Denne nettsiden bruker cookies Jeg aksepterer
All Sports United

Kundeservice

Nordens største sportskjede

FAQ

- Ofte stilte spørsmål

Få svar på ditt spørsmål umiddelbart gjennom våre ofte stilte spørsmål

Spørsmål og svar

Les mer

Garantier

- 100 % fornøyd

Prisløfte, gratis retur, 100 % fornøydgaranti og 3 års gratis sykkelservice

Ekte prisløfte

Les mer

Retur & Bytte

- Gratis bytte og retur

Vi tilbyr 100 dagers åpent kjøp med problemfri og gratis retur

100 dager

Les mer

Registrer deg

- Nyheter og tilbud

Få tilbud og nyheter først. Eksklusive kupp kun for våre nyhetsbrevabonnenter

Kupp

Les mer

Guider /

Slik velger du rett dunjakke

Uansett om du er på jakt etter dunjakke til dame, dunjakke til herre eller dunjakke til barn. Her får du vite det du trenger om dunjakker og hva som gjør de så fantastiske, enten du er aktiv i fjellet eller om du trenger den til å overleve vinteren.


Hva skal du bruke dunjakken til?

Skal du bruke jakken til hverdags, fram og tilbake fra jobb? Eller skal du leke med barna i snøen? Eller skal du kanskje bruke den til turbruk og i skibakken og i tillegg se bra ut på afterskien. Uansett behov finnes en dunjakke for deg. Hvis du skal leke i snøen, enten på fjellet eller hjemme, anbefaler vi å kjøpe en jakke som har et ytterskall med vanntette eller vannavstøtende egenskaper. Da holder dunet seg tørr lenger og dermed holder den deg varm lengre. Primærbehovet (når vi snakker om vinterjakker) for oss alle, er å holde oss varme. Og til dette er dun best. Uten tvil.

1. Ved kjøp av en dunjakke til turbruk bør du legge vekt på tekniske detaljer som vekt, pakkvolum, materialbruk i ytter- og innerstoff og om du ønsker hette. Mange erfarne turbrukere setter pris på lette jakker som lett kan pakkes i sekken. Hvis du beveger deg i høyfjellet, enten på bena eller på ski, så er høye krager, heldekkende hette og velplasserte stikklommer gode råd.
2. Ved kjøp av en dunjakke til bruk i ekstrem kulde bør du legge vekt på tekniske detaljer som vekt, materialvalg på inner- og ytterstoff, dunfyll, krage, god hette, mansjetter, lommer og ikke minst enkle strammemuligheter. I dette segmentet er det ekspedisjonsjakker som gjelder.
3. Ved kjøp av en dunjakke til bybruk er verken vekt eller pakkvolum det viktigste, men heller at jakken tåler mer fukt da man gjerne bruker den mer ukritisk i forhold til nedbør og værtyper. Men fremdeles bør man se etter en dunjakke hvor hetten sitter godt, jakken føles komfortabel og man føler at akkurat denne jakken vil være varm nok.

Smart å vite om dun og fjær!

I en dunjakke vil det alltid være et blandingsforhold mellom dun og fjær. Normalt har en dunjakke en dunprosent på 80-90 prosent rent dun, mens resten er fjær. Jo høyere andel dun jo varmere er dunjakken. Og som regel øker også kvaliteten på jakken. En 80/20 jakke kan være like varm som en 90/10 jakke, men da må det brukes større fyllmengde slik at jakka igjen antagelig vil bli tyngere. Jo viktigere vekten på jakka er, jo bedre dunblanding mp det brukes i plaget.

I en dunjakke er det dunet som har de enestående isolasjonsegenskapene, mens fjærene hjelper med å holde dunet samlet og bidrar til fukttransport. Jo høyere prosent dun, jo lettere og mer komprimerbar er dunjakken. Mengden dun påvirker isolasjon. Og det er dunets fantastiske isolerende egenskaper som gjør det så varmt og godt. Mye du øker prisen. Det øker også jakkens dimensjoner. Og hvor er dunet distribuert? Noen legger mer dun i brystregionen enn de gjør i armene for eksempel. Og det trenger ikke være en dårlig ting, for du slipper ut mindre varme på armene. Viktig! Blir dunjakken våt, mister den alle sine isolerende egenskaper og svikter med å holde deg varm. Og det tar lang tid før det tørker igjen. Derfor er det viktig å tenke over hva du skal bruke jakken til før du handler. (En primaloftjakke er da et alternativ, se videre ned i artikkelen.)


