. 3-4 minutter. (Kan avvike noe p.g.a. temperatur og vind)
  - Brensel: Gass på engangsbokser
  - Best egnet årstid: vår, sommer og høst.
     Multifuel
  Et kokeapparat som brenner på bensin, parafin og lampeolje, kalles et multifuelapparat. Dette er de mest allsidige brennerne på markedet. Hvert av kokeapparatene kan fyre med alle disse forskjellige drivstofftypene. Alle brenselstypene gir veldig høy effekt og vil brenne godt i stort sett alle temperaturer.

  De forskjellige kokeapparatene gir samme effekt som gass som er rundt omkring 3000 watt. Men den store forskjellen er at drivstoffet er flytende og du må få omdannet dette til gass før det kan brennes. Kokeapparatet sørger for dette. De er normalt utstyrt med en ekstern tank som det sitter en pumpe i, og du må pumpe opp et trykk i flasken/tanken selv. Så videreføres drivstoffet inn i apparatet via en drivstoffslange. I apparatet blir det presset igjennom en trang dyse som er tilpasset det drivstoffet du bruker.

  I forkant av dette må apparatet varmes opp (forvarmes) i ca. 45-50 sekunder. Dette bruker man eget brennbart materialet til (tennpasta). Når det er varmt, skrur man opp ventilen og slipper til drivstoffet som nå er under trykk. Når det blir presset igjennom dysen, blir det omdannet til gass og kokeapparatet starter å brenne. Resultatet av dette er et apparat som også virker i streng vinterkulde.

  Dette kan høres litt komplisert ut men når du har prøvd en gang eller to, så vil du oppleve det som enkelt.

  Det er også veldig økonomisk og fyre med f.eks. parafin. En halv liter brenner på maksimal effekt (3000w) i ca. 1.5 timer. Det vil lønne seg å brenne på rensede produkter som lampeolje og renset bensin/miljøoktan. Dette vil sote mindre og holde apparatet rent. (Dette er brensel du får på de fleste bensinstasjoner i dag.)

  Hvis du skulle få for mye sot i dysen så får du med et verktøy til å stikke opp og rense denne. Det lurt og gjøre dette regelmessig. Hvis du venter for lenge, kan soten bli hard (kokse seg), og dermed vanskelig og få vekk.

  Multifuel er kokeapparater som er veldig allsidige, både når det gjelder bruksområder og typer av drivstoff. Apparatene er driftssikre, har høy effekt, ta liten plass og har lav vekt.

  - Vekt: fra 350 gram og oppover
  - Effekt: ca. 3000 watt
  - Koketid 1 liter vann: ca. 3-4 minutter.
  - Brensel: Bensin, parafin og lampeolje. (Noen apparater tar også gass og slår dermed to apparater sammen til et).
  - Egnet årstid: Hele året.

   

  Vaffelsteking og kaffekoking         Foto av Håvard Nordgård

  Rødsprit
  Dette er de enkleste av kokeapparatene. Her er det ingen mekaniske deler, eksterne drivstofftanker eller lignende. Det er rett og slett et “beger” som man heller rødspriten i og tenner på. Da brenner rødspriten med en åpen flamme og helt uten trykk. Nesten som en oljelampe med stor flamme.

  Rødspriten brenner godt når temperaturen ute er varmere enn -5°C, og egner seg derfor ikke til vinterturer. Effekten er også litt lav, da spriten brenner helt uten trykk. Med en effekt på ca. 7-800 Watt vil ta lang tid og koke opp en liter vann. Så skal du på tur over mange dager, er du nødt til ha med deg ganske mye rødsprit.

  Et av mest kjente rødspritapparatene er Trangia stormkjøkken. Her er alt du trenger pakket i et og samme sett. Kjeler, kaffekjele, stekepanne og vindskjerm. Og selvfølgelig rødspritbrenneren. Alt ligger i en sammenpakket “boks” som er lett og plassere i en ryggsekk.

  Rødspritapparater er ofte enkle og greie som krever lite forkunnskap. Litt lav effekt og vil derfor kreve mye drivstoff på lengre turer. Velegnet for nybegynnere som skal på helgeturer i skog og mark.

  - Vekt totalt: 1290 gram( inkl. kjeler)
  - Effekt: ca. 7-800 watt
  - Koketid 1 liter vann: ca. 15 minutter
  - Brensel: Rødsprit
  - Egnet årstid: Vår, sommer og høst.

   

  Tips
  Til toppen