Bli med i XXL REWARD
Motta gode tilbud og utvidede garantier.
Valg av sykkelstørrelse er til en viss grad avhengig av personlige preferanser og smak. Vi gir her produsentens anbefalinger for deg som er i tvil, men vær ikke redd for å avvike fra disse retningslinjene. Ønsker du en mer stabil og trygg sykkel med lengre overrør og mer utstrakt sittestilling kan du velge å gå opp en størrelse.
Ønsker du en livligere sykkel med mer lekne egenskaper og mer oppreist sittestilling kan du velge å gå ned en størrelse. Hvis du står mellom to størrelser avgjør dine egne preferanser hvilken størrelse du skal velge.
Hvis du har relativt lang rygg, kan det også være en idè å gå opp en størrelse, og omvendt om du har kort rygg så går du gjerne ned en størrelse. Har du imildertid ingen spesielle preferanser vil som regel produsentens anbefaling passe deg ypperlig!
Slik monterer du sykkel som er handlet på nett
15 nov. 2019
Det skal være lett å kjøpe sykkel på XXL.no. Før vi sender sykkelen fra oss gjør vi all nødvendig klargjøring. Du som kunde må bare gjøre en enkel sluttmontering. Her viser vi deg hva du må gjøre når du mottar sykkelen, og forteller om alt vi har gjort klart på forhånd.
Sykler du til jobb eller skole, gjør du en innsats for både klimaet og helsa di. Vi gir deg tipsene til hvordan du kommer i gang med sykkelpendling.
2 sep. 2020
Sykler du til jobb eller skole, gjør du en innsats for både klimaet og helsa di – hver dag. Vi gir deg tipsene til hvordan du kommer i gang med sykkelpendling.
Sykkelpendling er en fin måte å få mosjon og frisk luft på, samtidig som du reduserer bruken din av bil eller kollektivtransport.
Det aller viktigste for å komme i gang med pendling, er å ha en sykkel som passer ditt behov.
Strengt tatt kan hvilken som helst sykkel passe til pendling. Det kommer først og fremst an på behovet ditt.
• Hvor lang er reiseveien? Og er det bakkete eller flatt?
• Hva er den fysiske formen din?
• Hva slags underlag sykler du mest på?
• Skal sykkelen kun brukes til transport eller tar du pendlingen som en treningsøkt? Skal sykkelen også brukes til annen sykling også?
• Hvor mye penger har du tenkt å bruke?
Er reiseveien din et par km i urbant strøk, kan det hende en bysykkel gjør nytten, men er du ikke i toppform og har en lengre vei med mange bakker, kan det være en elsykkel som er løsningen for deg. Det er verdt å merke seg at du kan få god trening og en skikkelig svettefest av å velge elsykkel også.
Landeveissykkel er topp om du skal sette nye Strava-rekorder på veien, mens en hybrid kan være fint om du sykler på litt varierende underlag.
Kort sagt, kartlegg behovene dine og velg sykkeltype ut fra det. Er du usikker på hva som er riktig sykkel for deg, har vi flinke ansatte i våre sykkelavdelinger, som gjerne hjelper deg med å finne riktig pendlersykkel til deg.
• Elsykkel: Motor gir god hjelp i oppoverbakker, finnes også i terrengutgaver, gir ift. type bruk
• Bysykkel: Perfekt for urbane strøk, komfortabel, oppreist sittestilling, få gir, allsidig giret
• Terrengsykkel (XC/MTB): Primært for ujevnt underlag, mange gir, lavest giret
• Hybridsykkel: Rask på asfalt, tåler ujevnt underlag, mange gir, lavt giret
• Cyclocross (CX): Rask på asfalt og ujevnt underlag, mange gir, aggressiv sittestilling, høyere giret
• Landeveissykkel: Rask på asfalt, mange gir, aggressiv sittestilling, høyest giret
En karbonramme er lett og stiv, men aluminiumsramme er som regel sterkere, tåler mer støt og er mer holdbar. En "aggressiv" ramme med framoverlent sittestilling bidrar til høyere fart, men kan også være mer slitsomt for rygg, nakke etc. Mer oppreist sittestilling gir bedre komfort.
Har du en jobb- eller skolevei med mange bakker, er det en stor fordel med flere gir (både lettere og tyngre) og en lettere sykkel. Det vanligste er at girene sitter på en utenpåliggende "kassett", evt. med flere drev på kranken. Innvendig gir er mer vedlikeholdsfritt og ligger skjult inni navet, men gjør at antall gir begrenses.
