Denne nettsiden bruker cookies Jeg aksepterer
All Sports United

Kundeservice

Nordens største sportskjede

FAQ

- Ofte stilte spørsmål

Få svar på ditt spørsmål umiddelbart gjennom våre ofte stilte spørsmål

Spørsmål og svar

Les mer

Garantier

- 100 % fornøyd

Prisløfte, gratis retur, 100 % fornøydgaranti og 3 års gratis sykkelservice

Ekte prisløfte

Les mer

Retur & Bytte

- Gratis bytte og retur

Vi tilbyr 100 dagers åpent kjøp med problemfri og gratis retur

100 dager

Les mer

Registrer deg

- Nyheter og tilbud

Få tilbud og nyheter først. Eksklusive kupp kun for våre nyhetsbrevabonnenter

Kupp

Les mer

Guider /

Kom i gang med jogging

 • Tilbake til infosenter tekstil
 • New Balance Run.jpg  Jogging er enkelt, effektivt og har flust av fordeler. Du får frisk luft, det er godt for hjertet og ideelt for å klarne hodet.  I tillegg er det en av de lettest tilgjengelige treningsformene du finner - du trenger bare komme deg ut døra og sette i gang.


  Enten du fortsatt strever med å komme deg opp av sofaen og over dørstokkmila, eller har planer om å løpe gateløp eller maraton, er riktig utstyr viktig for å få en god og positiv løpsopplevelse og unngå skader, og det kan også bidra til at du trener riktigere og får raskere fremgang.

  Vi gir deg tipsene som gjør det enda litt lettere og morsommere å komme seg ut for å løpe.  Joggesko
  Det er én ting du ikke klarer deg uten hvis du skal løpe, og det er et par joggesko.

  Gode joggesko er alfa omega for en god løpsopplevelse, og jo mindre løps- og treningserfaring du har fra før, jo viktigere er det at du har sko som passer deg og ditt behov.

  Løping gir stor belastning på både føtter, knær, hofter og rygg, og for deg som er nybegynner, vil belastningen være uvant og kunne oppleves som ekstra stor. Derfor er det viktig å ta hensyn til både vekt, planlagt løpsmengde og hva slags type fot du har.


  Pronasjon

  Du har kanskje hørt uttrykkene normalpronasjon og overpronasjon når det er snakk om joggesko.

  Pronasjon sier noe om hvordan foten din beveger seg gjennom løpssteget. Ulikt bevegelsesmønster stiller ulike krav til egenskaper hos joggeskoen, og det er viktig at du velger en sko som er tilpasset nettopp ditt steg. 


  Du kan lese mer om de ulike typene pronasjon – normalpronasjon, overpronasjon og supinasjon (underpronasjon) – her  Type underlag

  Om du løper rundt i asfaltjungelen, eller foretrekker å nyte naturen på myke skogsstier, vil også være viktig for valg av sko.

  Sko som er beregnet for løping på hardt underlag, vil ha mer demping, oppleves noe mykere i sålen, og vil gjerne ha en luftigere overdel, med bedre pusteegenskaper.

  Løper du primært på sti, er det derimot smart å ha en sko med lav profil og en grovere yttersåle med god gripeevne, slik at du får best mulig kontakt med underlaget og godt grep også på sleipt underlag med mye røtter og steiner.  Mengdetrening, korte turer, intervaller eller konkurranse?

  Om du trener lange, rolige turer, løper intervaller eller skal konkurrere vil også spille inn når det gjelder valg av sko.

  Mengdetreningssko: Generelt vil såkalte mengdetreningssko, som er noe tyngre, men bedre dempet og gjerne litt mer stabile, være det beste valget for de lengre turene. Spesielt gjelder dette for deg som kun løper nå og da, og ikke driver aktivt.

  Lettvektssko: Denne typen joggesko er, som navnet tilsier, litt lettere, noe som gir litt mindre demping, litt mindre stabilitet, men bedre løpsfølelse. Til intervalltrening og kortere, raskere turer vil lettvektssko fort bli en favoritt. For deg som løper mye og er lett i kroppen, kan dette også være et godt alternativ til de lengre turene. For mosjonisten som skal delta i gateløp, kan denne typen sko dessuten være gunstigere enn en konkurransesko. Lettere enn mengdetreningsskoen, men mer skånsom og bedre dempet enn konkurransesko.

  Konkurransesko: Dette er de letteste løpeskoene du finner. Her er demping og stabilitet ofret til fordel for å gi en fenomenal løpsopplevelse. Du bør ha løpt ganske mye, og vært innom lettvektssko en stud, før du begynner å løpe med denne typen sko.


