Denne nettsiden bruker cookies Jeg aksepterer
All Sports United

Kundeservice

Nordens største sportskjede

FAQ

- Ofte stilte spørsmål

Få svar på ditt spørsmål umiddelbart gjennom våre ofte stilte spørsmål

Spørsmål og svar

Les mer

Garantier

- 100 % fornøyd

Prisløfte, gratis retur, 100 % fornøydgaranti og 3 års gratis sykkelservice

Ekte prisløfte

Les mer

Retur & Bytte

- Gratis bytte og retur

Vi tilbyr 100 dagers åpent kjøp med problemfri og gratis retur

100 dager

Les mer

Registrer deg

- Nyheter og tilbud

Få tilbud og nyheter først. Eksklusive kupp kun for våre nyhetsbrevabonnenter

Kupp

Les mer

Guider /

Salomon - Time to Play

 

Utstyr i terrenget

Løping i terrenget har ingen begrensninger. Fra den grønnkledde parken i byen, på stier, grusveier, gjennom myr over skogkledde åser og høyt oppe i fjellet. Denne løpeformen strekker seg fra den enkleste joggeturen til mer krevende løping over lengre distanser i fjellet. En løpetur på stier i området der du bor kan være en fin start for å komme i gang med terrengløping. Har du ikke tilgang på fjell, skog eller mark i nærheten av der du bor kan du finne alternativer i parker og bynære områder. Terrengløping er den beste formen for løping for kroppen. Underlaget er mykere enn ved løping på asfalt, samtidig som det kuperte ujevne underlaget gjør at du får brukt kroppen på en mer allsidig måte.


Inspirasjonsvideoer:

Salomon Trail Running - Time to Play

Episode 1 - Time to Play

Episode 2 - Time to Play

Episode 3 - Time to Play

 


Sko


De viktigste egenskapene ved terrengløpesko er stabilitet, beskyttelse og grep.En godterrengløpeskoerlaget for å tålebruk påulike underlag som stein og grus, gress, røtterog i gjørme.Den har derfor forsterkninger på overdelen for å beskytte foten, noe som også gjør skoen mer holdbar. Dette ser en spesielt ved tå- og hælkappen.Det er ofte også en «plate» i sålen for å beskytte mot skarpe steiner, i tillegg har yttersålen spesielle gummiknaster. Dette sammen med geometrien på skoen gjør at en får et overlegent grep på vått og mykt underlag når en beveger seg utenfor asfalten. Mange av terrengløpskoene er også laget slik at ikke skitt og smuss skal finne veien inn til foten, noe som kan medføre sår og ubehageligheter for føttene.
De rendyrkede terrengløpeskoene har ikke vanntett membran (f.eks Gore-Tex). Det gjør overdelen stivere, lite fleksible og skoene tyngre. Er det vått og regn, og du løper raskt i terrenget, så vil du fort bli våt over anklene og vannet siver inn i skoen ovenfra. Da blir du våt, men viktigst av alt: vannet renner ikke ut og skoene blir tyngre enn nødvendig. Terrengskoene har derfor ofte mesh materiale i overdelen som gjør at vannet kommer fort inn og fort ut. Vil du holde varmen bruker du sokker av ull. Da holder du deg varm på beina, selv når det er kaldt. For mye høst og vinterløping vil det alltid være lurt å bruke ullsokker.

Smidighet og stabilitet er viktig ved løping i terreng. Det å ha en god følelse med underlaget opplever en best ved en lett og presis sko som sitter godt og tett på foten, gjerne med lav dropp (lav høyde mellom fot og underlag; lav såle). Det er også viktig at skoen er stabil for å takle det ujevne underlaget en møter i terrenget.

Selv innenfor terrengløping finnes det flere varianter av sko som egner seg for ulikt underlag. Noen sko har grovere knaster og er spesialtilpasset myr og svært krevende terreng, mens andre terrengløpesko har mindre grove knaster og egner seg best i typisk fjellterreng der det er mye stein og sti. Løping på asfalt og terreng er en stor forskjell, dersom vi skulle fortalt en syklist dette ville vi ha sagt; du tar neppe landeveissykkelen ut i terrenget.


Bekledning

Løping i terrenget stiller noen andre krav til bekledningen enn under løping på asfalt. Når du løper på sti er det ofte kratt og busker på siden av stien, for å unngå såre legger er det lurt å bruke calfguards som effektivt beskytter leggene. Det er ikke noe problem å bruke den samme bekledningen som man bruker på tradisjonell asfaltløping, men etter hvert som du blir hekta på løping i skogen og fjellet kan det være lurt å investere i egen bekledning som har høyere slitestyrke på de områdene som er spesielt utsatt for kvister og greiner som omkranser stien.


Sekk


Etter hvert som man blir mer og mer bitt av basillen er det fristende å løpe lenger og lenger fra både biler og hus. Jo lenger unna sivilasjonen du kommer, jo viktigere er det å tenke på sikkerhet. Litt ekstra mat, drikke, vindtett jakke og bukse bør med på løpeturen dersom du er et godt stykke unna asfalten og en sekk som er tilpasset terrengløping er uten tvil det beste stedet å oppbevare utstyret under løpeturen. Sekker som er tilpasset terrengløping har plass til det aller mest nødvendige, i tillegg har de ofte et integrert drikkesystem, samt feste for staver og fløyte som kan brukes for å tilkalle oppmerksomhet i en nødsituasjon. På kortere turer klarer du deg fint uten staver og fløyte, men dersom du løper i fjellet vil vi anbefale at man har fløyte, kart, kompass, GPS, lett redningsduk og et lite førstehjelpssett tilgjengelig i sekken.