Hydrauliske skivebremser gir best bremseeffekt i allslags vær. Mekaniske skivebremser gir også god effekt, men mer vedlikehold. V-bremser er den enkleste og rimeligste varianten, mens trommelbremser er mest vedlikeholdsfrie, siden de ligger inni navet.
Sykkelsete: Et litt hardt landeveissete gir mer kontant tilbakemelding fra sykkelen, men kan for mange oppleves litt mer ukomfortabelt sammenlignet med f.eks. et bysykkelsete med fjæring. Sykkelseter kan byttes, og det finnes sykkelbukser, så ikke la det være avgjørende hvis alt annet på sykkelen stemmer.
Sykkelstyre: Et flatt styre gir bedre manøvreringsdyktighet i by og trafikk, mens et bukkehornstyre gir lavere luftmotstand og mer fart, og muligheter for endring av sittestilling underveis.
Sykkeldekk: Smale, nesten mønsterløse dekk, som på en landeveissykkel, gir mer fart på jevnt underlag. De bredere, grove dekkene på en terrengsykkel bærer bedre, og gir bedre grep på ujevnt underlag. Dekk med punkteringsbeskyttelse kan være lurt som en ekstra sikkerhet. Har du planer om å sykle året rundt, er det lurt å velge en sykkel som gir plass for bredere piggdekk vinterstid.
Pedaler: På noen sykler følger pedaler med, men det gjelder ikke alle, så sjekk for å være sikker. Klikkpedaler gir inntil 40 % mer utbytte av tråkket, men krever at man har sykkelsko. I by og mye trafikk kan det for mange være bedre med vanlige pedaler, siden det blir mye opp og ned med foten.
Om du velger faste eller løse skjermer er litt smak og behag. Faste skjermer tåler mer og glemmes ikke igjen, mens løse skjermer veier mindre og settes på kun når du trenger det.
På en sykkel til pendling kan det være smart å montere en form for bagasjebærer eller bagasjebrett. Da har du plass til en sykkelveske for PC, regntøy etc. På de fleste hybrid- og bysykler er det fester for bagasjebærer, på terrengsykler kan man for eksempel feste det på setepinnen.
Sykkelvesker kommer i en rekke ulike varianter, til ulike formål. De kan festes på bagasjebærer, på ramme, sete og styre.
Alle syklister bør minst ha en liten seteveske med litt verktøy og lappesaker.
En god og trygg sykkelhjelm er et must. For å få best mulig beskyttelse ved fall, er en sykkelhjelm med MIPS et smart og sikkert valg. Se etter en hjelm med god ventilasjon, som sitter komfortabelt og har justeringsmuligheter.
Sykkellåser kommer i mange varianter: Rammelås, vaierlås, foldelås, bøylelås, kjettinglås og lås for bruk med hjelm. Enten har låsen nøkkel eller kode. Tenk på den praktiske bruken, og velg lås ut ifra det, sikkerhetsgrad og lommebok.
Når du skal sykkelpendle, er det viktig å kle seg etter været, med gode og funksjonelle sykkelklær. Ha gjerne et sett med jakke og bukse som er vindtett og vanntett, eller ev vind- og vannavvisende, tilgjengelig hele tiden. Det er kjærkomment hvis det for eksempel kommer en skikkelig regnskur akkurat når du skal hjem.
Å bruke klær som puster godt vil gjøre sykkelpendlingen mer behagelig.
Et par sykkelhansker anbefales. Det er komfortabelt, og har også et sikkerhetsaspekt ved seg.
Gratis sykkelservice hele sykkelens levetid er bare én av grunnene til å handle sykkel hos XXL. Les om alle grunnene her.
3 jul. 2019
Vi gir deg GRATIS SYKKELSERVICE - HELE SYKKELENS LEVETID! Våre garantier sikrer deg om uhellet skulle være ute.
*Gjelder kun for XXL REWARD-medlemmer. Les mer på https://www.xxl.no/reward/
Du kan teste sykkelen i 30 dager. Prøv sykkelen, og bytt til en annen modell om du ikke er helt fornøyd
Vi er ENESTE sportskjede som har PRISLØFTE, og gjør alt vi kan for at du som kunde skal være trygg på at vi alltid har lave priser. Vi kontrollerer våre priser mot konkurrerende kjeder og butikker. Vi setter alltid ned prisene dersom vi oppdager at våre priser ikke er lave nok. Vi vil også sette ned prisene dersom du som kunde hjelper oss å avdekke for høye priser.