  Husk at joggesko er ferskvare

  Har du planer om å begynne å løpe, bør du ikke børste støvet av de ti år gamle joggeskoene dine. Mellomsålen i joggesko er ofte laget av EVA (etyl-vinylacetat), et skummateriale som over tid vil bli stivt og porøst og miste de dempende egenskapene sine, uavhengig av om du har brukt dem eller ikke. For å unngå skader og en dårlig løpsopplevelse, bør du derfor investere i nye sko hvis du har tenkt å begynne å løpe igjen.

  Etter 1200-1500 km med løping bør du bytte ut skoene du har. Dette tilsvarer for gjennomsnittsløperen at du bytter sko én gang i året dersom du løper 3-4 ganger i uka.

  Løper du mer enn dette, vil vi anbefale at du har to par sko å alternere mellom, for eksempel en mengdetreningssko til de lengre turene, og en lettvektssko til de kortere turene og intervalløpingen.


  I XXLs varehus hjelper vi deg med å vurdere dine føtter og ditt løpssteg, slik at du får en sko som passer for deg og ditt behov.

   

   Artikkelen fortsetter under bildet.

  Asics running.jpg

  På joggetur har du muligheten til å få noen flotte naturopplevelser.


  Riktige klær gir en bedre løpsopplevelse

  Det finnes fortsatt dem som sverger til t-skjorter og joggebukser i bomull, som absorberer fuktighet og føles tyngre og tyngre jo mer du svetter, men det blir stadig færre av dem. Har du først prøvd en løpetur i tekniske løpeklær, er sjansen stor for at du vil si farvel til bomullstøyet ditt.

  Hvorfor er så teknisk bekledning å foretrekke? 


  Puste- og fukttransporterende egenskaper:

  De fleste t-skjorter, singleter, tightser og shortser beregnet til løping, er laget av syntetmaterialer som polyester og polyamid, og bruker i tillegg moderne materialteknologi for å optimalisere plaggenes egenskaper.

  Materialene har meget gode puste- og fukttransporterende egenskaper. Det betyr at når du svetter, så vil materialet trekke fukten vekk fra huden din, og slippe den ut av plagget. Det gjør at du føler deg mye tørrere og komfortabel underveis i treninga.


  Topp bevegelsesfrihet:
  Teknisk løpetøy er designet for å gi best mulig bevegesesfrihet i løpsretningen. Du skal ikke føle at klærne er i veien for deg når du løper. 
   

  Hva slags klær trenger du til løpeturen?
  Hva slags klær du trenger til løpinga avhenger først og fremst av værforhold, temperatur og dine personlige preferanser. Noen løper i shorts og t-skjorte ute nesten hele året, andre fryser lettere og trenger varmere klær.

  Om sommeren, eller inne på studio holder det med løpetights eller løpeshort, og en t-skjorte eller singlet med tekniske egenskaper.

  Ute i kaldt vær er dette ikke nok for de fleste.

  Som hovedregel bør du derfor kle deg etter lag-på-lag-prinsippet når du trener ute i kjølig høst- og vintervær.


  Innerste lag:
  Dette laget har som primæroppgave å transportere fukt vekk fra huden og til det neste kleslaget, eller ut i luften dersom du kun har et lag på. Laget bør bestå av løpetights (evt løpeshorts) og en teknisk løpetrøye. Alternativt er også superundertøy et godt alternativ som innerste lag. Er du ekstra frossen, kan tynn merinoull fungere, men dersom du skal være i aktivitet hele tiden, vil ulla fort oppleves som altfor varm.

  Mellomlag:
  Dette isolerende laget bør være forbeholdt de aller kaldeste dagene. Hvis ikke kan du fort føle deg altfor varm og klam. Mellomlagsplagg må, i likhet med innerste lag, ha gode pusteegenskaper. Hvis ikke vil fukten fra huden din stanse her, sette seg i plagget og gjøre at du føler deg både våt og kald.

  Ytterlaget:
  Det ytterste laget, løpejakken, har som funksjon å beskytte deg mot elementene, som regn og vind. Samtidig er det viktig at den ikke er for tett, fordi du ønsker at den skal kunne slippe ut overskuddsvarme og fuktighet. En vanntett skalljakke vil for eksempel oppleves altfor tett og klam når du løper. Jakker spesielt designet for løping vil i langt større grad ivareta balansen mellom beskyttelse fra vær og vind, og gode pusteegenskaper.

  Tilbehør:
  Er det surt og kaldt, er det alltid smart med et par løpehansker, en lue eller pannebånd, og eventuelt en tubehals

  Husk! 
  Den beste indikatoren på at du har kledd deg riktig for løping i kaldt vær, er at du fryser litt før du begynner løpeturen. Da vil du føle deg passe varm og komfortabel så fort du har kommet i gang.

  Ikke glem tekniske sokker og undertøy: Igjen er bomull absolutt ikke å anbefale. Bomullssokker betyr ofte kort vei til gnagsår og vannblemmer, siden de blir våte og tunge, ikke slipper ut fukt og dermed lett skaper friksjon og irritasjon av huden. Heller ikke bomullstruser gir den store opplevelsen. Bytt ut bomullen med en syntettruse som transporterer fukt, og få en bedre løpsopplevelse.