Hva er Fillpower?

Fillpower er et ord som alltid går igjen når man snakker om og leser om dun. Fillpower sier noe om hvor lett det er å presse sammen dunet. 700+ er lettere å trykke sammen enn 600+ og derfor er den generelle holdningen at 700+ Fill Power er varmere enn 600+ (fordi det holder seg luftig og fluffy og derfor fanger mer luft.) Fillpower på 400-450 regnes som middels kvalitet, 500-550 er god, 550-750 regnes som veldig bra, og 750+ anses som utmerket. Hvis du har 2 like varme dunjakker, så er det den med høyere fillpower som har laveste vekt og er lettere og komprimere i en sekk.

Fillpower er det mest brukte målet på dunets kvalitet (dunkvalitet). Det innebærer å ta måling av en prøve (ca 30 gram dun) lagt ned i et plexiglass og et vektet stempel som presser det ned. Testen krever kontrollert temperatur, fuktighet, og forberedelse av dunprøven. Fillpower er det samme som kubiktomme per gram (k³ / g)

Fillpower kan måles på flere måter, dette varierer fra produsent til produsent.

Yttermatrialet (skallet)

Yttermaterialet bør være vannavstøtende. Hvis ikke er det ikke mye fuktighet som skal til før dunet kollapser og mister all sin egenskap. I tørrvær trenger du derimot ikke bekymre deg for dette. Mange velger å ha to dunjakker: En superlett, klarværs dunjakke som er lett å pakke vekk. Og en som brukes til de kalde, snøtunge dagene hvor lek og moro er i fokus. Når det gjelder en dunjakkens styrke, må vi se på yttermaterialet. Hvis du trenger en jakke som skal tåle litt røff behandling, må du se etter ripstop mønsteret. Dette er hovedsaklig 2 tråder fremfor 1 i stoffet som sys i et rutemønster. En parkas er ofte vanntett og grovere i stoffet, og dermed mer slitesterk.


Er vekt viktig for deg?

Å ha en ultralett dunjakke er bra til sitt bruk. Du merker ikke at du bærer den og den pakkes svært lett ned i trang plass og tar ikke plass i sekken. Men de letteste jakkene har ikke altfor god beskyttelse mot fuktighet og slitasje.

Primaloftjakke?

Hvis du ikke ønsker en lett dunjakke som tåler fuktighet, kan en syntetfiberjakke være et godt alternativ. Selv om for eksempel Primaloft blir vått, så beholder det i stor grad sin isolerende egenskap. Men jakkene veier mer, pakker ikke så lett og vil ikke være like varm som en dunjakke i veldig kaldt vær. Mange bruker tynne Primaloft jakker under en skalljakke i fjellet. Da holder du varmen samtidig som du er sikret mot fuktighet. Primaloft er et produkt som ble produsert for det amerikanske militæret på 80-tallet som et alternativ til gåsedun, som et isolerende produkt som holdt varmen selv om det ble vått. Vi har disse produktene med primaloft, Primaloft jakker, Hansker, Luer, Vintersko, Soveposer.

Hvordan vaske en dunjakke?

Fillpower har en tendens til å avta når dunet blir skittent og klumper seg. Bæreevnen til dunet kan gjenopprettes ved å vaske dunjakken i en vaskemaskin med eller uten vaskemiddel (mild) og tørket i en tørketrommel. Tennisballer legges i tørketrommelen for å hjelpe og fluffe opp dunet igjen. Alternativet kan være og droppe å vaske dunjakken og heller plassere dunjakken i tørketrommel med en fuktig klut i 10-20 minutter. Ideen er å åpne opp dunet som har klumpete seg med varm luft og fuktighet. Dunjakken tørke flatt på gulv eller så klumper dunet seg.

Hvilke egenskaper skal din jakke ha?
- Vanntette dunjakker
- Dunjakker med snøskjørt
- Lange dunjakker
- Primaloft jakker og sko
- Fillpower 400-450 regnes som middels kvalitet
- Fillpower 500-550 er god
- Fillpower 600-750 regnes som veldig bra
- Dunjakke dame
- Dunjakke herre
- Dunjakke barn

Tips
Til toppen