Hos oss får du pengene tilbake hvis du angrer kjøpet. Uavhengig av om du har handlet på nett eller i et av våre varehus.
Vi sender ferdig utfylt returetikett på mail på alle dine bestillinger, så det er enkelt å bytte og returnere om varene ikke passer deg.
Her får du gode tips til hvordan du selv kan gjøre sykkelen din klar for bruk i vår.
17 mar. 2020
I forbindelse med koronaviruset anbefales det at flest mulig av oss dropper kollektivtransport og satser på sykkel i stedet. Vi har derfor samlet litt tips til hvordan du selv kan klargjøre og vedlikeholde sykkelen din.
En sykkel er som regel en relativt stor investering, så det er lurt å ta godt vare på den. Før du tar i bruk sykkelen etter at den har stått ubrukt hele vinteren, er det lurt å sjekke at alt sitter som det skal, og virker som det skal.
Sjekk ut vårt store utvalg av deler og vedlikeholdsutstyr!
Hos XXL får du nå én årlig gratis sykkelservice hele sykkelens levetid*. Hvis sykkelen ikke er kjøpt hos oss, eller du trenger utvidet service, kan du i tillegg sjekke ut sykkelservice-menyen vår.
Om du ikke har anledning til å ta turen innom XXL eller bare har behov for noen små justeringer for å gjøre sykkelen klar for sesongen, er det også mye du enkelt kan fikse selv på sykkelen. Vi har satt sammen en oversikt over det du bør sjekke og eventuelt justere før du begynner å sykle. Med små grep kan du få en enda bedre sykkelopplevelse.
Nederst i saken ser du en video som viser hvordan du gjør ulikt vedlikehold, slik at det blir lett å gjennomføre.
*Gjelder kun for XXL REWARD-medlemmer. Les mer på https://www.xxl.no/reward/
Å vaske sykkelen jevnlig er et enkelt grep for å gi sykkelen lengre levetid. Du bør vaske sykkelen før du begynner med justeringer og smøring.
Bruk zalo/oppvasksåpe og vann til vaskingen, sammen med en børste.
Vær raus med bruken av vann og la det skumme godt før du spyler av sykkelen. Vær forsiktig ved spyling rundt bevegelige deler og lagrene, slik at du ikke spyler sand og smuss inn i dem.
Gjennom sesongen bør du være flink til å alltid vaske sykkelen hvis du har syklet i regn eller på møkkete føre.
Dersom hjulet subber i skivebremsen må du først passe på at hjulet sitter godt på plass og helt opp i gaffelen. Løsne klemmen på akselen og fest den igjen. Det skal være litt hardt å klemme inn igjen når klemmen er riktig justert.
Hvis det fortsatt subber borti bremseskiven, så løsner du de to skruene som peker bakover, slik at du kan justere bremsekaliperen.
En rask løsning er å sette i gang rotasjon på hjulet, deretter trykke inn bremsehendelen og holde den inne. Så strammer du til de to kaliperskruene igjen, mens du holder bremsehåndtaket inne.
Hvis det fortsatt subber, så løsner du på én og én av skruene. Kikk inn i kaliperen og se om du kan se hvor det subber, og juster ut i fra det. Skru til litt og litt mens du justerer. Stram skruene helt til slutt, til oppgitt moment.
Det du absolutt IKKE må gjøre, er å løsne de to skruene på siden av kaliperen. Da vil kaliperen splitte seg, og olje renne ut på bremseskivene og bremseklossene. Disse må da skiftes eller renses veldig nøye med bremserens. Skifte anbefales hvis det er mye olje på skiver og klosser.
For å finjustere gir som "rakler" litt, så har man en justeringsskrue på selve girsjalteren på styret. Hvis du skrur den utover, motsols, så strammes vaieren. Skrur du den innover, medsols, så slakkes vaieren. Det påvirker hvordan girskifteren girer mellom girene. Det må være på millimeteren riktig justert, for at giret skal oppføre seg slik du ønsker.
På noen gir er det også en justeringsskrue bak, på selve giret, som kan justeres.
