Denne nettsiden bruker cookies Jeg aksepterer
All Sports United

Kundeservice

Nordens største sportskjede

FAQ

- Ofte stilte spørsmål

Få svar på ditt spørsmål umiddelbart gjennom våre ofte stilte spørsmål

Spørsmål og svar

Les mer

Garantier

- 100 % fornøyd

Prisløfte, gratis retur, 100 % fornøydgaranti og 3 års gratis sykkelservice

Ekte prisløfte

Les mer

Retur & Bytte

- Gratis bytte og retur

Vi tilbyr 100 dagers åpent kjøp med problemfri og gratis retur

100 dager

Les mer

Registrer deg

- Nyheter og tilbud

Få tilbud og nyheter først. Eksklusive kupp kun for våre nyhetsbrevabonnenter

Kupp

Les mer

Guider /

Overnatte i Lavvo

 • Tilbake til tips & råd fra villmarksavdelingen

 • Å bo i lavvo er vel noe av det mest sosiale du kan gjøre når du skal overnatte ute i naturen. Alle, så mange som lavvoen er beregnet for, kan sove, spise og bo under samme tak og likevel ha god plass. Du kan også fyre opp bål inne i lavvoen, slik at du får det lunt og varmt og litt ekstra hygge. En Lavvo er høy nok til at du kan stå oppreist inne ved midtstangen. Dette sørger for mer rom og luft inne i Lavvoen som igjen gjør det mer komfortabelt. Hvis du i tillegg har med reinsdyrskinn å ligge på, blir dette en komfortabel helårsbolig.


  Det finnes lettvekts lavvoer i mange modeller og størrelser.
  De minste Lavvoene har liggeplass til 3-4 personer mens de største har liggeplass til 12-14 personer. De veier da fra ca. 4 kg. og opptil 10-12 kg. Mange Lavvo-modeller er utstyrt med myggnetting både i toppen og i døråpningen. Dette sikrer god ventilasjon og er med på å minimere kondens inne i Lavvoen. Enkelte modeller kan bygges på med bunnduk og innertelt. Dette gir gode fordeler som å fjerne kondens og gi et bedre inneklima.

  Bunnduken har samme fasong i gulvflate som Lavvoen. Den fester du i ytterkant av Lavvoduken med spenner og dette gjør du etter at Lavvoen er satt opp. Motstykket til spennene sitter i nedre kan av Lavvoen. Bunnduken har en splitt som går inn til midten av duken. Denne splitten må ligge mot døråpningen på Lavvoen. Den kan da brettes til side slik at du kan fyre bål eller gå inn med skitne støvler. Bunnduken hindrer at fukt fra skogbunnen damper opp i Lavvoen og skaper kondens.

  Innerteltet fester du med spenner på innsiden av ytterduken. Dette kan du gjøre etter at Lavvoen er satt opp. Du kan også la det henge der selv når du pakker Lavvoen sammen. Innerteltet sammen med ytterduken, er med på å bygge en luftlomme rundt sovedelen. Dette sørger for en raskere fuksttransport og en forebygging av kondens.

  Flere av modellene er også utstyrt med tørkestativ til å feste på midtstangen inne i Lavvoen. Hvis du henger opp vått tøy og samtidig fyrer opp en primus inne i Lavvoen, da får et effektivt tørkerom som tørker klærne raskt. Du må bare passe på at det er god ventilasjon. Du kan også kjøpe kombinerte tørkestativ og kaffeknekter. Dette sammenleggbare stativet festes rett på midtstangen. Du fester det høyt oppe hvis du skal tørke tøy eller lar det stå rett over bålet slik at du kan henge på en kaffekjele.

  Å sette opp en Lavvo.
  Den enkleste måten å sette opp en Lavvo på er å legge duken flatt ned på bakken, slik at en danner en sirkel. Så fester du duken fast i bakken med et par plugger på den ene siden. Så kryper du inn under duken med stangen, på motsatt side av der du satt ned pluggene. Du finner frem til midten av duken. Der sitter det en “kopp” som toppen av stangen skal plasseres i. Så løfter du opp duken.

  Husk å sette på topphatten før du reiser opp Lavvoen. Det er veldig vanskelig og få den på plass etter at lavvoen er satt opp. Pluggene du har festet duken med holder igjen slik at det blir et spenn i duken. Dette sørger for at stangen ikke tipper over. Fest deretter pluggene og bardunene. Det er viktig at Lavvoen strammes godt. Det blir mindre blafring i vinden og vann preller lettere av.