  Til damene:
  En god sports-bh er et absolutt must! Løping gir stor belastning på puppene, og foruten de estetiske ulempene det har, kan det oppleves både smertefullt og ubehagelig å løpe hvis du bruker en bh med for dårlig støtte. Les mer om hvordan du velger riktig sports-bh her (http://www.xxl.no/sports-bh-guide)

   

  Kort oppsummert - har du disse tingene i garderobeskapet ditt, er du godt rustet til løping året gjennom, både inne og ute:
  - Kun til damene: En god sports-bh med mye støtte
  - Teknisk undertøy
  - Løpesokker
  - Teknisk t-skjorte/ løpetrøye
  - Løpetights eller løpeshorts
  - Løpejakke
  - Tynn lue eller pannebånd
  - Løpehansker
  - Caps

   
  Tren riktig med pulsklokke
  Det er fullt mulig å løpe uten pulsklokke. Men det er litt artigere å løpe med. 

  Artikkelen fortsetter under bildet.

  Polar Running.jpg

  Få mer ut av treningen når du løper med pulsklokke.

  Med hjelp fra pulsmåleren er det også lettere å trene riktig, og dermed få raskere fremgang.

  Det snakkes gjerne om ulike pulssoner i løping. Hvor høy pulsen din er i forhold til makspulsen din, vil ha noe å si for hvilken effekt du får ut av treninga.

  Særlig ferske løpere har en tendens til å løpe for hardt og med for høy puls. Pulsklokken hjelper deg å regulere tempoet, slik at du ligger på rett intensitet.

  Ved hjelp av pulsklokke vil du langt enklere kunne trene i rett tempo både med hensyn til hva treningsmålene dine er, og også med tanke på dagsformen din. Er du sliten eller småsyk, vil pulsen din ofte gå opp fortere, og ved følge pulsen vil du kunne hensynta dette i treninga di.


  Velg pulsklokke ut fra dine spesifikke behov

  Det finnes pulsklokker i alle prissjikter, fra de enkleste basisklokkene, som gir deg puls, kaloritelling og klokkefunksjon, til avanserte multisportklokker med gps og muighet for å måle så godt som alt du trenger å måle i treninga di.

  Mange pulsklokker er dessuten utstyrt med muligheter for å logge treninga digitalt, slik at du kan følge progresjonen din over tid.

  Når du skal kjøpe pulsklokke, er det viktig at du kartlegger hvilke behov du har, og velge en klokke som tilfredsstiller de behovene. Velger du en klokke som er for enkel i forhold til hva du ønsker, er det lett å bli misfornøyd. På samme måte vil en altfor avansert klokke gjerne drepe lysten til å bruke den.


  Hos XXL hjelper vi deg med å finne den pulsklokken som passer til ditt behov.

     Andre smarte dingser til joggeturen (og etterpå)
  Musikkentusiast? Hvis du er av typen som trenger musikk for å motivere deg, kan et løpearmbånd til smarttelefon være en fornuftig investering. 

  Lengter du etter vann underveis? Funksjonelle drikkebelter med noen få små flasker fikser biffen, uten å være i veien for løpinga di.

  Redd for stinkende sko? Etter mange mil og mye fotsvette er veien til illeluktende joggesko relativt kort. Løsningen er ikke å putte joggeskoene i vaskemaskina. Det kan både krympe skosømmene og forringe kvaliteten på mellomsålen, som ødelegger dempinga. Sett heller skoene ut for å lufte seg, eller la dem få en runde i fryseren. Spe på med litt skodeodorant, og du vil se at skoene dine blir langt freshere igjen.


  Timinuttersregelen
  Da gjenstår det bare å komme seg ut og nyte følelsen av en god løpetur, eller en tøff intervalløkt.

  Ta med deg disse enkle rådene på veien mot å bli en løpsentusiast:

  - Timinuttersregelen: Hadde du egentlig tenkt å dra på en joggetur, men kjenner at kroppen er småtung og at sofaen frister mer? Få på deg treningstøyet likevel, og kom deg ut. Jogg rolig i ti minutter. Er du fortsatt like umotivert, dropper du treninga slår deg ned i sofaen. Men sjansen er stor for at du plutselig er blitt gira på å gjennomføre når du først har kommet deg ut!

  - Gradvis progresjon: Det er lett å bli ivrig når man begynner å trene, men husk at du gradvis må venne kroppen din til å tåle belastningen hvis du ikke har trent før, eller har hatt et langt opphold. Hvis du ikke gradvis bygger deg opp, kan veien til overbelastning og skader være kort. Lytt til kroppen din!

   
  Tips
  Til toppen