For at girene skal fungere best mulig er det viktig å olje girvaierne.Ved å løsne girvaieren fra den lille braketten nede på rammen, kan man enkelt dra ned vaierstrømpen. Det er da lett å komme til for å olje vaieren.
Når vaieren ligger fri fra strømpen er det enkelt å komme til med oljen. Påfør olje nedover vaieren og fordel den godt på hele vaieren. Dra gjerne strømpen oppover og nedover vaieren noen ganger, for å være sikker på at det også blir liggende litt olje inni strømpen.
Skyv strømpen på plass ved girsjalteren og sett den på plass i den lille braketten på rammen.
For å justere setet framover på railsene, for å komme litt nærmere styret, så løsner du de to skruene på braketten som holder setet til skinnen. Justerer setet og stram til skruene igjen. Denne justeringen gjør at du kommer litt nærmere eller lenger fra styret. Det påvirker sittestillingen din, ved at du blir sittende mer eller mindre oppreist, og en liten justering her kan være nok til at du unngår ryggsmerter. Prøv deg gjerne litt fram over tid, til du har funnet en komfortabel sittestilling.
For å justere sykkelsetet må du løsne setepinnen fra seterøret. Enkelte sykler har en hurtigklemme, mens andre har en skrueløsning. Løsne skruen eller klemmen, juster setet til ønsket høyde og stram skruen eller klemmen igjen. Ikke stram skruen for hardt, da ryker gjengene. Som regel står det på setepinneklemmen hvor hardt skruen skal strammes, vanligvis til maks 5 Nm.
Setet skal være så høyt at når du sitter på setet med begge føttene på pedalene, og den ene pedalen står i laveste posisjon, så skal du ha en liten knekk i kneet.
For å rense kjedet bør man vaske sykkelen med såpe og vann først, for å få bort all grovere skitt og smuss. Det finnes ulike typer kjederens man kan bruke etterpå. Kjederens sprayes på hele kjedet, mens man snurrer pedalene rundt bakover. Dusj også kassetten skikkelig, og kranken. Rent gir og kjede gir mindre slitasje på selve kjedet og girdrevene, og hindrer uønskede kjedebrudd.
La kjederensen virke i noen minutter og tørk deretter av med rent og tørt papir, mens du snurrer pedalene bakover.
Når man skal tørke av kjedet etter å ha påført kjederens, så snurrer man pedalene bakover mens man tørker med rent og tørt papir. Da får man av det meste av olje og finkornet skitt på kjedet. For å få av olje er det helt nødvendig med kjederens, siden den kjemisk løser opp oljen. Tørk godt og brett fram rent papir til du ser på papiret at du har fått av all løs smuss.
Å olje kjedet er enkelt, men husk å vaske og rense det først. Sveiv pedalene bakover mens du sprayer på olje, og sørg for at hele kjedet er oljet. Deretter sveiver du pedalene forover og girer gjennom alle girene, helt opp og helt ned igjen. Det sørger for at også kassetten bak og girdrevene blir smurt.
For at ikke støv og skitt skal sette seg i det rengjorte kjedet og drevene, så tørker du til slutt av all overflødig olje med rent og tørt papir, mens du sveiver pedalene bakover.
På siden av alle sykkeldekk står det hvor høyt trykk dekket maksimalt tåler. Dette oppgis vanligvis i PSI.
Ta av ventilhetten først. På prestaventil (fransk ventil), må man først skru løs den ytterste kransen på ventilen. Sjekk at den er løs med et lett trykk på ventilhodet. Når den slipper ut luft er den åpen.
Så må du koble på en sykkelpumpe med et ventilmunnstykke som passer til ventilen. Koble pumpen til med en kontant bevegelse, så du ikke mister mer luft enn nødvendig. Lås den fast på ventilen ved å vippe over låsearmen. En god pumpe er viktig, og det kan være lurt å investere i en gulvstående pumpe. De har som regel lufttrykkmåler, som gjør at du kan se hvor høyt trykk du pumper dekket til.
Når du har riktig trykk i dekket kobler du munnstykket fra ganske raskt, så ikke luften siver ut igjen. Husk å skru til låsekransen igjen på prestaventiler. Til slutt setter du på ventilhetten. Denne sørger for at vann og smuss ikke trenger inn i ventilen, og dermed ødelegger den.
Derfor bør du velge sykkelhjelm med MIPS-teknologi