Tilbehør

Er du ofte plaget med småstein og annet som kommer inn i skoen under løpeturen kan du bruke egne løpegamasjer. Denne typen gamasjer er best egnet i terreng som har mye småstein, grus og grov sand. På korte løpeturer der du ikke trenger sekk er Softflasker perfekt tilbehør. Disse flaskene krymper etter hvert som man drikker og passer fint i hånden. Disse flaskene er enkle i bruk og blir etter hvert en favoritt på alle løpeturene. Softflaskene er i tillegg enkle å fylle vann i under løpeturen. En pulsklokke som måler distanse, fart og puls er nyttig under terrengløping. I tillegg til de enkle funksjonene gir alle pulsklokkene masse informasjon om løpeturen. Dette er et både et nyttig verktøy når man er fersk, samtidig som det er morsomt og motiverende å se på all informasjonen når du ligger med beina høyt i sofaen etter en løpetur på stien. Tidlig mørke er ingen hindring for å komme seg ut i skogen. En lett og funksjonell hodelykt fungerer fint på stien og gjør at man ikke trenger å sitte inne selv om lyset i skogen forsvinner tidligere og tidligere. Gode såler i skoene er viktig for alle løpere, terrengløping er intet unntak. Sålene som følger med originalskoene er ofte i en noe enklere kvalitet, derfor er det en god investering å kjøpe et par såler som er stivere og gir mer støtte til foten. En tynn lett lue eller buff i teknisk materiale er perfekt tilbehør å ha i sekken når temperaturen synker utover kvelden. Et par tynne løpehansker er også fint å ha enten i sekken eller i en lomme på jakken. Når temperaturen synker er både hender og føtter utsatt.


TRENINGSTIPS

FERSK PÅ STIEN?
Ikke tenk på form og fart i starten, la heller terrenget styre farten. I motbakkene er det en fordel å forsøke å gå raskt, mens i det lettere terrenget er det morsomt å la seg rive med og prøve å øke farten. Fordelen ved å la terrenget styre farten er at det blir naturlige intervaller og stor variasjon på løpeturen. I starten kan du løpe en til to turer ute i skogen per uke, med en varighet på 45 min til 1 time. Terrenget gir beina naturlig demping, i tillegg sørger det ujevne underlaget for at du får styrketrening i kjernemuskulaturen med på kjøpet. Den aller beste gevinsten er at du får frisk luft og naturopplevelser som en del av treningen. Legg gjerne de første turene til stier i nærområdet.
 

FRA ASFALT TIL STIEN?
Har du løpt litt på asfalt fra før, men er nysgjerrig på terrenget utenfor asfaltkanten? Likheten er mange, men underlaget i skogen byr på nye utfordringer. Røtter, stein og søle gir løpingen en ny dimensjon. Dersom du har løpt en god del på grusvei og asfalt tidligere vil overgangen til sti og ukjent terreng gi helt nye opplevelser. Den største overgangen vil være at underlaget ikke lenger er så stabilt og forutsigbart som på asfalten eller grusveien. Hvert steg i skogen må planlegges og i starten er det lurt å ta det forsiktig i utforpartiene. Dersom du trener løping tre – fire ganger i uka og ønsker å bruke mer tid i terrenget er det lurt å la en – to av turene være med rolig intensitet. På disse øktene er det lurt å ha noen konkrete mål for turen. Eksempler på målsetninger på disse løpeturene: -Utforløping (se langt fram, planlegg bevegelsene dine, senk skuldrene og slipp deg løs, stol på skoene) - Løp effektivt og økonomisk. Ikke jobb mot terrenget, jobb sammen med terrenget. De en – to siste øktene bør ha innslag av intervaller med variasjon i lengde. Eksempler på intervaller: Motbakkeintervaller (4 – 10 minutter løping med hard intensitet. 2 min pause mellom hvert intervalldrag. 4 repetisjoner. Naturlig fartslek (La terrenget bestemme farten. Løp hardt på flatene og utfor, ta motbakkene som pauser. Lengden på hvert intervalldrag styres av terrenget) Kortintervaller (Svært høy intensitet i 1 min, deretter 20-30 sek pause. Antall repetisjoner: 15-20) Langintervaller 8 – 12 minutter med hard intensitet. Pause mellom hvert intervalldrag: 2-3 minutter. Antall repetisjoner: 3 I tillegg kan det være morsomt å legge inn litt enkle styrkeøvelser underveis i løpeturen. Armhevinger etter hver motbakke. Sit-upsetter hver utforbakke. Planken etter endt løpetur. Tåhev under tv-titting, tannpuss og når du venter på «grønn mann» i lyskrysset er også å anbefale.
 

ERFAREN TERRENGLØPER?
Dersom du løper mye i terrenget fra før og ønsker å bli enda raskere og mer effektiv på stien, kan vi gi deg følgende råd. Ta tak i de delene av terrengløpingen som er utfordrende. Dersom du ikke er spesielt komfortabel med utforløping, så finn en utforbakke uten for mye hindringer. Fokuser på å rette blikket fremover og planlegge hvert eneste steg. Tør å slippe opp og ikke tenk for mye på konsekvensene. 5 – 7 ganger i uka: Cirka 80 % av treningen bør være rolig. Unngå såkalt «lapskaustrening» på halvhard intensitet. Bruk pulsklokke aktivt. Gjør intervallene helhjertet og etter planen du har lagt. Jo mer du trener, dess viktigere er det å spise regelmessig og hvile nok. I tillegg vil vi anbefale å gjøre enkel styrketrening med fokus på stabilitetsmuskulatur, samt legger og lår.

Tips
Til toppen