  Varme i Lavvoen.
  Det enkleste er å bruke et kokeapparat. Det er enkelt og bruke og det gir høy effekt. Det er en stor fordel å bruke en type multifuelbrenner som går på renset besin. Dette brennstoffet gir lite avgasser og brenner godt selv i lave temperaturer. Gass er ikke like gunstig, da det avgir mye fuktighet ved forbrenning. Dette vil gi mye kondens inne i Lavvoen. På de fleste kokeapparater i dag, så er effekten så høy at den klarer å varme opp en stor Lavvo. Da får du tørket tøy på en effektiv måte, samtidig som du får ut kondens og inneklimaet blir bedre. Er det kaldt bruker du kokeapparatet mye, så husk å ta med godt med brensel.

  Vedfyring i lavvo.
  Å fyre med ved skaper en skikkelig god stemning med knitring og god lukt av villmark. Da kan du fyre i en Lavvobrenner, som er en lukket boks i metall du kan skru fast på midtstangen. Lavvobrenneren hindrer at gnister fyker ut på teltduken. Det finnes også egne Lavvoovner med en sammenleggbar pipe som sørger for at røyken går ut av åpningen i toppen. De er det også mulighet til å lage mat på. En Lavvoovn er det beste alternativet men den er for stor og tung til og puttes i ryggsekken. Da må den fraktes på pulk e.l.

  Å fyre åpent bål i Lavvoen er et lite kunststykke. Det å tenne et bål går som regel greit. Du må bare huske på å legge noe under ildstedet slik at bålet ikke brenner seg ned. Steiner som underlag eller noen skikkelig våte stokker gjør nytten. Det er også lurt å skjerme bålet ved å bygge en ring av stein eller vått treverk rundt bålet. Da får du mindre sprut av gnister samtidig som du får tørket våt ved. Men det å få ut røyken kan være litt vanskelig. Riktig og nok ventilasjon har alt å si. Det er viktig å ha ekstra luftekanaler under kanten av duken i tillegg til de fastsydde ventilene ved siden av døråpningen. Hvis det er snø så er disse luftekanalen lette og grave. Hvis underlaget er hardt, må du få løftet opp duken et par steder slik at luft slipper til og det blir trekk. Topphatten på Lavvoen må brukes slik at det ikke kommer vind ned igjennom toppen og den må justeres slik at den står sideveis for vinden. (Topphatten må sette på plass før des setter opp Lavvoen). Døråpningen må begrenses til ca. 50%. Så blir det å prøve seg fram.

  Det er mye som spiller inn her men starter du med dette så er det et godt utgangspunkt. Husk at de fleste Lavvoer med lav vekt er laget i nylonmaterialet. Duken er ofte behandlet med varmedempende midler men den tåler likevel ikke så mye gnister fra bålet. Da kan du oppleve at det blir mange små hull i toppen av Lavvoen. Prøv å skjerme bålet eller bruke ved som det ikke spruter så mye gnister av.

            Vedovn                                    Kaffeknekt / tørkestativ
   

  Plassering av Lavvoen i terrenget.

  Hvis du skal tenne et bål i Lavvoen er det viktig med god ventilasjon. Det får du ikke ved å plassere Lavvoen ned i en fordypning eller et søkk. Det er lett å tenke at der står Lavvoen lunt og trygt men der vil det bli for dårlig ventilering. Sett opp Lavvoen på et høyere sted hvor det er litt trekk i luften. Da vil det bli mindre klamt og mindre kondens inne i lavvoen. Lavvoen vil derimot være mer utsatt for vind.

  Lavvoen har i utgangspunktet en fasong som ikke er helt ideell i vind men dette kan du justere ved å fjerne det nederste leddet på midtstangen. Da blir Lavvoen 70-80 cm. lavere og Lavvoen blir ikke fullt så spiss. Det blir mindre vindfang og Lavvoen blir mer stabil. Den overskytende duken som blir liggende på bakken bør ankres fast med stein eller snø på vinterturen. Dette er en god løsning hvis det blåser opp.

  Lavvo er et godt alternativ når du skal telte ute i naturen, Det er som sagt både sosialt og komfortabelt. Men husk at Lavvo er Lavvo og kan ikke sammenlignes med et fjelltelt når det gjelder vær og vind. En Lavvo egner seg best i lavlandet hvor det ikke er så værhardt. Følger du disse rådene så vil du få en fin turopplevelse.

  Tips og råd
  Til toppen